PočetnaNajave"Pjesme iz Handswortha" na "Hall of Fameu"

“Pjesme iz Handswortha” na “Hall of Fameu”

-

Program “Filmskih pobuna” u Dokukinu KIC zaokružuje se u petak 18. veljače na novom izdanju “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, na kojem će biti prikazan eksperimentalni filmski esej iz 1986. godine, “Pjesme iz Handswortha” / “Handsworth Songs” redatelja Johna Akomfraha. Radi se o filmu snimljenom tijekom pobune u Handsworthu, četvrti u Birminghamu s brojnom afro-karipskom zajednicom, koji se dotiče važnih pitanja rase, rasizma i policijskog nasilja. Film je nastao u produkciji Black Audio Film Collectivea i nosi specifičan pečat vidljiv i u ranijim ostvarenjima: susrećemo se s višeslojnom naracijom, vizualnom eksperimentalnosti i zvučnim mozaikom koji nadopunjuju materijali iz filmskih žurnala. U svome radu kolektiv objedinjuje crnačku kulturu, umjetničku avangardu i političnost.

Umjesto sveznajućeg autora i autorskog voiceovera koji vodi kroz događaje, gledatelji moraju sami interpretirati događaje uz pomoć izloženih dokaza – svjedočanstava ljudi zahvaćenih u neredima. Bez pojednostavljene didakcije, tvori se kompleksan palimpsest od arhivskih materijala, empatičnog soundtracka koji sjajno odražava tadašnji post-punk zeitgeist te njegovo pretapanje bijele i crnačke kulture. Uvodnu riječ u hvaljeni dokumentarac održat će filozof i politički komentator Karlo Jurak.

Subota 19. veljače donosi film jednog od najkontroverznijih i najtraženijih kazališnih redatelja današnjice, Švicarca Mila Raua, koji gostuje na Filozofskom teatru u nedjelju. “Novo evanđelje” / “The New Gospel” / “Das Neue Evangelium” (2020) za novo doba daje Bibliju prilagođenu današnjim uvjetima, uz Isusa crne kože, imigrante u robovlasničkom sustavu na jugu Italije i borbu za njihova prava. Što bi Isus propovijedao dvije tisuće godina nakon svoje smrti?

Nakon Rauovog filma slijedi Vitalij Manski i njegov “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020). Postsovjetska stvarnost analizira se u odnosu prema političkim događajima prošlosti i to kroz perspektivu jednog čovjeka koji je promijenio tijek povijesti, posljednjeg predsjednika SSSR-a, Mihaila Gorbačova. Na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA osvojio je nagradu za najbolju režiju, a u Dokukinu igra u 21 sat.

U nedjelju 20. veljače prikazujemo višestruko nagrađivani film “Skok” / “The Jump” / “Suolis” (2020) i dramatično svjedočanstvo litavskog mornara koji je usred hladnog rata ’70-ih godina skočio preko oceana – i ravno u središte političke i medijski eksponirane afere. Redateljica Giedrė Žickytė u razgovoru sa Simasom Kudirkom pokušava istražiti kompleksnu društvenu scenu iz recentne povijesti, čiji se odjeci osjete i danas.

Kraj programa donosi iznimno ostvarenje Marije Stojnić o svijetu radiofonije na jednoj od najstarijih radio-postaja u Europi, Radio Beograd. “Govori da te vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) daleko je od konvencionalnih dokumentaraca – poetična priča oblikuje se šumovima, zalutalim glasovima i tišinom, vodeći nas na putovanje radijskim frekvencijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.