Nakon što je početkom veljače Hrvoje Hribar podnio ostavku na mjesto ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, a ubrzo kao v.d. ravnatelja imenovan filmolog i filmski kritičar Daniel Rafaelić, krovna hrvatska filmska organizacija od jučer, 4. svibnja, ima čelnog čovjeka sa stalnom adresom.

Na 8. sjednici Upravnog odbora HAVC-a na kojoj su sudjelovali predsjednik Bruno Kragić te članovi Gabrijela Krmpotić Kos, Ivan Kujundžić, Igor Starčević te Jadranka Hrga, jednoglasno je odlučeno kako će Daniel Rafaelić voditi Hrvatski audiovizualni centar u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

“Presudilo je uvjerenje svih nas da je kolega Rafaelić pokazao energiju i sve veću suverenost u realizaciji ciljeva HAVC-a i svog programa. I druga dvojica kandidata bila su kvalitetna i imala zanimljive prijedloge i mišljenja. U nekim su stvarima možda presudile nijanse, ali kao što to često biva nijanse su katkada presudne. HAVC sada čeka usvajanje raznih akata; daljnji postupci prema nalazu revizije, zaokruživanje i provođenje natječaja i odluka koje su bile planirane i provedene te vjerojatno restrukturiranje Centra u vidu mogućih promjena zakona o AV djelatnostima. Generalno je cilj da cijela audiovizualna zajednica shvati da neće biti temeljnih potresa, ali da će u transformacijama koje slijede doći do nekih normalnih modifikacija”, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Bruno Kragić čiju izjavu prenosi službena stranica HAVC-a.

“Moj program se temelji na Nacionalnom programu koji je ministrica kulture potpisala prošli tjedan. On osigurava kontinuitet hrvatske kinematografije, proizvodnje i komplementarnih djelatnosti, te promociju hrvatskog filma u zemlji i inozemstvu. Važni naglasci su na borbi protiv piratiziranja sadržaja, na filmskom obrazovanju i podizanju svijesti o važnosti domaćeg filma. Važno je nastaviti i međunarodne koprodukcije i sustav poticaja ulaganja u audiovizualnu proizvodnju. Hrvatski audiovizualni centar postoji i ostaje jer je rezultat društvenog konsenzusa da je ovakva institucija potrebna hrvatskoj kulturi. Sve ono najbolje što se do sada radilo, nastavit će se i u budućnosti”, rekao je ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here