Početna Vijesti 64. Martovski festival: Dugometražni Grand Prix Ognjenu Glavoniću, Eksperimentalni hrvatskoj "Orbiti"

64. Martovski festival: Dugometražni Grand Prix Ognjenu Glavoniću, Eksperimentalni hrvatskoj “Orbiti”

-

Na svečanom zatvaranju 64. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (30.3. – 2.4.), jučer su u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodijeljene nagrade najboljim filmskim ostvarenjima u šest različitih kategorija. Svaki od njih novčano je pak nagrađen s po dvije tisuće eura.

Od dokumentarnih laureata, najprestižniju beogradsku nagradu (Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarni film) osvojio je Ognjen Glavonić s dobro poznatom “Dubinom dva” (2016) koji je dan ranije osvojio i Nagradu za najbolju montažu (Jelena Maksimović). Žiri je svoju odluku objasnio riječima: “Iznimno hrabar film redatelja Ognjena Glavonića, koji pokreće tabu temu kroz formu dokumentarnog trilera, uspijevajući ostvariti visoku čistoću i koherentnost fimskog izraza”.

Grand Prix za najbolji kratki dokumentarni film otišao je u ruke također srpskom autoru Zoranu Tairoviću i filmu “Papirnati život” (2017), čija radnja prati težak život obitelj s margine.

Obrazloženje žirija za spomenutu nagradu: “‘Papirnati život’ je jako iskren i važan dokumentarni film za današnje društvo, o obitelji s margine koja usprkos teškim egzistencijalnim prilikama pokušava njegovati iznimno zdrav odnos prema životu. Žiri je posebno cijenio redateljev minimalistički pristup u smislu korištenja filmskog jezika i jednostavnih rješenja.”

Na fotografiji: Dane Komljen / Foto: Stanislav Milojković / Martovski festival

Dokumentarni žiri odlučivao je u sastavu: Jovana Nikolić (producentica), Sari Volanen ( urednica YLE Finnish Broadcasting Company i članica Filmskog festivala Tampare) te Mladen Đorđević (redatelj). Selektori ovog dijela programa bili su scenarist i snimatelj Dragan Nikolić (dugi metar), odnosno redateljica Ivana Todorović (kratkometrežna konkurencija).

Zajednička koprodukcija Hrvatske, Njemačke, Srbije i Brazila, “Sve, još uvijek, u orbiti” (Dane KomljenJames Lattimer, 2016.) koju većinski produkcijski potpisuje zagrebački Restart (producent Oliver Sertić) a govori o nastanku i izgradnji Brazilije, osvojila je Grand Prix za najbolji film u kategoriji eksperimentalnog filma/video arta.

“Tijek filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizualnoj naraciji koja postaje poezija”, rekao je o dokumentarcu žiri u sastavu: Jelena Stanković (direktorica fotografije), Miroslav Karić (povjesničar umjetnosti) te Ana Adamović (fotografkinja).

Od strukovnih nagrada vrijedi spomenuti manjinsku hrvatsku koprodukciju Restarta (producent Tibor Keser), “Zid smrti, i tako to” (2016) srpskog autora Mladena Kovačevića, koja je osvojila Nagradu za najbolji dizajn zvuka i glazbu (Aleksandar Protić i Nemanja Mosurović).

Publika je nakon dodjele nagrada premijerno gledala dokumentarac “Trieste, Yugoslavia” (Alessio Bozzer, 2017.) koji je nostalgično podsjetio na nekadašnje masovne šoping-odlaske Jugoslavena u Trst. Ovogodišnji Martovski festival donio je preko 150 filmova u različitim kategorijama, a pored filmskih ostvarenja program su sačinjavale i brojne radionice, predavanja, kao i glazbeni sadržaj.

Sve ostale informacije provjerite na službenoj stranici Martovskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.