PočetnaNajaveSvjetski dan radija u Dokukinu KIC

Svjetski dan radija u Dokukinu KIC

-

Dokukino KIC ovoga tjedna obilježava Svjetski dan radija, u nedjelju, 13. veljače, posebnom projekcijom zvučno zamamnog ostvarenja Marije Stojnić “Govori da te vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019.), posvećenog jednoj od najstarijih radio-postaja u Europi, Radio Beogradu. “Govori da te vidim” istražuje zvučne krajolike tog važnog bastiona kulture grada Beograda i u sinesteziji riječi, šumova, glazbe i tišine otkriva potencijal radiofonije u doba masovnih medija. Film je na rasporedu u nedjelju, u 19.15 sati. Nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić razgovarat će s redateljicom Marijom Stojnić koja će se pridružiti putem Zooma, a u kinu će mu se pridružiti nagrađivana radijska autorica i novinarka Ljubica Letinić.

Ostatak tjedna rezerviran je za sovjetske priče, počev od Vitalija Manskog i njegovog najnovijeg filma o posljednjem predsjedniku SSSR-a, “Gorbačov. Raj” / “Gorbachev. Heaven” (2020). Manski se vraća tematici postsovjetske stvarnosti u sjeni političkih događaja, te u središte postavlja osobu koja je tvorac politika koje su građanima u Sovjetskom Savezu dale priliku za većom slobodom. No, s druge strane, za njegove kratke vladavine došlo je i do mnogo skandala i zataškavanja, od nuklearne katastrofe u Černobilu do nasilno ugušenih prosvjeda u Tbilisiju. Pobjednik nagrade za najbolju režiju na prestižnom festivalu dokumentarnog filma IDFA na programu je od petka 11. veljače do nedjelje 13. veljače.

U petak 11. veljače na programu je i vrlo uspješan film Dolje Gavanski “Dan žena” / “Women’s Day” (2019), koji nas vodi kroz ženska svjedočanstva o životu u doba ogromnih povijesno-društvenih promjena u SSSR-u. Redateljica konstruira safe space za svoje utjecajne i vrlo šarolike govornice, među kojima su Nobelovka Svetlana Aleksijevič i internetska senzacija Elena Krigina, kao i mnoge druge osobe u javnom prostoru. Njihove iskrene priče pomažu nam shvatiti i izgraditi sliku o velikom imperiju i ženskom pitanju u turbulencijama 20. stoljeća.

Osim u društvu Mihaila Gorbačova, subotu 12. veljače posjetitelji će moći provesti i s litavskim mornarom koji je usred hladnog rata ’70-ih godina svojim neuspješnim prebjegom sa sovjetskog broda uspio privući medijsku pozornost cijeloga svijeta. Višestruko nagrađivani “Skok” / “The Jump” / “Suolis” (2020)redateljice Giedrė Žickytė prati dugu političku borbu za američki san Simasa Kudirke i pokušava saznati kakve su diplomatske odjeke njegovi potezi napravili na kompleksnoj društvenoj sceni toga – ali i našega doba.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije