PočetnaVijestiDaniel Rafaelić imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra

Daniel Rafaelić imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra

|

Na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra u sastavu: Bruno Kragić (predsjednik), Jadranka Hrga (članica), Ivan Kujundžić (član), Igor Starčević (član) održanoj 16. veljače 2017. godine, vršiteljem dužnosti ravnatelja imenovan je filmolog i filmski kritičar Daniel Rafaelić. Prijedlog je prihvaćen jednoglasno, a sjednici zbog bolesti nije nazočila članica Upravnog odbora, Gabrijela Krmpotić Kos. U roku od sljedećih trideset dana, prema riječima predsjednika Upravnog odbora HAVC-a Brune Kragića, trebao bi biti raspisan natječaj na kojem će biti izabran novi ravnatelj ove krovne hrvatske audiovizualne ustanove.

Podsjetimo, dosadašnji ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar prije deset dana na konstituirajućoj sjednici novog Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra podnio je ostavku na svoje mjesto, uslijed nepovoljnog mišljenja Državne revizije o radu HAVC-a u 2015. godini.

Daniel Rafaelić rođen je 19. lipnja 1977. godine u makedonskoj Bitoli. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu gdje je 1996. godine upisao Filozofski fakultet diplomiravši povijest 2002. godine na temu: ‘Amarna period egipatske povijesti umjetnosti’. 2003. godine na istom fakultetu upisao je Poslijediplomski studij hrvatske povijesti, dok tri godine kasnije upisuje Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti.

Radio je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu od 2002. do 2010. godine, kao filmolog – arhivist. Od 2007. do 2009. radi kao Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmjeren na istraživanje domaće i svjetske filmske povijesti kao i istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Suradnik je na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.