PočetnaNajave"Pjesme iz Handswortha" na "Hall of Fameu"

“Pjesme iz Handswortha” na “Hall of Fameu”

|

Program “Filmskih pobuna” u Dokukinu KIC zaokružuje se u petak 18. veljače na novom izdanju “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, na kojem će biti prikazan eksperimentalni filmski esej iz 1986. godine, “Pjesme iz Handswortha” / “Handsworth Songs” redatelja Johna Akomfraha. Radi se o filmu snimljenom tijekom pobune u Handsworthu, četvrti u Birminghamu s brojnom afro-karipskom zajednicom, koji se dotiče važnih pitanja rase, rasizma i policijskog nasilja. Film je nastao u produkciji Black Audio Film Collectivea i nosi specifičan pečat vidljiv i u ranijim ostvarenjima: susrećemo se s višeslojnom naracijom, vizualnom eksperimentalnosti i zvučnim mozaikom koji nadopunjuju materijali iz filmskih žurnala. U svome radu kolektiv objedinjuje crnačku kulturu, umjetničku avangardu i političnost.

Umjesto sveznajućeg autora i autorskog voice-overa koji vodi kroz događaje, gledatelji moraju sami interpretirati događaje uz pomoć izloženih dokaza – svjedočanstava ljudi zahvaćenih u neredima. Bez pojednostavljene didakcije, tvori se kompleksan palimpsest od arhivskih materijala, empatičnog soundtracka koji sjajno odražava tadašnji post-punk zeitgeist te njegovo pretapanje bijele i crnačke kulture. Uvodnu riječ u hvaljeni dokumentarac održat će filozof i politički komentator Karlo Jurak.

Subota 19. veljače donosi film jednog od najkontroverznijih i najtraženijih kazališnih redatelja današnjice, Švicarca Mila Raua, koji gostuje na Filozofskom teatru u nedjelju. “Novo evanđelje” / “The New Gospel” / “Das Neue Evangelium” (2020) za novo doba daje Bibliju prilagođenu današnjim uvjetima, uz Isusa crne kože, imigrante u robovlasničkom sustavu na jugu Italije i borbu za njihova prava. Što bi Isus propovijedao dvije tisuće godina nakon svoje smrti?

Nakon Rauovog filma slijedi Vitalij Manski i njegov “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020). Postsovjetska stvarnost analizira se u odnosu prema političkim događajima prošlosti i to kroz perspektivu jednog čovjeka koji je promijenio tijek povijesti, posljednjeg predsjednika SSSR-a, Mihaila Gorbačova. Na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA osvojio je nagradu za najbolju režiju, a u Dokukinu igra u 21 sat.

U nedjelju 20. veljače prikazujemo višestruko nagrađivani film “Skok” / “The Jump” / “Suolis” (2020) i dramatično svjedočanstvo litavskog mornara koji je usred hladnog rata ’70-ih godina skočio preko oceana – i ravno u središte političke i medijski eksponirane afere. Redateljica Giedrė Žickytė u razgovoru sa Simasom Kudirkom pokušava istražiti kompleksnu društvenu scenu iz recentne povijesti, čiji se odjeci osjete i danas.

Kraj programa donosi iznimno ostvarenje Marije Stojnić o svijetu radiofonije na jednoj od najstarijih radio-postaja u Europi, Radio Beograd. “Govori da bih te vidio” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.) daleko je od konvencionalnih dokumentaraca – poetična priča oblikuje se šumovima, zalutalim glasovima i tišinom, vodeći nas na putovanje radijskim frekvencijama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.