PočetnaNajaveSvjetski dan radija u Dokukinu KIC

Svjetski dan radija u Dokukinu KIC

-

Dokukino KIC ovoga tjedna obilježava Svjetski dan radija, u nedjelju, 13. veljače, posebnom projekcijom zvučno zamamnog ostvarenja Marije Stojnić “Govori da te vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.), posvećenog jednoj od najstarijih radio-postaja u Europi, Radio Beogradu. “Govori da te vidim” istražuje zvučne krajolike tog važnog bastiona kulture grada Beograda i u sinesteziji riječi, šumova, glazbe i tišine otkriva potencijal radiofonije u doba masovnih medija. Film je na rasporedu u nedjelju, u 19.15 sati. Nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić razgovarat će s redateljicom Marijom Stojnić koja će se pridružiti putem Zooma, a u kinu će mu se pridružiti nagrađivana radijska autorica i novinarka Ljubica Letinić.

Ostatak tjedna rezerviran je za sovjetske priče, počev od Vitalija Manskog i njegovog najnovijeg filma o posljednjem predsjedniku SSSR-a, “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020). Manski se vraća tematici postsovjetske stvarnosti u sjeni političkih događaja, te u središte postavlja osobu koja je tvorac politika koje su građanima u Sovjetskom Savezu dale priliku za većom slobodom. No, s druge strane, za njegove kratke vladavine došlo je i do mnogo skandala i zataškavanja, od nuklearne katastrofe u Černobilu do nasilno ugušenih prosvjeda u Tbilisiju. Pobjednik nagrade za najbolju režiju na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA na programu je od petka 11. veljače do nedjelje 13. veljače.

U petak 11. veljače na programu je i vrlo uspješan film Dolje Gavanski “Dan žena” / “Women’s Day” (2019), koji nas vodi kroz ženska svjedočanstva o životu u doba ogromnih povijesno-društvenih promjena u SSSR-u. Redateljica konstruira safe space za svoje utjecajne i vrlo šarolike govornice, među kojima su Nobelovka Svetlana Aleksijevič i internetska senzacija Elena Krigina, kao i mnoge druge osobe u javnom prostoru. Njihove iskrene priče pomažu nam shvatiti i izgraditi sliku o velikom imperiju i ženskom pitanju u turbulencijama 20. stoljeća.

Osim u društvu Mihaila Gorbačova, subotu 12. veljače posjetitelji će moći provesti i s litavskim mornarom koji je usred hladnog rata ’70-ih godina svojim neuspješnim prebjegom sa sovjetskog broda uspio privući medijsku pozornost cijeloga svijeta. Višestruko nagrađivani “Skok” / “The Jump” / “Suolis” (2020)redateljice Giedrė Žickytė prati dugu političku borbu za američki san Simasa Kudirke i pokušava saznati kakve su diplomatske odjeke njegovi potezi napravili na kompleksnoj društvenoj sceni toga – ali i našega doba.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.