PočetnaOsvrtiSarajevske sveske 1: Heterogeni dokumentarni programi 23. SFF-a

Sarajevske sveske 1: Heterogeni dokumentarni programi 23. SFF-a

|

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Projekcijom igranog filma finskog redatelja Akija Kaurismäkija, “The Other Side of Hope” / “Toivon tuolla puolen” (2017), dobitnika Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, jučer je u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu Raiffeisen otvoren 23. Sarajevo Film Festival (11. – 18.8.). Čast otvaranja 23. SFF-a pripala je mladoj glumici Amili Terzimehić te direktoru SFF-a Mirsadu Purivatri, dok je najvidljiviji festival u regiji medijskim posredovanjem zadobio još monumentalniju sliku. Istu nije uspio poremetiti niti prekid projekcije filma u Ljetnom kinu Raiffeisen, uslijed tehničkih problema. Ipak, publika je za festival emotivno vezana, dok interes za projekcije i popratna događanja ne jenjava. Naravno da kreiranje ekskluziviteta i preuzimanje medijskih mehanizama stranih festivala doprinosi sveopćem oduševljenju, no i filmski je program dovoljno širok za različite profile publike. Radilo se o profesionalcima, zahtjevnijim gledateljima ili pak komercijalnim modnim časopisima, u Sarajevu u konačnici svatko pronalazi željenu filmsku zadovoljštinu.

Dokumentarni program

Što se tiče dokumentarnog programa, službena natjecateljska konkurencija donosi niz premijera od kojih većinski hrvatski pečat nosi “Dom” (Kadar / Hrvatski filmski savez; 2017.) Zdenka Jurilja, uz nekoliko koprodukcija poput “Kada dođu svinje” (2017) Biljane Tutorov, “Playing Man” (2017) Matjaža Ivanišina i “Slatko od Ništa” (2017) Borisa Mitića. Širokog raspona tema, od socijalnih anomalija i za naše područje aktualnih konflikata do globalnih političkih i društvenih tendencija, s očitim fokusom na regionalnu produkciju, imat ćemo mogućnost utvrditi na koji način regionalna struja korespondira sa svjetskom dokumentarističkom produkcijom.

Ovogodišnja orijentacija na kratki film artikultrana je preimenovanjem Art kina Kriterion u House od Shorts, koji će uz diskusije i panele prikazivati cijeli niz programa (Igrani film u konkurenciji, Studentski film u konkurenciji, Europski kratki, BH kratki, BH studentski, Short matters!, najbolje od Kockica ZFF-a i pobjednike Cannesa). Bitno je napomenuti i posebno odavanje priznanja zagrebačkog produkcijskoj kući Factum, koja slavi dvadesetu godišnjicu svoga postojanja. Uz prigodne riječi i gostovanje njenog direktora Nenada Puhovskog, večeras će se nakon 19 sati u kinu Cinema City pustiti kratki film s insertima iz bogate Factumove dokumentarističke povijesti.

Suočavanje s prošlošću

Uvid u bosanskohercegovačku filmsku produkciju omogućit će Udruženje filmskih radnika BiH, koje u sklopu festivala organizira program Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF). Svakim danom prikazivat će se i niz dokumentarnih filmova nastalih u protekloj godini, čime se ispunjava cilj programa – povećanje vidljivosti BH filma i autora.

Projekt Suočavanje s prošlošću na produktivan način – povezujući iskustva traumatične kolektivne prošlosti – nastoji problematiziranjem sjećanja i suradnjom razriješiti konflikte. Dio programa je tzv. Sajam istinitih priča koji filmaše spaja s organizacijama koje istražuju i dokumentiraju ratove u Jugoslaviji devedesetih. Konkretan produkt takvog rada je film “Nesmireni snovi” (2017) Murisa Beglerovića o srebreničkom masakru, nastao na temelju jedne od prošlogodišnjih priča. Također, jedan od najvažnijih dokumentarista današnjice, Joshua Oppenheimer, na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu održat će masterclass, a prikazat će se i njegovi filmovi “Čin ubijanja” / “The Act of Killing” (2012) i “Pogled tišine” / “The Look of Silence” (2014) kao vrhunci onog što spomenuti program nastoji poentirati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.