PočetnaVijesti"Moj život bez zraka" u natjecateljskoj konkurenciji 52. Karlovih Vara

“Moj život bez zraka” u natjecateljskoj konkurenciji 52. Karlovih Vara

|

Nakon svjetske premijere na dokumentarno-festivalskom majorukanadskom 24. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs, “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) hrvatske autorice Bojane Burnać ušao je i u službeni natjecateljski program ovogodišnjih Karlovih Vara. Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima ove će se godine održati po 52. put (30.6. – 8.7.), a radi se o jednom od najvećih europskih festivala koji godišnje rotira dvjestotinjak filmskih naslova značajne umjetničke težine. 

“Moj život bez zraka” u prvi plan gura rekordera u ronjenju na dah Gorana Čolaka, poetski prikazujući sve užitke i životne rizike što ih ovaj ekstremni sport neminovno donosi sa sobom. Za glavnu dokumentarnu nagradu Burnać će se boriti s još deset redateljica i redatelja (u KV-u je i Vít Klusák, primjerice, dobri poznanik iz vremena “Češkog sna” i “Češkog mira”) čiji su filmovi također ušli u natjecateljsku doku-konkurenciju.

Podsjetimo, “Moj život bez zraka” svjetsku je premijeru doživio na 24. Hot Docsu, a ona europska zakazana je upravo za Češku i ovogodišnje Karlove Vare. Prošle godine put Karlovih Vara otišli su “Turizam!” (ADU Zagreb / Kino klub Split; 2016.) Tonćija Gaćine, odnosno manjinska hrvatska koprudukcija Nukleus filma, “Houston, imamo problem!” (2016) slovenskog redatelja Žige Virca.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.