Početna Prozori "Prozori", sezona druga - K obalama istine

“Prozori”, sezona druga – K obalama istine

-

“Film – forma koja misli.”
– Jean-Luc Godard

Radikalna vremena zahtijevaju radikalne forme. Stoga smo u fokus druge sezone naših “Prozora”, serije mikro-eseja i intervjua o najvažnijim estetikama i temama hrvatske dokumentaristike prije osamostaljenja, stavili formalno eksperimentiranje koje držimo vjernom slikom iskustva stvarnosti lišene uvjerljivih orijentira. Kada se lice svijeta mijenja, zrcalo što ga koristimo za lov u umjetničkom zahtjeva izmještanje, reinvenciju, korekciju, a oni koji ga uspiju kalibrirati novim uvjetima autori su djela čiji je filmski sjaj uspio izdržati test vremena. Stoga u drugoj sezoni skrećemo fokus na modernističke eksperimente klasika kao što su Ante Babaja, Zoran Tadić, Krešo Golik i Nikola Babić, snažno obilježenim kako svojim višeslojnim pristupom zbilji, tako i upakiranom ekstravagantnom strukturom, zahvaljujući njihovim nadahnutim autorskim vizijama.

Uz to ćemo se ekstenzivno baviti i onima kojima je formalno eksperimentiranje bilo alfa i omega – klasicima Tomislava Gotovca, Dalibora Martinisa, Ivana Martinca i Mladena Stilinovića, koji dokumentarno počelo bilježenja majstorski spajaju s avangardnim formama. Nećemo zaboraviti i na prvake našeg amaterizma – na repertoaru su ovaj put Tatjana Ivančić, Ranko Kursar i Ante Verzotti.

Osim na formu i eksperiment ove sezone poseban je naglasak stavljen na teme migracija, socijalne ugroženosti te stambenog pitanja jer su one i danas ključan dio našeg samorazumijevanja te ćemo ih u esejima pokušati sagledati u njihovom povijesnom kontekstu. Filmovi naših najvećih dokumentarnih klasika poput, primjerice, Krste Papića, Rudolfa Sremeca i Petra Krelje, uvrštenih u ovogodišnje “Prozore”, suvereno i intrigantno otvaraju goruće teme naše suvremenosti. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u još jednom nepredvidivom putovanju arhipelagom radikalnih istraživanja filmske forme uparenima s vječnom metodom bilježenja zbilje – cilj naše odiseje i ovaj je put doći bliže obalama istine.

Prošlu, premijernu sezonu (21 mikro-esej i devet intervjua) “Prozora” možete istražiti na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.