PočetnaVijestiSinoć svečano otvoren 11. Festival tolerancije

Sinoć svečano otvoren 11. Festival tolerancije

|

“Mržnja razara i ubija, oprost smiruje dušu, a zaborav ubija identitet”, citirao je Milan Badić Branka Lustiga u pozdravnom govoru na sinoćnjem svečanom otvorenju 11. Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma Zagreb u Kino Europi. Te mu je riječi, niame, naš oskarovac uputio prije sedam godina na povratku sa zajedničkog putovanja u Auschwitz.

“Prošlo je 70 godina od kada sam izašao iz logora, ali danas sam se ujutro svega sjetio. I bunkera i bosih, zgaženih nogu, čizama, vješanja i rastezanja. Molim vas, gledajte ove filmove s pažnjom i zapamtite!”, izjavio je Branko Lustig prije početka projekcije remakea kultnog filma iz osamdesetih, “Gol među vukovima” / “Nackt unter Wölfen” (2015), njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha“, s kojim je otvoren 11. Festival tolerancije. Film je reinterpretacija istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958. koji je postao simbol antifašističkog pokreta otpora u Njemačkoj.

Festival tolerancije organiziran je 21 put unutar šire regije, a na njemu je prikazano više od 600 filmskih projekcija, organizirano više od 20 izložbi, 25 koncerata, 75 edukacijskih jutara, 29 diskusija i okruglih stolova. Cjelokupan program fokusiran je na očuvanje sjećanja na holokaust, društveni angažman, poticanje međukulturalnog dijaloga, poticanje društva na djelovanje i razvoj lokalne zajednice.

“Ovaj projekt djelo je zajedničkog rada velikog broja ljudi, a posebno smo ponosni što svake godine imamo sve bolji program i sve bolje filmove”, istaknula je direktorica festivala Nataša Popović.

Ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije u Zagreb donosi više od 70 filmova iz raznih dijelova svijeta, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte i dva edukacijska jutra. Osim Branka Lustiga, svjedoka holokausta, govorit će i dr. Daniel Wildmann koji će posjetitelje upoznati s utjecajem buržujske kulture na nacizam tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Uz filmove i diskusije organizirana su i tri okrugla stola, a predstavit će se i litvanska kinematografija kao i najstariji europski festival takve vrste, Human Right Film Festival iz Barcelone.

“Tolerancija je najvažnija stvar na svijetu ukoliko želimo da ljudska rasa opstane”, kazao je nagrađivani glumac i redatelj Karl Markovics, gost festivala, koji se zagrebačkoj publici predstavlja s tri filma. Dva su filma njegova redateljska ostvarenja, “Supersvijet” / “Superwelt” iz 2015. i “Disanje” / “Breathing” / “Atmen” iz 2011., a u filmu “Magla u kolovozu” / “Fog in August” / “Nebel im August” (2016) redatelja Kaija Wessela, nastupa u sporednoj ulozi.

Od filmskog programa danas će se, primjerice, prikazati “Jasenovački memento” (Gama studio, 2016.) Bogdana Žižića koji govori o pravoj istini  o zločinima u Jasenovcu. Film možete pogledati u 16 sati u Kinu Europa, a kompletan popis dokumentarnih naslova na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.