PočetnaNajaveZatvaranje 40. sezone MM centra

Zatvaranje 40. sezone MM centra

-

Jedno od najstarijih hrvatskih umjetničkih kina, zagrebački MM centar, svoju 40. sezonu završava impresivnom projekcijom na otvorenom uz glazbu Tindersticksa i hipnotičkim audiovizualnim performansom “Even Silence is Cause of Storm”.

Minimalistička glazba Tindersticksa u kombinaciji s arhivskim snimkama s početka 20. stoljeća u filmu “Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha” / “Minute Bodies: The Intimate World Of F. Percy Smith” (Stuart A. Staples, 2016.), stopit će se pred publikom na projekciji pod zvijezdama u dvorištu Studentskog centra u četvrtak, 29. lipnja u 21.30 sati.

Ovaj poetski glazbeni film posvećen je britanskom prirodoslovcu i izumitelju F. Percyu Smithu te njegovim pionirskim znanstvenim filmovima u kojima je otkrivao tajne svijeta prirode. U režiji pjevača i vođe benda Tindersticks, Stuarta A. Staplesa, uz originalnu glazbu koju su Tindersticksi snimili uz Smithove snimke s početka 20. stoljeća, nastao je impresivan i meditativan film koji naglašava ljepotu Smithova djela i njegovu eksperimentalnu privlačnost. Razvijajući različite filmske i mikrofotografske tehnike Smith je želio rasvijetliti neviđene prirodne procese. Film će biti prikazan u sklopu projekta Kratke slike, koji svakog četvrtka, kroz četiri programske cjeline na veliko platno donosi nove i inovativne trendove u filmskoj umjetnosti.

Istoga dana, u 20 sati, na rasporedu je i “Even Silence is Cause of Storm”, hvaljeni filmski performans katalonskog filmskog tandema Luis Macías – Adriana Vila Guevara te portugalskog glazbenika Alfreda Coste Monteira. Performans se sastoji od mnogostrukih analognih projekcija 35 mm dijapozitiva te ručno rađenih 16 mm filmova, u pratnji elektro-akustičnih partitura. Dojmljiv, hipnotičan te istovremeno snažan i suptilan rad, hvaljen je i prikazivan na brojnim uglednim glazbenim i filmskim festivalima te muzejima diljem svijeta. Uoči samog performansa, u predvorju MM-a će biti otvorena grupna izložba analogne crno-bijele fotografije čiji su autori članovi filmskog laboratorija Klubvizija SC. Ulaz na sve programe je besplatan.

U MM centru je u sezoni 2016./2017. održano osam filmskih festivala, devet radionica te je prikazan 241 film. Program se nastavlja u rujnu s pregršt autorskih filmskih večeri.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.