PočetnaNajaveFilmovi Vladimira Perovića i Mirjane Zoranović u novoj rundi "Hall of Famea"

Filmovi Vladimira Perovića i Mirjane Zoranović u novoj rundi “Hall of Famea”

|

Posljednja tri nastavka programa “Hall of Fame” donijela su nam devet kratkih regionalnih klasika koji su tijekom vremena ostali neopravdano prekriveni velom anonimnosti. U ponedjeljak, 23. siječnja s početkom u 19 sati, Dokukino KIC nastavlja donositi značajna ostvarenja istaknutih dokumentarista, paralelno se okrećući prema njihovim novijim, ali iznimno uspješnim filmovima.

Zagrebačka će publika imati priliku besplatno pogledati četiri kratka dokumentarca od kojih su tri u režiji poznatog crnogorskog redatelja Vladimira Perovića. Osim filma “Kuća” iz 1988. godine, tu je i dobitnik Velikog pečata ZagrebDoxa 2011. godine, “Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota” (2010), film koji, prema riječima autora, kroz lik seoskog pijetla govori “o sudbini i njenim usmjerivačima. O životu i pravu na život. O moći, usponu i detronizaciji”.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Ana”

Treći po rasporedu za ponedjeljak je Perovićev posljednji film, “Eoha” (2015), koji je 2015. na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojio Zlatnu medalju za najbolji kratki dokumentarac, a čiji protagonist – crnogorski pastir, komunicira sa svojim velikim narodom, krdom koza i ovaca, kao s ljudima.

Uz navedena tri dokumentarca, program će dopuniti i film “Ana” (1984) nesretno preminule bosanskohercegovačke redateljice Mirjane Zoranović čiji su filmovi prikazani na prestižnim međunarodnim festivalima poput Krakow Film Festivala na kojemu je 1984. za isti film osvojila Srebrnog zmaja.

“Hall of Fame” se održava ponedjeljkom, a trajat će do 6. veljače. Ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.