Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Moj život bez zraka"

Iz daleke Kanade stižu odlične vijesti za domaću dokumentarnu industriju. Naime, hrvatski dokumentarni film “Moj život bez zraka” (Restart, 2017.) redateljice Bojane Burnać ušao je u glavni natjecateljski program 24. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Hot Docs (27.4. – 7.5.).

Hot Docs je najveći sjevernoamerički festival dokumentarnog filma i jedan od svjetskih doku-festivalskih majora koji godišnje posjeti oko 200 tisuća gledatelja s plaćenom ulaznicom. “Moj život bez zraka” upravo će u Torontu doživjeti svoju svjetsku premijeru, a kao prvi hrvatski dokumentarni film u Hot Docsovoj natjecateljskoj konkurenciji (International Spectrum / Međunarodni spektar), ukrstit će koplja s još jedanaest filmova iz svih krajeva svijeta.

“Život” govori o užicima, ali i rizicama maksimalnog držanja daha, kroz priču glavnog protagonista Gorana Čolaka koji pomiče granice izdržljivosti tijela, probijajućih rekorde u službenim disciplinama ronjenja na dah. Bojana Burnać uz režiju filma potpisuje i njegovu kameru i scenarij. Producentsku zadaću obavljao je Oliver Sertić, montažersku Jelena Maksimović, dizajner zvuka bio je Jakov Munižaba, dok se izvršno-producentskog posla primio Tibor Keser.

Dokumentarni film “Život bez zraka” u Torontu će predstaviti redateljica, producent te glavni protagonist filma, dok je premijera dogovorena za 30. travnja, uz dodatne projekcije u Torontu 1. i 7. svibnja. U Kanadi će uz ostvarenje Bojane Burnać, u programu Singular Sensation(s) za filmove koji prikazuju kulturološki utjecaj izraženih ličnosti, biti prikazan i dokumentarni film hrvatske autorice s prebivalištem u Španjolskoj, “La Chana” (2016) Lucije Stojević.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here