PočetnaEsejiProzori"Prozori", sezona druga - K obalama istine

“Prozori”, sezona druga – K obalama istine

|

“Film – forma koja misli.”
– Jean-Luc Godard

Radikalna vremena zahtijevaju radikalne forme. Stoga smo u fokus druge sezone naših “Prozora”, serije mikro-eseja i intervjua o najvažnijim estetikama i temama hrvatske dokumentaristike prije osamostaljenja, stavili formalno eksperimentiranje koje držimo vjernom slikom iskustva stvarnosti lišene uvjerljivih orijentira. Kada se lice svijeta mijenja, zrcalo što ga koristimo za lov u umjetničkom zahtjeva izmještanje, reinvenciju, korekciju, a oni koji ga uspiju kalibrirati novim uvjetima autori su djela čiji je filmski sjaj uspio izdržati test vremena. Stoga u drugoj sezoni skrećemo fokus na modernističke eksperimente klasika kao što su Ante Babaja, Zoran Tadić, Krešo Golik i Nikola Babić, snažno obilježenim kako svojim višeslojnim pristupom zbilji, tako i upakiranom ekstravagantnom strukturom, zahvaljujući njihovim nadahnutim autorskim vizijama.

Uz to ćemo se ekstenzivno baviti i onima kojima je formalno eksperimentiranje bilo alfa i omega – klasicima Tomislava Gotovca, Dalibora Martinisa, Ivana Martinca i Mladena Stilinovića, koji dokumentarno počelo bilježenja majstorski spajaju s avangardnim formama. Nećemo zaboraviti i na prvake našeg amaterizma – na repertoaru su ovaj put Tatjana Ivančić, Ranko Kursar i Ante Verzotti.

Osim na formu i eksperiment ove sezone poseban je naglasak stavljen na teme migracija, socijalne ugroženosti te stambenog pitanja jer su one i danas ključan dio našeg samorazumijevanja te ćemo ih u esejima pokušati sagledati u njihovom povijesnom kontekstu. Filmovi naših najvećih dokumentarnih klasika poput, primjerice, Krste Papića, Rudolfa Sremeca i Petra Krelje, uvrštenih u ovogodišnje “Prozore”, suvereno i intrigantno otvaraju goruće teme naše suvremenosti. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u još jednom nepredvidivom putovanju arhipelagom radikalnih istraživanja filmske forme uparenima s vječnom metodom bilježenja zbilje – cilj naše odiseje i ovaj je put doći bliže obalama istine.

Prošlu, premijernu sezonu (21 mikro-esej i devet intervjua) “Prozora” možete istražiti na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.