PočetnaVijesti64. Martovski festival: Dugometražni Grand Prix Ognjenu Glavoniću, Eksperimentalni hrvatskoj "Orbiti"

64. Martovski festival: Dugometražni Grand Prix Ognjenu Glavoniću, Eksperimentalni hrvatskoj “Orbiti”

|

Na svečanom zatvaranju 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (30.3. – 2.4.), jučer su u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodijeljene nagrade najboljim filmskim ostvarenjima u šest različitih kategorija. Svaki od njih novčano je pak nagrađen s po dvije tisuće eura.

Od dokumentarnih laureata, najprestižniju beogradsku nagradu (Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film) osvojio je Ognjen Glavonić s dobro poznatom “Dubinom dva” (2016) koji je dan ranije osvojio i Nagradu za najbolju montažu (Jelena Maksimović). Žiri je svoju odluku objasnio riječima: “Iznimno hrabar film redatelja Ognjena Glavonića, koji pokreće tabu temu kroz formu dokumentarnog trilera, uspijevajući ostvariti visoku čistoću i koherentnost fimskog izraza”.

Grand Prix za najbolji kratki dokumentarni film otišao je u ruke također srpskom autoru Zoranu Tairoviću i filmu “Papirnati život” (2017), čija radnja prati težak život obitelj s margine.

Obrazloženje žirija za spomenutu nagradu: “‘Papirnati život’ je jako iskren i važan dokumentarni film za današnje društvo, o obitelji s margine koja usprkos teškim egzistencijalnim prilikama pokušava njegovati iznimno zdrav odnos prema životu. Žiri je posebno cijenio redateljev minimalistički pristup u smislu korištenja filmskog jezika i jednostavnih rješenja.”

Na fotografiji: Dane Komljen / Foto: Stanislav Milojković / Martovski festival

Dokumentarni žiri odlučivao je u sastavu: Jovana Nikolić (producentica), Sari Volanen ( urednica YLE Finnish Broadcasting Company i članica Filmskog festivala Tampare) te Mladen Đorđević (redatelj). Selektori ovog dijela programa bili su scenarist i snimatelj Dragan Nikolić (dugi metar), odnosno redateljica Ivana Todorović (kratkometrežna konkurencija).

Zajednička koprodukcija Hrvatske, Njemačke, Srbije i Brazila, “Sve, još uvijek, u orbiti” (Dane KomljenJames Lattimer, 2016.) koju većinski produkcijski potpisuje zagrebački Restart (producent Oliver Sertić) a govori o nastanku i izgradnji Brazilije, osvojila je Grand Prix za najbolji film u kategoriji eksperimentalnog filma/video arta.

“Tijek filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizualnoj naraciji koja postaje poezija”, rekao je o dokumentarcu žiri u sastavu: Jelena Stanković (direktorica fotografije), Miroslav Karić (povjesničar umjetnosti) te Ana Adamović (fotografkinja).

Od strukovnih nagrada vrijedi spomenuti manjinsku hrvatsku koprodukciju Restarta (producent Tibor Keser), “Zid smrti, i tako to” (2016) srpskog autora Mladena Kovačevića, koja je osvojila Nagradu za najbolji dizajn zvuka i glazbu (Aleksandar Protić i Nemanja Mosurović).

Publika je nakon dodjele nagrada premijerno gledala dokumentarac “Trieste, Yugoslavia” (Alessio Bozzer, 2017.) koji je nostalgično podsjetio na nekadašnje masovne šoping-odlaske Jugoslavena u Trst. Ovogodišnji Martovski festival donio je preko 150 filmova u različitim kategorijama, a pored filmskih ostvarenja program su sačinjavale i brojne radionice, predavanja, kao i glazbeni sadržaj.

Sve ostale informacije provjerite na službenoj stranici Martovskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.