PočetnaNajaveFilmovi Vladimira Perovića i Mirjane Zoranović u novoj rundi "Hall of Famea"

Filmovi Vladimira Perovića i Mirjane Zoranović u novoj rundi “Hall of Famea”

-

Posljednja tri nastavka programa “Hall of Fame” donijela su nam devet kratkih regionalnih klasika koji su tijekom vremena ostali neopravdano prekriveni velom anonimnosti. U ponedjeljak, 23. siječnja s početkom u 19 sati, Dokukino KIC nastavlja donositi značajna ostvarenja istaknutih dokumentarista, paralelno se okrećući prema njihovim novijim, ali iznimno uspješnim filmovima.

Zagrebačka će publika imati priliku besplatno pogledati četiri kratka dokumentarca od kojih su tri u režiji poznatog crnogorskog redatelja Vladimira Perovića. Osim filma “Kuća” iz 1988. godine, tu je i dobitnik Velikog pečata ZagrebDoxa 2011. godine, “Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota” (2010), film koji, prema riječima autora, kroz lik seoskog pijetla govori “o sudbini i njenim usmjerivačima. O životu i pravu na život. O moći, usponu i detronizaciji”.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Ana”

Treći po rasporedu za ponedjeljak je Perovićev posljednji film, “Eoha” (2015), koji je 2015. na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojio Zlatnu medalju za najbolji kratki dokumentarac, a čiji protagonist – crnogorski pastir, komunicira sa svojim velikim narodom, krdom koza i ovaca, kao s ljudima.

Uz navedena tri dokumentarca, program će dopuniti i film “Ana” (1984) nesretno preminule bosanskohercegovačke redateljice Mirjane Zoranović čiji su filmovi prikazani na prestižnim međunarodnim festivalima poput Krakow Film Festivala na kojemu je 1984. za isti film osvojila Srebrnog zmaja.

“Hall of Fame” se održava ponedjeljkom, a trajat će do 6. veljače. Ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije