PočetnaNajaveTjedan talijanskih dokumentaraca u Dokukinu KIC

Tjedan talijanskih dokumentaraca u Dokukinu KIC

|

Od 6. do 11. prosinca platno Dokukina KIC rezervirano je za dokumentarce naših zapadnih susjeda. Zahvaljujući suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, publika će u navedenom razdoblju moći pogledati šest istaknutih naslova talijanske dokumentaristike, od ozbiljnih socijalnih tema do vedrih životnihi priči. Program će obilježiti dva dokumentarca velikog Gianfranca Rosija, redatelja koji je svojim nefikcijskim uracima uspio osvojiti sva tri vrha europske filmske scene – Berlinale, Cannes i Veneciju.

Rosijev “El Sicario: Soba 164” / “El Sicario, Room 164” (2010) donosi uznemirujuću priču stručnjaka za mučenja i otmice, plaćenog ubojice koji sakriven iza crne kapuljače ilustrira strahote koja su se dogodile upravo u toj motelskoj sobi.

Pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea i posljednji Talijanov uspjeh, “Gori more” / “Fire at Sea” / “Fuocoamare” (2016), otvara posve novi pogled na izbjegličku krizu – onaj iz perspektive dječaka sa sicilijanskog otoka Lampeduse, nezaobilazne stanice svih koji lijek za svoju tešku sudbinu traže u Europi.

Glazba, pjesme i note dovest će nas do filma “Indebito” (Andrea Segre, 2013.), atipičnog glazbenog osvrta na grčku ekonomsku krizu, odnosno dokumentarca “Nazirock” (Claudio Lazzaro, 2008.), temeljitog pogleda u unutrašnjost talijanske ekstremne desnice, od njihove glazbe do političkih lidera.

“Još jedan sat s tobom” / “Un’ora sola ti vorrei” (2002) dobio je Nagradu za najbolji talijanski film na Torino Film Festivalu i Posebno priznanje na Locarno Film Festivalu, a donosi nevjerojatno iskren biografski film kojim se redateljica Alina Marazzi bavi životom i odlukama vlastite majke.

Na programu talijanskih dokumentaraca nalazi se i dosad neviđena adaptacija predstave “Romeo i Julija” u izvedbi izbjeglih bosanskih Roma u Italiji, i to u istoimenom filmu “Romeo e Giulietta” (Massimo Coppola, 2015). Ovaj će vas vedri dokumentarac nasmijati i oraspoložiti u utorak, 6. prosinca u 21.30 sati, na besplatnoj projekciji otvorenja talijanskog programa. Cijena pojedinačne ulaznice za ostale filmove iznosi 22 kune.

RASPORED:

Utorak, 6.12. u 20.30 sati

 • “Romeo i Julija” (Massimo Coppola, 2015.) / 56′ – besplatno

Srijeda, 7.12. u 19 sati

 • “Još jedan sat s tobom” (Alina Marazzi, 2002.) / 55′

Srijeda, 7.12. u 21 sat

 • “Romeo i Julija” (Massimo Coppola, 2015.) / 56′

Četvrtak, 8.12. u 19 sati

 • “El Sicario – Soba 164” (Gianfranco Rosi, 2010.) / 70′

Četvrtak,  8.12. u 21 sat

 • “Još jedan sat s tobom” (Alina Marazzi, 2002.) / 55′

Petak, 9.12. u 20 sati

 • “Nazirock” (Claudio Lazzaro, 2008.) / 75′

Petak, 9.12. u 22 sata

 • “El Sicario – Soba 164” (Gianfranco Rosi, 2010.) / 70′

Subota, 10.12. u 19 sati

 • “Indebito” (Andrea Segre, 2013.) / 84′

Subota, 10.12. u 21 sat

 • “Nazirock” (Claudio Lazzaro, 2008.) / 75′

Nedjelja, 11.12. u 19 sat

 • “Gori more” (Gianfranco Rosi, 2016.) / 116′

Nedjelja, 11.12. u 21 sat

 • “Indebito” (Andrea Segre, 2013.) / 84′


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.