PočetnaNajavePred vratima novo izdanje ANIDOK-a

Pred vratima novo izdanje ANIDOK-a

|

U subotu, 30. studenog od 13 do 20.30 sati u maloj dvorani Kina Tuškanac održat će se novo izdanje jednodnevne edukativne radionice za animirani dokumentarni film ANIDOK. Edukativna radionica ANIDOK za cilj ima inspirirati filmske profesionalce različitih usmjerenja, proširiti im horizonte spoznaja i osloboditi kreativnost u uporabi animacije u dokumentarnom i drugom pripovijedanju. Odabir predavača je holistički – temu animirane dokumentaristike sagledava se s raznih aspekata: teorijskog, autorskog, transmedijskog i pravnog.

Na ovogodišnjem ANIDOK-u bit će održava po dva predavanja i masterclassa, odnosno jedna studija slučaja. Midhat Ajanović iz Švedske održat će predavanje o modernom pristupu braka između animacije i dokumentaristike (“Animirani dokumentarac i dokumentarna animacija”), dok će Dankinja Asta Wellejus predstaviti “Virtualne svjetove animacije i dokumentaristike”.

Autor pet animiranih dokumentaraca, Britanac Alex Widdoson održat će masterclass na temu različitih mentalnih stanja (“Animirana psiha: Predstavljanje neuroraznolikosti i psihologije kroz animirani dokumentarni film”). Njegova kolegica, portugalska redateljica Regina Pessoa svojim će pak masterclassom predstaviti proces rada na autobiografskom filmu “Ujak Thomas” / “Uncle Thomas, Accounting for the Days” / “Tio Tomás, A Contabilidade Dos Dias” (2019).

Ovogodišnja studija slučaja razervirana je za mađarsku autoricu Petru Pallagi koja će govoriti o reguliranju prava za upotrebu glazbe, slika, umjetnina i isječaka drugih autora u svojim filmovima.

Ulaz na edukativnu radionicu je besplatan, dok se onaj na Večer animacije (26.11.) u sklopu koje će se prikazati film “Čarobna planina” / “The Magic Mountain” / “La montagne magique” (2015) Rumunjke Ance Damian naplaćuje – 20 kuna redovnim posjetiteljima, 10 kuna za članove Kina Tuškanac te besplatno za članove ASIFA-e Hrvatske uz najavu do 24. 11.

Više informacija doznajte na službenoj stranici ASIFA-e Hrvatska.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.