PočetnaNajavePredstavljeno jedanaesto izdanje Festivala tolerancije

Predstavljeno jedanaesto izdanje Festivala tolerancije

-

U Zagrebu je prekjučer (29.4.) predstavljeno ovogodišnje, jedanaesto izdanje Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma Zagreb (8. – 14. travnja; kina Europa, Tuškanac i KIC) koje u našu prijestolnicu donosi više od 60 filmova, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i čak osam diskusija o društveno angažiranim temama.

Bogati filmski i popratni program festivala u hotelu Sheraton predstavili su njegov predsjednik, dvostruki oskarovac Branko Lustig i direktorica Nataša Popović. Njih dvoje svake godine imaju težak zadatak – od prijavljenih i direktno pozvanih filmova pristiglih u ured festivala, odabrati najbolje koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Festival tolerancije službeno započinje 8. travnja u 19 sati u Kinu Europa projekcijom remakea kultnog filma iz osamdesetih “Gol među vukovima” / “Nackt unter Wölfen” (2015), njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Riječ je o filmskoj reinterpretaciji istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958., koji je postao simbolom antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj.

Zagreb će također posjetiti Thomas Lennon, čiji dokumentarni film “Sveto” / “Sacred” (2016), istražuje značenje molitve u svakodnevnom životu diljem svijeta. Gost festivala je i kazališni, filmski i televizijski redatelj Marek Tomasz Pawłowski, nagrađivani autor poetskog dokumentarca “Dodir anđela” / “Dotkniecie aniola” iz 2015., o nevjerojatnim uspomenama malog dječaka Henryka Schoenkera rođenog u Auschwitzu.

“Previše je bilo buke oko vješanja tabli u Jasenovcu, trebalo ih je odmah i energično skinuti. Na komemoraciju u Jasenovac ću ići, ondje mi je ubijen djed, kao i tisuće drugih Židova, Roma i pravoslavaca te iz pijeteta prema ubijenima treba to mjesto podržavati. Fašizam je sve prisutniji u današnjem društvu, a mnogi mladi ni ne znaju što je to fašizam i zbog toga nam je cilj educirati ih kroz ove sjajne filmove, kako se to zlo nikada više ne bi ponovilo”, izjavio je Branko Lustig na predstavljanju 11. Festivala tolerancije.

“Od svog prvog izdanja, Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Krenulo se s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, tijekom deset godina festivala dotaknuli smo se  i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra”, istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

U KIC-u u Preradovićevoj održat će se dva zanimljiva okrugla stola o nasilju prema novinarima i govoru mržnje prema medijima te netoleranciji, nasilju i diskriminaciji u školskim klupama, a između ostalog predstavit će se knjiga Prima Levija “Zar je to čovjek”, dok će na Festival marketu gostovati Human Rights Film Festival Barcelona, najstariji festival toga tipa u Europi.

I ove godine posjetitelje očekuje zanimljiv glazbeni festivalski program, a glavni gosti su Valami Swing, sastav koji njeguje gypsy jazz; Edi Nultz, bend kojeg karakterizira neobičan spoj indie rocka i jazza te KIDS N CATS elektropop kvartet iz Beča. Uvertira u ovogodišnja festivalska događanja bit će otvorenje izložbe Arika Brauera, 3. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...