Početna Najave Kvintet hrvatskih dokumentaraca na 16. DokuFestu

Kvintet hrvatskih dokumentaraca na 16. DokuFestu

-

Od 4. do 12. kolovoza u Prizrenu će se održati šesnaesto izdanje uglednog Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFesta. Uz ZagrebDox najvažnija festivalska regionalna nefikcijska postaja, u svojem će ovogodišnjem regionalnom natjecateljskom programu – BalkanDoxu, trećinu sadržaja (ukupno sedamnaest filmova) popunjavati hrvatski dokumentarni filmovi, doznali smo početkom tjedna od organizatora kosovskog festivala. Osim regionalnog dijela, natjecateljski dio DokuFesta razlomljen je na još pet dodatnih sekcija, pa će tako neku od nagrada ganjati ukupno 102 dokumentarca iz pedeset različitih svjetskih država.

Hrvatsko-slovenska redateljska kombinacija Rajko Grlić-Matjaž Ivanišin DokuFestovoj publici predstavit će se filmom “Svaka dobra priča je ljubavna priča” / “Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba” (Vertigo / NP7; 2017.) o intimnom životu umjetnika (Dušan Jovanović, Radko Polić, Boris Cavezza, Milena Zupančić) i produkciji njihove predstave “Boris, Milena, Radko”.

Put Kosova će i “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) Bojane Burnać, sudionik ovogodišnjih izdanja festivalskih majora, kanadskog Hot Docsa i čeških Karlovih Vara. Film rasprostire priču o svjetskom rekorderu na dah, Goranu Čolaku, i sve užitke, ali i realne opasnosti i odricanja koje spomenuti sport donosi u životni bazen.

Goran Dević će na 16. DokuFestu prezentirati svoju “Buffet Željezaru” (Petnaesta umjetnost, 2017.), sisačku post-tranzicijsku alegoriju domaćeg gospodarskog sloma; Boris Poljak pak vjerojatno najbolji ovogodišnji HR-dokumentarac, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2016.), opservacijski masterpis iz plićaka splitskih Bačvica. Nakon svjetske premijere u Puli, druga festivalska postaja najnovijeg filma Roberta Tomića Zubera, “Život od milijun dolara” (Nukleus film, 2017.), bit će upravo na Kosovu. Film prati priču oko Nore Šitum, djevojčice preminule od leukemije, ali i pozadinu netrasparentnog trošenja novca za njeno liječenje, ukazano od strane Norinih roditelja, Đane Atanasovske i Ivice Šituma.

Ostatak programa provjerite na službenoj stranici 16. DokuFesta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.