Foto: Kadar iz filma "Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha"

Jedno od najstarijih hrvatskih umjetničkih kina, zagrebački MM centar, svoju 40. sezonu završava impresivnom projekcijom na otvorenom uz glazbu Tindersticksa i hipnotičkim audiovizualnim performansom “Even Silence is Cause of Storm”.

Minimalistička glazba Tindersticksa u kombinaciji s arhivskim snimkama s početka 20. stoljeća u filmu “Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha” / “Minute Bodies: The Intimate World Of F. Percy Smith” (Stuart A. Staples, 2016.), stopit će se pred publikom na projekciji pod zvijezdama u dvorištu Studentskog centra u četvrtak, 29. lipnja u 21.30 sati.

Ovaj poetski glazbeni film posvećen je britanskom prirodoslovcu i izumitelju F. Percyu Smithu te njegovim pionirskim znanstvenim filmovima u kojima je otkrivao tajne svijeta prirode. U režiji pjevača i vođe benda Tindersticks, Stuarta A. Staplesa, uz originalnu glazbu koju su Tindersticksi snimili uz Smithove snimke s početka 20. stoljeća, nastao je impresivan i meditativan film koji naglašava ljepotu Smithova djela i njegovu eksperimentalnu privlačnost. Razvijajući različite filmske i mikrofotografske tehnike Smith je želio rasvijetliti neviđene prirodne procese. Film će biti prikazan u sklopu projekta Kratke slike, koji svakog četvrtka, kroz četiri programske cjeline na veliko platno donosi nove i inovativne trendove u filmskoj umjetnosti.

Istoga dana, u 20 sati, na rasporedu je i “Even Silence is Cause of Storm”, hvaljeni filmski performans katalonskog filmskog tandema Luis Macías – Adriana Vila Guevara te portugalskog glazbenika Alfreda Coste Monteira. Performans se sastoji od mnogostrukih analognih projekcija 35 mm dijapozitiva te ručno rađenih 16 mm filmova, u pratnji elektro-akustičnih partitura. Dojmljiv, hipnotičan te istovremeno snažan i suptilan rad, hvaljen je i prikazivan na brojnim uglednim glazbenim i filmskim festivalima te muzejima diljem svijeta. Uoči samog performansa, u predvorju MM-a će biti otvorena grupna izložba analogne crno-bijele fotografije čiji su autori članovi filmskog laboratorija Klubvizija SC. Ulaz na sve programe je besplatan.

U MM centru je u sezoni 2016./2017. održano osam filmskih festivala, devet radionica te je prikazan 241 film. Program se nastavlja u rujnu s pregršt autorskih filmskih večeri.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here