PočetnaVijestiZavršena radionica Anidox Adriatic

Završena radionica Anidox Adriatic

-

Foto: Anidox Adriatic

U Zagrebu je od 4. do 6. prosinca u organizaciji studija Jadranska animacija i Ustanove Zagreb film održana trodnevna radionica Anidox Adriatic koja je u kinu Tuškanac okupila profesionalce s polja animacije i dokumentarizma.

Vanja Andrijević iz produkcijske tvrtke Bonobostudio održala je case-study predavanje na temu koprodukcije i distribucije kratkometražnog animirano-dokumentarnog filma “Otac” (2012), a redateljica Anja Kofmel i producent Siniša Juričić iz Nukleus filma predstavili su animirano-dokumentarni projekt “Chris the Swiss”, osobnu potragu redateljice za uzrocima pogibije njezinog bratića, švicarskog novinara 1992. u Hrvatskoj.

Anidox-Adriatic-1
Foto: Anidox Adriatic

U sklopu radionice održan je i okrugli stol “Animirani dokumentarni film u regiji i tržišni potencijal hibridne forme” na kojem su sudjelovali Siniša Juričić, Vanja Andrijević, Igor Prassel – direktor ljubljanske Animateke te Draško Ivezić iz studija Jadranska animacija.

U sklopu radionice predavanje je održala i Annegret Richter, jedna od selektorica Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig koja je okupljene provela kroz povijest sudjelovanja animirano-dokumentarnih filmova na tom prestižnom festivalu te otkrila ponešto o povijesti hibridnih formi.

Francuski animator Bastien Dubois predstavio je svoj serijal kratkometražnih animirano-dokumentarnih putopisa “Portraits de voyages” (rađen za ARTE TV) koji su nastali po uzoru na njegov za Oscara nominirani film “Madagascar” (2010).

Treći i finalni dio radionice odnosio se na pitching na kojem je sudjelovalo četiri projekta i u kojima se na razne načine kombinira dokumentarizam i animacija: “Mikrokazeta – jedna suvišna detektivska priča” autora Igora Bezinovića i Ivane Pipal koji su sa istim uratkom prošle godine boravili na danskom Animadoxu u Viborgu; “Krešo” Marine Mušulin (u produkciji udruge Okodoko); zatim mađarski projekt “Missing 10 Hours” u režiji Krisztine Meggyes (produkcija tvtke Match Frame) te “Tusta” Andreja Korovljeva (Factum).

Tročlani žiri u sastavu: Annegret Richter, Bastien Dubois i Krešimir Zubčić, urednik animiranog programa Hrvatske radiotelevizije, najboljim je projektom proglasio “Missing 10 Hours”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije