PočetnaVijesti13. ZagrebDox: Dodijeljene nagrade ZagrebDox Proa

13. ZagrebDox: Dodijeljene nagrade ZagrebDox Proa

-

Na 13. ZagrebDoxu jučer su dodijeljene nagrade ZagrebDox Proa, Doxovog industrijskog programa usavršavanja koji se sastoji od pripremne radionice namijenjene autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja i produkcije te pitching foruma i pojedinačnih sastanaka.

Voditelji ZagrebDox Pro radionice, Leena Pasanen i Stefano Tealdi, odabrali su dvanaest projekata iz dvanaest zemalja u različitim fazama razvoja i produkcije. Nakon četiri dana intenzivnih radionica, uslijedio je Pitching Forum, središnje događanje programa na kojem su projekti predstavljeni članovima međunarodnog panela, redom profesionalcima u filmskoj industriji, od prodajnih agenata do predstavnika filmskih fondova, festivala, televizijskih kanala i distributera. 

Nagradu HBO Adria, diplomu i dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta dobio je mađarski projekt “Ovo je njezina priča” / “Egy nő története” dviju mladih redateljica, Asije Dér i Sáre Haragonics, o promjenama poimanja obitelji i utjecaju politike na privatni život, dok je sam projekt predstavljao i producent Marcell Gerö. Nagradu dodjeljuje Hanka Kastelicová, potpredsjednica i izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe, a uručila ju je Marina Maslač, regionalna direktorica marketinga HBO Europe. Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom, otišla je marokanskoj redateljici Merième Addou za projekt “Suspendirane supruge” / “Moalakat”

S obzirom na iznimnu kvalitetu ovogodišnjih projekata, istaknuli su organizatori, odluka o nagradi koju dodjeljuju svi članovi panela, ZagrebDox Pro DCP (diploma i DCP materijal nakon završetka projekta), bila je posebno zahtjevna te su u toj kategoriji dodijeljene dvije nagrade, projektima “Samotna bitka Thomasa Redija” / “The Lonely Battle of Thomas Redi” i “Govori da te mogu vidjeti” / “Govori da bih te video”.

“Samotna bitka Thomasa Redija” irski je projekt u fazi postprodukcije redatelja Feargala Warda i Lukea McManusa koji postupkom uprizorenja prikazuju borbu običnog čovjeka Thomasa Reida da zadrži svoju farmu koju Intel želi kupiti pod svaku cijenu. 

“Govori da te mogu vidjeti”, pak, projekt je srpske redateljice i producentice Marije Stojnić i producenta Miloša Ivanovića u završnoj fazi razvoja. Iznimno poetski kadrovi donose projekt na međi opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, baveći se posljednjom srpskom radio-stanicom koja i dalje ima težinu društvene kritike provučenu kroz visoku umjetnost unutar kulturnog i dramskog programa.

Dodatno su dodijeljene i dvije Posebne nagrade: projekt “Nedjeljni ručak” / “Nedeljsko kosilo” Slovenca Urbana Zorka nagrađen je za najbolji foršpan, a “Snajka traži sreću” hrvatske autorice Tee Vidović za najbolji napredak.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.