PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Ljudski" - Ljudski, previše ljudski

12. ZagrebDox: “Ljudski” – Ljudski, previše ljudski

-

Talking headsi koji pričaju o životu i grandiozni kadrovi prirode i ljudske košnice – toliko je stvari moglo poći po krivu… Bez većeg problema mogli su zaglibiti u problemima. U ovakvim dokumentarcima, ta je linija uvijek jako, jako tanka.

Raskorak između ambicije u glavi i finala na hard disku, opasnost da se s opernog raskoša i emocionalnog maksimalizma sklizne u kič i patetiku… Strahote vrebaju na svakom koraku.

No sve je to redom izbjegao francuski redatelj Yann Arthus-Bertran, kao da naoružan s tri detektora metala ponosno korača preko minskog polja.

Yann Arthus-Bertrand, autor knjiškog bestselera “Zemlja iz zraka”, život je proveo zarađujući kao specijalist za fotografiju iz zraka. Svoje umijeće hvatanja ljepote iz ptičje perspektive 2009. godine predstavio je prvijencem “Home”, dokumentarcem kojim je uz pomoć holivudskih celebrityja pozivao na spas ekosustava, podsjećajući nas na planet koji propada.

Sada je kameru s doma okrenuo i prema njegovim stanarima. Svih boja, okusa i mirisa.

“Ljudski” / “Human” (2015) je njegov novi uradak, a već u prvih nekoliko minuta jasno je da gledamo nešto posebno, kolosalno u rangu sličnih filmskih epika dokumentarne forme, poput “Barake” ili “Samsare”, s jednako velikom ambicijom i apetitima, ali i istančano lirskih, strašnih i prekrasnih ljudskih sudbina, isprepletenima u jedan veliki mural.

Mural začinjen veličanstvenim fotografijama iz zraka / sa samog terena (njive duginih boja, nepregledna ljudska luftić-masa na umjetnim valovima, skladni pokreti nogometnih navijača…) koji samo dodatno rasplamsava dojam o dokumentarnom remek-djelu.

Svašta se ovdje kotrlja: od dvostrukog ubojice koji ljubav mjeri količinom oduzete boli, do battlefield ragea američkih vojnika. “Ljudski” sačinjavaju pripadnici najrazličitijih kultura, razbacani na najudaljenijim dijelovima svijeta, koji daju svoja viđenja kolosalnih punktova postojanja. Oni u nekoliko montažno prikraćenih (ali itekako dovoljnih!) minuta pričaju o ljubavi, smrti, mržnji, ljubomori, sreći…, vodeći nas sa sobom na putovanje unutrašnjim i vanjskim svjetovima.

Biti homo sapiens nije lako – katkada smo usporena, spržena pustinja, a katkada divlje i nemirno more. Iako gledati film o sebi također nije jednostavno – u slučaju “Ljudskog” to ipak jest jedinstveno, neponovljivo i vrhunsko iskustvo.

"Ljudski" / "Human"

O FILMU:

Režija: Yann Arthus-Bertrand
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 190 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.
Režija: Yann Arthus-Bertrand <br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 190 minuta12. ZagrebDox: "Ljudski" - Ljudski, previše ljudski