PočetnaVijestiU tijeku prijave za 3. Anidox Adriatic

U tijeku prijave za 3. Anidox Adriatic

|

U tijeku su prijave na Anidox Adriatic, cjelodnevnu radionicu posvećenu animirano-dokumentarnom hibridnom filmskom rodu, koja će se održati u maloj dvorani kina Tuškanac, u subotu, 3. prosinca 2016. s početkom u 13 sati.

Radionica Anidox Adriatic održava se treću godinu zaredom (intervju s DOK Leipzigovom Annegret Rechter za vrijeme 2. Anidoxa) u organizaciji studija Jadranska animacija, i po prvi puta u partnerstvu s ASIFA-om Hrvatska (Association Internationale du Film d’Animation – Međunarodno udruženje animiranog filma), a namijenjena je filmskim profesionalcima koji su posebno zainteresirani za kombiniranje dokumentarne i animirane filmske tehnike.

Program se sastoji od uvodnog predavanja filmske teoretičarke Anne Ide Orosz, kojim će sudionici biti upoznati s poviješću animiranih dokumentaraca te niza kratkih predavanja i predstavljanja međunarodnih i domaćih profesionalaca.

U okviru radionice predstavit će se tri zanimljiva animirano-dokumentarna projekta: serija “Tko preživi, pričat će” (autor Hrvoje Matasović, animator Darko Vidačković), nastala za HTV 3, na kojoj je radio niz poznatih hrvatskih animatora; projekt “Radiovizija” iz Srbije Miloša Tomića i Miloša Jovanovića u kojem je na zanimljiv način spojena animacija i arhivska radijska audio-građa te dansko-francuski dugometražni filmski projekt “Flee” autora Jonasa Pohera Rasmussena, kojeg će predstaviti danska koproducentica Charlotte De La Gournerie.

Iz Bologne u Zagreb stiže slavni kompozitor, dizajner zvuka i poznavatelj animiranog filma Andrea Martignoni koji će u sklopu radionice održati masterclass iz dizajna zvuka. Program završava projekcijom američkog animirano-dokumentarnog filma “Nuts!” (2016) redateljice Penny Lane.

Budući da je broj sudionika ograničen, prijave putem e-maila su obavezne. Kako biste osigurali mjesto na radionici potrebno je prijaviti se na e-mail [email protected] najkasnije do 2. prosinca u 12 sati.

Radionica je otvorena za javnost, a ulaz na sva događanja je slobodan.

Program 3. Anidox Adriatica, 3. prosinca 2016.:

13.00 – 14.00 sati

 • PREDAVANJE – Povijest animiranih dokumentaraca
  Anna Ida Orosz (HU), filmska teoretičarka

Anna Ida diplomirala je teoriju i povijest filma te engleski jezik i književnost na Sveučilištu Eötvös Lóránd (ELTE) u Budimpešti. Trenutno se na doktorskom studiju na ELTE-ovom Institutu teorije umjetnosti i medijskih studija bavi proučavanjem animiranih dokumentaraca.

Članica je uredništva magazina o filmskoj umjetnosti Prizma. Od 2009. godine dio je organizacijskog tima Festivala animiranog filma Kecskemét (KAFF). Godine 2012. zajedno s Tamásom Patrovitsom osnovala je Svjetski festival debitantskih animiranih filmova Primanima u Budaörsu (Mađarska) na kojem radi i kao selektorica.

14.00 – 15.00 sati

 • PREDSTAVLJANJE “Radiovizija”, projekt animiranog serijala u 24 epizode
  Miloš Ivanović (RS), producent i koautor projekta; Mićun Jauković (RS), izvršni producent, dizajner zvuka i kompozitor; Miloš Tomić (RS), vizualni umjetnik i redatelj

Razvoj projekta “Radiovizija” započeo je u siječnju 2014. godine pod radnim naslovom “Pamet u glavu”. “Radiovizija” je kratka crtano-animirana serija koja spaja različite postojeće formate. U osnovi svake epizode nalazi se po jedan originalan audio snimak iz arhive Radio Beograda koji se vizualno predstavlja u formi animiranog strip-crteža.

15.00 – 16.00 sati

 • STUDIJA“Flee”, dugometražni film (DK/FR)
  Charlotte De La Gournerie (DK), producentica (Sun Creature Studio, Copenhagen)

“Flee” je drugi dugometražni dokumentarac autora Jonasa Pohera Rasmussena. Nastaje u produkciji danske tvrtke Final Cut For Real, poznate po produciranju dokumentarca “Čin smaknuća” Joshue Oppenheimera; u koprodukciji s danskom tvrtkom Sun Creature Studio.

Ovo je filmska priča o izbjeglicama koji bježe iz svojih domova, stižu u Europu i završavaju u raljama ilegalnih trgovaca ljudima i bešćutne birokracije. Ispričana je iz perspektive Afganistanca koji se s 11 godina pojavio u jednom danskom selu, a pritom nitko nije znao kako se to dogodilo. Film je osvojio nagradu Disney Channela kao najbolji projekt na ovogodišnjem sajmu novih projekata u Annecyju.

16.00 – 17.00 sati

 • PAUZA ZA KAVU

17.00 – 18.00 sati

 • PREDSTAVLJANJE“Tko preživi, pričat će” – animirano-dokumentarna serija za HTV3
  Hrvoje Matasović (HR), autor i producent; Darko Vidačković (HR), animator i koordinator animatora

Animirana serija koja kroz 30 epizoda u trajanju od 5 minuta govori o velikim povijesnim bitkama. Idejni koncept serije animiranih filmova “Tko preživi, pričat će” ostvaren je prema načelu angažiranja animatora najrazličitijih stilova i izraza, koji na svoj način, koristeći se različitim tehnikama, stvaraju svaku epizodu kao zasebno autorsko djelo.

18.00 – 19.00 sati

 • MASTERCLASS Andrea Martignoni (IT)
  Zvuk u animirano-dokumentarnom filmu

Andrea Martignoni je glazbenik, izvođač, skladatelj, dizajner zvuka i stručnjak za povijest animiranog filma. Martignoni je autor glazbe i zvuka mnogih animiranih filmova, uključujući “Muto” i “Big Bang Big Boom” koji je osvojio nagradu za najbolji zvuk na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Dresdenu 2011.

Surađivao je s autorima animiranih filmova Saulom Saguattiem i Pierreom Hébertom, redovito je organizirao audiovizualne performanse s umjetnicima poput Basmatia ili kolektiva Compagnia d’Arte Drummatica, a u posljednjih nekoliko godina njegovo se ime pojavljuje i na odjavnim špicama filmova hrvatskih autorica, Martine Meštrović i Petre Zlonoge.

Korištenje zvuka u animiranom filmu na kreativan način spaja dokumentiranje, rekonstrukciju, skladbu i izvedbu. Andrea Martignoni na predavanju će govoriti o glazbi i zvuku u animirano-dokumentarnom filmu navodeći primjere iz vlastitog iskustva.

20.00 – 21.30 sati

PROJEKCIJA: “Nuts!” (Penny Lane, 2016.) / SAD / 76 minute

Uglavnom istinita priča o Johnu Romulusu Brinkleyju, doktoru iz Kanzasa koji je 1917. godine otkrio neobičan način liječenja impotencije pomoću presađivanja jarećih testisa na muškarce. Od tog trenutka ova ionako čudna priča postaje još čudnija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.