PočetnaOsvrti6. AJB DOC, dan peti: O aktualnoj simptomatici

6. AJB DOC, dan peti: O aktualnoj simptomatici

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Projekcijom filma “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.) Viktora Portela u dvorani Bosanskog kulturnog centra završen je 6. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Film se izravno referira na značaj osnivanja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a ako u pojedinim slučajevima i nije bio dovoljno efikasan, protagonisti redom naglašavaju njegovu ulogu u deeskalaciji sukoba i procesuiranju kriminalnih figura velike društvene moći. Vladimír Dzuro, haški istražitelj zadužen za prikupljanje dokaza o zločinu na Ovčari i sjeverozapadnoj Bosni, publiku vodi kroz metode rekonstrukcije zločina i privođenja odgovornih. Budući da filmom profiliraju svjedoci, često preživjele žrtve, redatelj se odlučuje na etički odgovoran način snimanja, pri čemu kamera nikad invazivno ne prodire u prostor, već protagonistima ostavlja na volju do koje će se mjere izložiti, često se fokusirajući na detalje ili pokrete u sjeni. Ipak tematska razrada dva različita slučaja nije ravnomjerno raspoređena u filmskom vremenu, stoga se čini da bi film funkcionirao bolje da se orijentirao samo na jedan, posebno jer su zaključci identični.

Projekciji je prethodilo službeno zatvaranje uz obraćanje direktora festivala Edhema Foče i direktora Al Jazeere Balkans Tarika Đođića. Žiri u sastavu redatelja Vitalija Manskog, Bernadett Tuza-Ritter i Nermina Hamzagića te producenata Vanje Jambrović i Mohameda Elmongyja dodijelio je Posebna priznanja filmovima “Pure Unkown” / “Sconosciuti puri” (2023) Valentine Cicogne i Mattije Colomba te “Flotacija” Alesandre Tatić i Eluned Zoë Aiano (2023). Glavna je nagrada pripala opservacijskom dokumentarcu, koji suptilno dokumentira pomaljanje novog života u donedavno okupiranom gradu – “Dolazak proljeća u Buču” / “When Spring Came to Bucha” (2022) autora Mile Tešajeve i Marcusa Lenza.

Slična je tema filma “Spring in Mariupol” (2023) Mattea Ferrarinija, no ovaj je put glavni lik u samom središtu borbe. Redatelj prati novinara Maurizija Vezzosija, koji oblikuje narativni okvir, a iako nam se čini da nastupa neutralno, bilježeći besmisao i razaračku moć rata, ipak ne razjašnjava način na koji je – u usporedbi s tretmanom zapadnih medija i filmaša, dobio dozvolu snimanja uz bok ruske vojske. Pritom se niti ne odrađuje u odnosu na tu poziciju, tretirajući je samorazumljivom.

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj su odlučivali Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić, pripala je filmu Nicka Reada i Ayse Toprak “My Name is Happy” (2022), trenutno možda i najaktualnije teme u bosanskohercegovačkom društvu – femicidu, i načinu nošenja s posljedicama nasilja prema ženama. Također, film vješto koristi vizualne i zvukovne efekte ni bi li dočarao atmosferu zatočenosti i pritisaka, kako fizičkih, tako i psihički, a s kojima se žene, posebno u tradicionalnijim sredinama, svakodnevno nose.

Posljednji je festivalski dan pak započeo filmom kompleksne teme, koja jednako donosi prirodno-znanstvene, bioetičke, pa i sociološke uvide, “Make People Better” (2022) Codyja Sheehyja. Ostvarenje se odlikuje jasnom strukturom koja ocrtava konture mogućeg bavljenja temom, bez da ulazi u suviše komplicirane znanstvene detalje. Modifikacija ljudskog genoma otvara niz relevantnih pitanja, a koji su se s humanističke perspektive godinama problematizirali, da bi se danas opasnost otkrila u položaju znanosti vođene profitom, pri čemu je etičke barijere i suviše jednostavno nadvladati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.