PočetnaNajaveUskoro počinje 19. Human Rights Film Festival

Uskoro počinje 19. Human Rights Film Festival

-

Devetnaesti Human Rights Film Festival održat će se od 5. do 12. prosinca u zagrebačkim kinima Tuškanac i Kinoteka, a dio popratnog programa će se odvijati u mama-i i KIC-u. Festival programski fokusiran na ljudskopravaške teme, ali i autorski film općenito, ponovno će na kraju godine domaćoj publici predstaviti nove naslove nekih od najvažnijih svjetskih redatelja i redateljica među kojima se ističu Apichatpong Weerasethakul, Céline Sciamma i Sergej Loznica. Ovogodišnji program u velikom su broju obogatili naslovi novog srpskog filma autora i autorica koji se bave temama i poetikama koje promovira HRFF: “Muzej revolucije” Srđana Keče, ujedno i film kojim se otvara festival u nedjelju 5. prosinca u Kinu Tuškanac, “Pejzaži otpora” Marte Popivode, “Kelti” Milice Tomović i mnogi drugi.

“Zanimljivost ovogodišnjeg HRFF-a jest poveznica koju dijeli nekolicina filmova, a to je element fantastike. Od ‘Elegije lovora’ Dušana Kasalice, preko ‘Male mame’ Céline Sciamma i ‘Memorije’ Apichatponga Weerasethakula do filmova japanskog redatelja Ryusukea Hamaguchija, provlače se bajkolika događanja koja u srazu s tzv. realnim svijetom kao da stoje za svu neobičnost naše trenutne globalne životne situacije”, istaknuo je Petar Milat, programski selektor filmova 19. HRFF-a.

Ulaz na sve projekcije festivala je slobodan, a sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet kinima Tuškanac i Kinoteka potrebno je predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde ili drugi odgovarajući dokaz ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

Dokumentarni film kojim se otvara festival – “Muzej revolucije” (Uzrok / Restart / Nutprodukce / HRT / Al Jazeera Documentary Channel; 2021.) Srđana Keče, autora hvaljenih naslova “Posle rata”, “Pismo ocu” i “Mirage”, na HRFF-u će imati hrvatsku premijeru, nakon svjetske na velikoj IDFA-i. Polazišna točka Kečinog filma jest napušteni projekt arhitekta Vjenceslava Richtera koji je u Beogradu htio izgraditi veliki muzej kao počast socijalističkoj Jugoslaviji, no plan nikad nije otišao dalje od izgradnje podruma. U vlažnoj, mračnoj zgradi danas žive izopćenici društva preoblikovanog kapitalizmom, a film se fokusira na djevojčicu koja s majkom zarađuje čisteći prozore automobila na križanjima te na blisku joj prijateljicu staricu koje tu u „podrumu revolucije“ na rubu grada koji se transformira, jedna u drugoj nalaze utjehu.

U poslovičnoj jakoj dokumentarnoj selekciji HRFF-a, ove se godine nalazi film “Pejzaži otpora” (2020) srpske umjetnice i redateljice Marte Popivode. Dobitnik brojnih nagrada među kojima se ističe Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, te nagrade na festivalima Cinéma du Réel i Beldocs, bilježi putovanje kroz sjećanja gotovo stogodišnje antifašistikinje Sonje, jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aushwitzu.

Nakon što je predstavio atmosferu Staljinovih suđenja (“Proces”) i razmjere Staljinova kulta ličnosti (“Državni pogreb”), ukrajinski dokumentarist Sergej Loznica vraća se na HRFF s filmom “Babin Jar. Kontekst” / “Babi Yar. Context” (2021) kojim gledatelje vodi u ne tako davnu prošlost – u Ukrajinu koju su okupirali nacisti. Radeći isključivo s restauriranim arhivskim materijalom, Loznica pokazuje pozadinu tragičnih događaja koji su se dogodili u okolici Kijeva u rujnu 1941. – masakra više od 33 tisuće židova.

Dokumentarnom programu 19. HRFF-a pridonijet će i “Povratak u Reims” / “Returning to Reims (Fragments)” / “Retour à Reims (Fragments)” (2021) francuskog redatelja Jean-Gabriela Périota, slobodna adaptacija istoimene knjige Didiera Eribona iz 2009. koja portretira autorov povratak u rodni grad koji je napustio trideset godina ranije. Périotov briljantno konstruiran film-esej je intiman i uvjerljiv društveno-politički portret ne samo klase već i čitave francuske kulture. Zagrebačka publika će imati priliku pogledati i dobitnika Srebrnog medvjeda te nagrade publike ovogodišnjeg Berlinalea, dokumentarni film “Gospodin Bachmann i njegov razred” / “Mr. Bachmann and His Class” / “Herr Bachmann und seine Klasse” (2021) njemačke redateljice Marije Speth u kojem prati jednog posebnog učitelja na pragu mirovine i njegove učenike šestog razreda dvanaest različitih nacija.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici HRFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije