Foto: Ilustracija / Dokumentarni.net

“Film – forma koja misli.”
– Jean-Luc Godard

Radikalna vremena zahtijevaju radikalne forme. Stoga smo u fokus druge sezone naših “Prozora”, serije mikro-eseja i intervjua o najvažnijim estetikama i temama hrvatske dokumentaristike prije osamostaljenja, stavili formalno eksperimentiranje koje držimo vjernom slikom iskustva stvarnosti lišene uvjerljivih orijentira. Kada se lice svijeta mijenja, zrcalo što ga koristimo za lov u umjetničkom zahtjeva izmještanje, reinvenciju, korekciju, a oni koji ga uspiju kalibrirati novim uvjetima autori su djela čiji je filmski sjaj uspio izdržati test vremena. Stoga u drugoj sezoni skrećemo fokus na modernističke eksperimente klasika kao što su Ante Babaja, Zoran Tadić, Krešo Golik i Nikola Babić, snažno obilježenim kako svojim višeslojnim pristupom zbilji, tako i upakiranom ekstravagantnom strukturom, zahvaljujući njihovim nadahnutim autorskim vizijama.

Uz to ćemo se ekstenzivno baviti i onima kojima je formalno eksperimentiranje bilo alfa i omega – klasicima Tomislava Gotovca, Dalibora Martinisa, Ivana Martinca i Mladena Stilinovića, koji dokumentarno počelo bilježenja majstorski spajaju s avangardnim formama. Nećemo zaboraviti i na prvake našeg amaterizma – na repertoaru su ovaj put Tatjana Ivančić, Ranko Kursar i Ante Verzotti.

Osim na formu i eksperiment ove sezone poseban je naglasak stavljen na teme migracija, socijalne ugroženosti te stambenog pitanja jer su one i danas ključan dio našeg samorazumijevanja te ćemo ih u esejima pokušati sagledati u njihovom povijesnom kontekstu. Filmovi naših najvećih dokumentarnih klasika poput, primjerice, Krste Papića, Rudolfa Sremeca i Petra Krelje, uvrštenih u ovogodišnje “Prozore”, suvereno i intrigantno otvaraju goruće teme naše suvremenosti. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u još jednom nepredvidivom putovanju arhipelagom radikalnih istraživanja filmske forme uparenima s vječnom metodom bilježenja zbilje – cilj naše odiseje i ovaj je put doći bliže obalama istine.

Prošlu, premijernu sezonu (21 mikro-esej i devet intervjua) “Prozora” možete istražiti na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here