PočetnaNajaveVikend za hrvatske "kratkiše" i Dokukino u novom ruhu

Vikend za hrvatske “kratkiše” i Dokukino u novom ruhu

|

Dokukino KIC i Kulturno informativni centar otvaraju vrata novouređenog prostora u Preradovićevoj 5 koji će pred Zagrepčanima zasjati 4. i 5. studenog. Besplatnom premijerom dva kratka dokumentarna filma – “Nešto o životu” (Restart, 2016.) Nebojše Slijepčevića i “Žena zmaj” (Restart, 2016.) Ivane Sansević –  Dokukino KIC obilježit će početak osme godine redovitog prikazivanja svojeg kino-programa, a nakon projekcija slijedi razgovor s autorima filmova.

Dokukino već sedam godina zagrebačkoj publici donosi najvrjednije dokumentarne naslove domaće i strane kinematografije, a ulazak u novu sezonu, ali i potpuno novi prostor Kulturno informativnog centra, želi prigodno obilježiti i podijeliti sa svojom publikom.

Svi ljubitelji dokumentarnog žanra tako će u subotu, 5. studenog, moći premijerno pogledati dva spomenuta kratka filma iz Restartove produkcije Restart. Projekcija “Nešto o životu” Nebojše Slijepčevića počinje u 19 sati, dok “Žena zmaj” Ivane Sansević slijedi odmah nakon.

Novi audio sustav kina trebao bi pridonijeti dodatnom uživanju u novoj sezoni filmske stvarnosti koju Dokukino KIC i ove godine oživljava u svojem redovnom dokumentarnom filmskom programu. Prije nego se ugase svjetla (a i nakon), organizatori pozivaju na druženje uz čašu vina u novouređenom prostoru KIC-a koji osim kino dvorane obuhvaća kafić KIC, antikvarijat Jesenski&Turk te izložbeni prostor.

Film “Nešto o životu” u režiji Nebojše Slijepčevića, autora kultnog “Gangster te voli” (2014), ove je godine na Danima hrvatskog filma osvojio Nagradu publike. Ovaj kratkometražni dokumentarac prati priču četrnaestogodišnje Ivane koja u malom slavonskom selu pokušava primijeniti vlastiti život.

Nakon Ivane, pogledajte s čime su se sve nosile tri djevojke u svojoj borbi s anoreksijom i bulimijom u “Ženi zmaj” Ivane Sansević. Navedene filmove besplatno pogledajte u subotu, 5.11. u 19 sati. Istog dana, samo dva sata kasnije, na repertoaru je i dokumentarac “U suton života” / “Twilight of a Life” / “Au Crépuscule d’une Vie” (Sylvain Biegeleisen, 2015.), osvajač Nagrade publike na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Za kartu ćete trebati izdvojiti 22 kune.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".