Početna Naj-liste 11. DOKUart: "Don Juan", "Ljudski" i "Kino otok" kao bjelovarski Batman

11. DOKUart: “Don Juan”, “Ljudski” i “Kino otok” kao bjelovarski Batman

-

Nismo ni stigli zaplakati za lahorom hinjene ljetne bezbrižnosti, a već smo dojezdili na prag još jednog izdanja bjelovarskog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart (8. – 14. listopada). Jedanaestog pače, kojeg brižno svake godine organiziraju članovi Udruge za promicanje kulture DOKUart, uz neizostavnu Radu Šešić kao selektoricu glavnog programa.

Deset filmova u glavnom programu i onaj popratni u okviru financijskih mogućnosti DOKUart-Bjelovarčana, spojit će se tako u jednu službenu festivalsku cjelinu – već danas, 8. listopada u 19.30 sati u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar. DOKUart otvara “Tititá” (2015), dokumentarac o mladom romskom gitaristu mađarskog redatelja Tamása Almásija. Autor je od strane organizatora najavljen i kao gost jedanaestog festivalskog izdanja.

Što reći o službenom programu 11. DOKUarta? Tek da je na snazi zabrinjavajući kvalitativni nesrazmjer između gornjeg doma premijerligaša – tri filma koja će zapravo i iznijeti program ovogodišnjeg festivala – i ostatka clowdpleaserske družine za nezahtjevniji dio bjelovarske publike.

Na prvu, stvari i ne izgledaju tako loše. Teško je, primjerice, gunđati u smjeru obećavajućih tematskih premisa “Češkog labuda” / “Czeski Łabędź” (2015) Poljakinje Aleksandre Terpińske (gospođe u godinama ganjaju balerinske snove); “Ja sam Alice” / “Ik ben Alice” (2016) Nizozemca Sandera Burgera (robot u misiji spašavanja usamljenih stvarnosti postarijih gospođa oboljelih od demencije); ili “Našeg posljednjeg tanga” / “Un tango más” (2015) Argentinca Germana Krala (neugasli životni plamen najpoznatijeg svjetskog tango-para, danas u osamdesetim proljećima života).

Lijep celofan ionako služi tek za ukras, pa će iskusniji dokumentaristički geekovi uglavnom odmahnuti rukom na odavno pregažen linearni low budget kompilatorij statičnih kadrova i suhoparnih studijskih intervjua, činovničkih opservacija ili dječje-slikovničkih esejistika. Kosturi su to iz ormara koji proganjaju većinu ostvarenja glavnog programa DOKUarta; ostvarenja, u konačnici, bez zdrave soli dodatnih strukovnih i autorskih vrijednosti.

No OK, dosta je prosipanja virtualne žuči, pričajmo malo o našem… autu? Betmenovsku ulogu spašavanja bjelovarskog Gothama preuzeo je tercet dokumentaraca – i to kakvih! Redom pojavljivanja na velikoj sceni to su: “Ljudski” / “Human” (2015), veličanstvena oda čovječanstvu Francuza Yana Arthusa-Bertranda; “Don Juan” (2015) Poljaka Jerzyja Sladkowskog brižnom karakternom freskom o autističnom mladiću Olegu, gledatelja pogađa posred lijeve klijetke; dok “Kino otok” (Restart, 2016.) Ivana Ramljaka jednakom pažnjom obasipa Sedmu umjetnost i specifičnost otočkog načina života. Trio fantastikus, da i to bude zabilježeno u arhivi, hrvatsku je publiku najprije dotaknuo na ovogodišnjem, 12. ZagrebDoxu. “Don Juan” i “Ljudski” su istinska, istinska dokumentarna remek-djela, a bogme ni “Kino otok” ne zaostaje previše kao jedna od perjanica recentne domaće doku-produkcije. Platite ulaznicu za ove filmove, vjerujte nam na riječ.

A cijena one pojedinačne iznosi 20 kuna, dok će vas festivalski paket (sedam ulaznica) koštati 140 kuna. Uz skuplju verziju organizatori poklanjaju i besplatnu majicu. Sve ostale informacije potražite na službenoj stranici DOKUarta. Neka bjelovarske nefikcijske igre počnu!

Najbolji dokumentarni filmovi 11. DOKUarta po izboru portala Dokumentarni.net:

“Ljudski” / “Human” (2015)

 • Režija: Yann Arthus–Bertrand
 • Zemlja podrijetla: Francuska
 • Trajanje: 143 minute
 • Datum i vrijeme projekcije: 9.10. / 19.30 sati

Iz recenzije, 25.2.2016.: “Biti homo sapiens nije lako – katkada smo usporena, spržena pustinja, a katkada divlje i nemirno more. Iako gledati film o sebi također nije jednostavno – u slučaju ‘Ljudskog’ to ipak jest jedinstveno, neponovljivo i vrhunsko iskustvo.”

“Don Juan” (2015)

 • Režija: Jerzy Sladkowski
 • Zemlje podrijetla: Švedska / Finska
 • Trajanje: 92 minute
 • Datum i vrijeme projekcije: 11.10. / 19.30 sati

Iz recenzije, 2.3.2016: “‘Don Juan’ (2015) je jedinstvena tragikomedija Jerzyja Sladkowskog, poljskog redateljskog veterana s adresom u Švedskoj; fascinantna karakterna studija prepuna životnog apsurda, na trenutke kao bizaran istočnoeuropski sitkom, na trenutke latentno creepy incestuozan. Kamera se ne skida s niti jedne važne situacije, koje se samo nižu na ogrlici bisera, dokumentirajući sve: svađe, strah, emocionalna krešenda, padove, uspone, urnebes, depresiju…

“Stilski je sjajan, na trenutke izgleda kao da je direktor fotografije osobno birao odjeću i tapete stana naših glavnih protagonista. A uz sve to, ‘Don Juan’ je izgurao i jednu lijepu ljubavnu priču. Majstorski, nema što.”

“Kino otok” (2016)

 • Režija: Ivan Ramljak
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Produkcija: Restart
 • Trajanje: 35 minuta
 • Datum i vrijeme projekcije: 12.10. / 19.30 sati

Iz recenzije, 11.3.2016: “‘Kino otok’, Ramljakov vizualno-strukturalni esej s intervjuima u offu, predstavlja višeslojni hommage, prije svega pionirskim počecima Sedme umjetnosti, u nešto manjem opsegu i specifičnom otočkom načinu života.

“Bitna je priča, o da, ali bitan je i stil, poručuje ispod glasa hrvatski redatelj, milujući gledateljevu pažnju fiksiranim pogledom na izblijedjelo-ledenu arhitektonsku teksturu odavno prezrenih kinodvorana, čije podove umjesto nekadašnjeg žamora radoznale publike danas ispunjavaju leševi zalutalih vrabaca, joga-tečajisti i streljački vod nadobudne mlađarije.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.