PočetnaNajaveAnimirani dokumentarci napadaju!

Animirani dokumentarci napadaju!

-

Vodeći domaći i europski stručnjaci s polja animacije i dokumentarizma okupit će se početkom prosinca u kinu Tuškanac kako bi razmijenili i prenijeli iskustva rada na sve popularnijoj formi animiranih dokumentaraca.

Hibridne filmske forme u kojima se kombinira animacija i dokumentarizam već više desetljeća bude veliki interes filmskih studija diljem Europe i svijeta, a u posljednjih su nekoliko godina sve popularnije i u Hrvatskoj. U organizaciji Ustanove Zagreb film, u suradnji s nezavisnim animacijskim studiom Adriatic Animation, u Zagrebu se održava trodnevna radionica Anidox Adriatic, namijenjena profesionalcima s polja animacije i dokumentarizma.

Radionica će se odvijati od petka 4. do nedjelje 6. prosinca u maloj dvorani kina Tuškanac, a uključuje niz predavanja i case-studyje gostiju iz Hrvatske i inozemstva, predstavljanje hrvatskih i međunarodnih projekata te okrugli stol na temu animirano-dokumentarnih filmova.

Na radionici sudjeluje niz domaćih te europskih profesionalaca: Vanja Andrijević, producentica iz tvrtke Bonobostudio; Nenad Puhovski, direktor i producent iz tvrtke Factum; Annegret Richter, selektorica animiranog programa festivala DOK Leipzig; Bastien Dubois, francuski autor animiranih filmova te Andrea Martignoni, autor glazbe animiranih dokumentarnih filmova.

Kao posebna zanimljivost, u suradnji s nadolazećim Human Rights Film Festivalom, u sklopu radionice održat će se projekcija dugometražnog animirano-dokumentarnog filma “Usvajanje odobreno” / “Approved for Adoption” / “Couleur de peau: Miel” (2012) u režiji Laurenta Boileaua i Junga Henina, koji je na Animafestu 2013. godine osvojio Grand prix i Nagradu publike.

“Usvajanje odobreno” snažna je, dirljiva, duhovita i ljupka autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Projekcija filma održat će se u petak, 4. prosinca, u kinu Tuškanac s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan.

Nakon radionice slijedi program posvećen animiranim dokumentarcima u organizaciji partnera Anidoxa, slovenske Animateke. Više informacija o Animateci potražite na njihovoj službenoj stranici pod Animadok Film Retrospective.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane, uz obaveznu prethodnu prijavu na e-mail adresu: [email protected].

Program i raspored radionice dostupni su na webu Human Rights Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...