Početna Vijesti "Neželjena baština" do prve nagrade na švedskom BaNeFF-u

“Neželjena baština” do prve nagrade na švedskom BaNeFF-u

-

Hrvatski dugometražni dokumentarni film “Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) redateljice Irene Škorić osvojio je prvu nagradu u nefikcijskoj konkurenciji 6. Balkan New Film Festivalu – BaNeFF-a, koji se od 19. do 22. prosinca održavao u Stockholmu.

“Baština” govori o sudbini spomenika žrtvama antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu na ovim područjima, kojih je samo u Hrvatskoj, nakon proglašenja njene samostalnosti, srušeno i devastirano oko tri tisuće, gotovo polovica.

Festival BaNeFF posvećen je novijoj produkciji zemalja s balkanskog područja, a usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove bez šire distribuciju po skandinavskim zemljama te ostvarenja s visokim kreativnim vrijednostima. “Neželjena baština” do nagrade je došla u konkurenciji četrnaest ostalih dokumentarnih filmova.

Snimanje ovog dokumentarca u produkciji Artizana filma potrajalo je nekoliko godina, dok su se za kamerom izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer filma je Silvije Magdić, a skladatelj glazbe Ivo Josipović. Film Irene Škorić svoju je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.