Početna Najave Kratke slike, Runda kratkog: Eros gledanja

Kratke slike, Runda kratkog: Eros gledanja

-

Večeras (18.5.) u 19.30 sati Kratke slikeRunda kratkog u MM centar donose filmski program Eros gledanja. Je li svako bavljenje filmom voajerizam, kako je tvrdio Tom Gotovac, i što je s nasljeđem nezaboravnih filmova “Peeping Tom” (1969) i “Slikar, model, snimatelj” (1970) danas? Duhovni i erotski potencijal gledanja bio je i ostao jedna od najtrajnijih fascinacija i inspiracija sedme umjetnosti, a upravo je Tom Gotovac kod nas prvi postao svećenik filmske fiksacije činom gledanja i neumorni propovjednik transformacijske svemoći filma.

Fiksacija i fascinacija voajerizmom prisutna je i u radovima mladih autora koji iznova problematiziraju magiju čina fiksiranja okom kamere, čineći ga sredstvom, ali i sadržajem svojih filmova. Uz programatski Gotovčev film “Slikar, model, snimatelj”, gledamo i nagrađivani film Ko da to nisi ti” (2013) Ivana Sikavice koji motiv voajerizma vješto zaodijeva u strukturalističku formu neprekinutoga kadra. Najnoviji pak studentski film Nije odgoj” (2017) Tomislava Šobana filmsku formu beskompromisno odvodi onkraj mogućega, rastvarajući naizgled narativan film u niz pitanja i zagonetki o našoj potrebi da neumoljivim promatranjem pripitomimo ono što gledamo, pretvarajući ga u sliku nas samih.

Gost programa je redatelj Tomislav Šoban, a razgovor vodi filmska kritičarka Višnja Vukašinović. Ulaz je slobodan.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.