PočetnaVijesti64. Martovski festival: Dugometražni Grand Prix Ognjenu Glavoniću, Eksperimentalni hrvatskoj "Orbiti"

64. Martovski festival: Dugometražni Grand Prix Ognjenu Glavoniću, Eksperimentalni hrvatskoj “Orbiti”

-

Na svečanom zatvaranju 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (30.3. – 2.4.), jučer su u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodijeljene nagrade najboljim filmskim ostvarenjima u šest različitih kategorija. Svaki od njih novčano je pak nagrađen s po dvije tisuće eura.

Od dokumentarnih laureata, najprestižniju beogradsku nagradu (Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film) osvojio je Ognjen Glavonić s dobro poznatom “Dubinom dva” (2016) koji je dan ranije osvojio i Nagradu za najbolju montažu (Jelena Maksimović). Žiri je svoju odluku objasnio riječima: “Iznimno hrabar film redatelja Ognjena Glavonića, koji pokreće tabu temu kroz formu dokumentarnog trilera, uspijevajući ostvariti visoku čistoću i koherentnost fimskog izraza”.

Grand Prix za najbolji kratki dokumentarni film otišao je u ruke također srpskom autoru Zoranu Tairoviću i filmu “Papirnati život” (2017), čija radnja prati težak život obitelj s margine.

Obrazloženje žirija za spomenutu nagradu: “‘Papirnati život’ je jako iskren i važan dokumentarni film za današnje društvo, o obitelji s margine koja usprkos teškim egzistencijalnim prilikama pokušava njegovati iznimno zdrav odnos prema životu. Žiri je posebno cijenio redateljev minimalistički pristup u smislu korištenja filmskog jezika i jednostavnih rješenja.”

Na fotografiji: Dane Komljen / Foto: Stanislav Milojković / Martovski festival

Dokumentarni žiri odlučivao je u sastavu: Jovana Nikolić (producentica), Sari Volanen ( urednica YLE Finnish Broadcasting Company i članica Filmskog festivala Tampare) te Mladen Đorđević (redatelj). Selektori ovog dijela programa bili su scenarist i snimatelj Dragan Nikolić (dugi metar), odnosno redateljica Ivana Todorović (kratkometrežna konkurencija).

Zajednička koprodukcija Hrvatske, Njemačke, Srbije i Brazila, “Sve, još uvijek, u orbiti” (Dane KomljenJames Lattimer, 2016.) koju većinski produkcijski potpisuje zagrebački Restart (producent Oliver Sertić) a govori o nastanku i izgradnji Brazilije, osvojila je Grand Prix za najbolji film u kategoriji eksperimentalnog filma/video arta.

“Tijek filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizualnoj naraciji koja postaje poezija”, rekao je o dokumentarcu žiri u sastavu: Jelena Stanković (direktorica fotografije), Miroslav Karić (povjesničar umjetnosti) te Ana Adamović (fotografkinja).

Od strukovnih nagrada vrijedi spomenuti manjinsku hrvatsku koprodukciju Restarta (producent Tibor Keser), “Zid smrti, i tako to” (2016) srpskog autora Mladena Kovačevića, koja je osvojila Nagradu za najbolji dizajn zvuka i glazbu (Aleksandar Protić i Nemanja Mosurović).

Publika je nakon dodjele nagrada premijerno gledala dokumentarac “Trieste, Yugoslavia” (Alessio Bozzer, 2017.) koji je nostalgično podsjetio na nekadašnje masovne šoping-odlaske Jugoslavena u Trst. Ovogodišnji Martovski festival donio je preko 150 filmova u različitim kategorijama, a pored filmskih ostvarenja program su sačinjavale i brojne radionice, predavanja, kao i glazbeni sadržaj.

Sve ostale informacije provjerite na službenoj stranici Martovskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije