PočetnaVijesti"Moj život bez zraka" na Hot Docsu!

“Moj život bez zraka” na Hot Docsu!

|

Iz daleke Kanade stižu odlične vijesti za domaću dokumentarnu industriju. Naime, hrvatski dokumentarni film “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) redateljice Bojane Burnać ušao je u glavni natjecateljski program 24. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Hot Docs (27.4. – 7.5.).

Hot Docs je najveći sjevernoamerički festival dokumentarnog filma i jedan od svjetskih doku-festivalskih majora koji godišnje posjeti oko 200 tisuća gledatelja s plaćenom ulaznicom. “Moj život bez zraka” upravo će u Torontu doživjeti svoju svjetsku premijeru, a kao prvi hrvatski dokumentarni film u Hot Docsovoj natjecateljskoj konkurenciji (International Spectrum / Međunarodni spektar), ukrstit će koplja s još jedanaest filmova iz svih krajeva svijeta.

“Život” govori o užicima, ali i rizicama maksimalnog držanja daha, kroz priču glavnog protagonista Gorana Čolaka koji pomiče granice izdržljivosti tijela, probijajućih rekorde u službenim disciplinama ronjenja na dah. Bojana Burnać uz režiju filma potpisuje i njegovu kameru i scenarij. Producentsku zadaću obavljao je Oliver Sertić, montažersku Jelena Maksimović, dizajner zvuka bio je Jakov Munižaba, dok se izvršno-producentskog posla primio Tibor Keser.

Dokumentarni film “Život bez zraka” u Torontu će predstaviti redateljica, producent te glavni protagonist filma, dok je premijera dogovorena za 30. travnja, uz dodatne projekcije u Torontu 1. i 7. svibnja. U Kanadi će uz ostvarenje Bojane Burnać, u programu Singular Sensation(s) za filmove koji prikazuju kulturološki utjecaj izraženih ličnosti, biti prikazan i dokumentarni film hrvatske autorice s prebivalištem u Španjolskoj, “La Chana” (2016) Lucije Stojević.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.