PočetnaNajave"Pjesme iz Handswortha" na "Hall of Fameu"

“Pjesme iz Handswortha” na “Hall of Fameu”

-

Program “Filmskih pobuna” u Dokukinu KIC zaokružuje se u petak 18. veljače na novom izdanju “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, na kojem će biti prikazan eksperimentalni filmski esej iz 1986. godine, “Pjesme iz Handswortha” / “Handsworth Songs” redatelja Johna Akomfraha. Radi se o filmu snimljenom tijekom pobune u Handsworthu, četvrti u Birminghamu s brojnom afro-karipskom zajednicom, koji se dotiče važnih pitanja rase, rasizma i policijskog nasilja. Film je nastao u produkciji Black Audio Film Collectivea i nosi specifičan pečat vidljiv i u ranijim ostvarenjima: susrećemo se s višeslojnom naracijom, vizualnom eksperimentalnosti i zvučnim mozaikom koji nadopunjuju materijali iz filmskih žurnala. U svome radu kolektiv objedinjuje crnačku kulturu, umjetničku avangardu i političnost.

Umjesto sveznajućeg autora i autorskog voiceovera koji vodi kroz događaje, gledatelji moraju sami interpretirati događaje uz pomoć izloženih dokaza – svjedočanstava ljudi zahvaćenih u neredima. Bez pojednostavljene didakcije, tvori se kompleksan palimpsest od arhivskih materijala, empatičnog soundtracka koji sjajno odražava tadašnji post-punk zeitgeist te njegovo pretapanje bijele i crnačke kulture. Uvodnu riječ u hvaljeni dokumentarac održat će filozof i politički komentator Karlo Jurak.

Subota 19. veljače donosi film jednog od najkontroverznijih i najtraženijih kazališnih redatelja današnjice, Švicarca Mila Raua, koji gostuje na Filozofskom teatru u nedjelju. “Novo evanđelje” / “The New Gospel” / “Das Neue Evangelium” (2020) za novo doba daje Bibliju prilagođenu današnjim uvjetima, uz Isusa crne kože, imigrante u robovlasničkom sustavu na jugu Italije i borbu za njihova prava. Što bi Isus propovijedao dvije tisuće godina nakon svoje smrti?

Nakon Rauovog filma slijedi Vitalij Manski i njegov “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020). Postsovjetska stvarnost analizira se u odnosu prema političkim događajima prošlosti i to kroz perspektivu jednog čovjeka koji je promijenio tijek povijesti, posljednjeg predsjednika SSSR-a, Mihaila Gorbačova. Na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA osvojio je nagradu za najbolju režiju, a u Dokukinu igra u 21 sat.

U nedjelju 20. veljače prikazujemo višestruko nagrađivani film “Skok” / “The Jump” / “Suolis” (2020) i dramatično svjedočanstvo litavskog mornara koji je usred hladnog rata ’70-ih godina skočio preko oceana – i ravno u središte političke i medijski eksponirane afere. Redateljica Giedrė Žickytė u razgovoru sa Simasom Kudirkom pokušava istražiti kompleksnu društvenu scenu iz recentne povijesti, čiji se odjeci osjete i danas.

Kraj programa donosi iznimno ostvarenje Marije Stojnić o svijetu radiofonije na jednoj od najstarijih radio-postaja u Europi, Radio Beograd. “Govori da te vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) daleko je od konvencionalnih dokumentaraca – poetična priča oblikuje se šumovima, zalutalim glasovima i tišinom, vodeći nas na putovanje radijskim frekvencijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije