PočetnaNajave'Masterclass' Eyala Sivana u Dokukinu KIC

‘Masterclass’ Eyala Sivana u Dokukinu KIC

-

U sklopu 14. Human Rights Film Festivala svoj će masterclass održati izraelsko-francuski dokumentarist Eyal Sivan. Predavanje ovog Izraelca baziranog u Parizu na rasporedu je u petak, 9. prosinca u 18 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Sivanov masterclass nosi naziv “O političkom i povijesnom dokumentarnom filmu”, na kojem će govoriti o trideset godina vlastite prakse i istraživanja vezanog uz vizualne i narativne modalitete političkih zločina u kolonijalnim i post-kolonijalnim uvjetima (kako u Europi, tako i u Izraelu-Palestini).

Autor će se kritički osvrnuti i na tradicionalne moduse filmske, preciznije dokumentarističke tradicije, i njezin modus pričanja povijesti. Eyal Sivan je kroz dokumentarističku filmsku praksu osporavao područje povijesnog sjećanja i istraživao pojmove kao što su: povijest/priča, montaža i povijesna vremenska crta, arhiv, arhivski materijal, svjedočenje i sjećanje i kontra-povijest. U ovom masterclassu Eyal Sivan će kombinirati kritički osvrt na svoju vlastitu praksu bavljenja povijesnim i političkim dokumentarnim filmom, kao i kritički pristup prema tzv. humanističkom pristupu dokumentarističke filmske prakse.

Ulaz na sve projekcije kao i na masterclass predavanje je slobodan.

Eyal Sivan

52-godišnji Eyal Sivan poznat je po svojim kontroverznim filmovima, a režirao je desetak svjetski priznatih i nagrađivanih političkih dokumentaraca (“Izkor”, 1990.; “Specijalist”“The Specialist”, 1999.; “Route 181”, 2003.; “Jaffa, paklena naranča” / “Jaffa, the Orange’s Clockwork”, 2009.; “Common State”, 2012.) te producirao brojne druge. Njegov filmski opus dobio je brojne prestižne nagrade na svjetskim festivalima (Berlinale, Cinema du Reel, IDFA, TIFF Toronto, VDR Nyon, Yamagata…). HRFF-ova publika u utorak je mogla pogledati njegov “Izkor”, dok su na rasporedu još “Specijalist” (8.12. u 17 sati) te “Jaffa, paklena naranča” (10.12 u 16 sati).

Osim u svjetskim kinima i na TV kanalima, Sivanovi se filmovi redovito prikazuju na velikim umjetničkim manifestacijama diljem svijeta (Documenta, Manifesta, ICP NY, BDF HKW…). Izraelac objavljuje, drži predavanja i organizira događaje o izraelsko-palestinskom konfliktu, dokumentarističkom filmskom stvaralaštvu i etici, političkim zločinima i reprezentaciji, političkom korištenju sjećanja, genocidu i reprezentaciji počinitelja itd.

Sivan je osnivač i prvi glavni urednik časopisa o filmu i političkoj kritici South Cinema Notebooks, koji je izdavao Sapir Academic College u Izraelu, gdje je Sivan držao seminar. Sivan je bio suvoditelj magistarskog studija filma, videa i novih medija kao izvanredni profesor medijske produkcije na Školi umjetnosti i digitalne industrije (ADI) na University of East London’s (UEL). Ovaj filmski autor trenutačno je gostujući profesor na magistarskom studiju filma na Nizozemskoj filmskoj akademiji (NFA) u Amsterdamu, i počasni stipendist u Europskom centru za palestinske studije na Sveučilištu u Exeteru, u Velikoj Britaniji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije