PočetnaVijesti13. ZagrebDox: Dodijeljene nagrade ZagrebDox Proa

13. ZagrebDox: Dodijeljene nagrade ZagrebDox Proa

|

Na 13. ZagrebDoxu jučer su dodijeljene nagrade ZagrebDox Proa, Doxovog industrijskog programa usavršavanja koji se sastoji od pripremne radionice namijenjene autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja i produkcije te pitching foruma i pojedinačnih sastanaka.

Voditelji ZagrebDox Pro radionice, Leena Pasanen i Stefano Tealdi, odabrali su dvanaest projekata iz dvanaest zemalja u različitim fazama razvoja i produkcije. Nakon četiri dana intenzivnih radionica, uslijedio je Pitching Forum, središnje događanje programa na kojem su projekti predstavljeni članovima međunarodnog panela, redom profesionalcima u filmskoj industriji, od prodajnih agenata do predstavnika filmskih fondova, festivala, televizijskih kanala i distributera. 

Nagradu HBO Adria, diplomu i dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta dobio je mađarski projekt “Ovo je njezina priča” / “Egy nő története” dviju mladih redateljica, Asije Dér i Sáre Haragonics, o promjenama poimanja obitelji i utjecaju politike na privatni život, dok je sam projekt predstavljao i producent Marcell Gerö. Nagradu dodjeljuje Hanka Kastelicová, potpredsjednica i izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe, a uručila ju je Marina Maslač, regionalna direktorica marketinga HBO Europe. Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom, otišla je marokanskoj redateljici Merième Addou za projekt “Suspendirane supruge” / “Moalakat”

S obzirom na iznimnu kvalitetu ovogodišnjih projekata, istaknuli su organizatori, odluka o nagradi koju dodjeljuju svi članovi panela, ZagrebDox Pro DCP (diploma i DCP materijal nakon završetka projekta), bila je posebno zahtjevna te su u toj kategoriji dodijeljene dvije nagrade, projektima “Samotna bitka Thomasa Redija” / “The Lonely Battle of Thomas Redi” i “Govori da te mogu vidjeti” / “Govori da bih te video”.

“Samotna bitka Thomasa Redija” irski je projekt u fazi postprodukcije redatelja Feargala Warda i Lukea McManusa koji postupkom uprizorenja prikazuju borbu običnog čovjeka Thomasa Reida da zadrži svoju farmu koju Intel želi kupiti pod svaku cijenu. 

“Govori da te mogu vidjeti”, pak, projekt je srpske redateljice i producentice Marije Stojnić i producenta Miloša Ivanovića u završnoj fazi razvoja. Iznimno poetski kadrovi donose projekt na međi opservacijskog dokumentarca i zvučnog eksperimenta, baveći se posljednjom srpskom radio-stanicom koja i dalje ima težinu društvene kritike provučenu kroz visoku umjetnost unutar kulturnog i dramskog programa.

Dodatno su dodijeljene i dvije Posebne nagrade: projekt “Nedjeljni ručak” / “Nedeljsko kosilo” Slovenca Urbana Zorka nagrađen je za najbolji foršpan, a “Snajka traži sreću” hrvatske autorice Tee Vidović za najbolji napredak.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".