PočetnaRecenzije12. ZagrebDox: "Ljudski" - Ljudski, previše ljudski

12. ZagrebDox: “Ljudski” – Ljudski, previše ljudski

-

Talking headsi koji pričaju o životu i grandiozni kadrovi prirode i ljudske košnice – toliko je stvari moglo poći po krivu… Bez većeg problema mogli su zaglibiti u problemima. U ovakvim dokumentarcima, ta je linija uvijek jako, jako tanka.

Raskorak između ambicije u glavi i finala na hard disku, opasnost da se s opernog raskoša i emocionalnog maksimalizma sklizne u kič i patetiku… Strahote vrebaju na svakom koraku.

No sve je to redom izbjegao francuski redatelj Yann Arthus-Bertran, kao da naoružan s tri detektora metala ponosno korača preko minskog polja.

Yann Arthus-Bertrand, autor knjiškog bestselera “Zemlja iz zraka”, život je proveo zarađujući kao specijalist za fotografiju iz zraka. Svoje umijeće hvatanja ljepote iz ptičje perspektive 2009. godine predstavio je prvijencem “Home”, dokumentarcem kojim je uz pomoć holivudskih celebrityja pozivao na spas ekosustava, podsjećajući nas na planet koji propada.

Sada je kameru s doma okrenuo i prema njegovim stanarima. Svih boja, okusa i mirisa.

“Ljudski” / “Human” (2015) je njegov novi uradak, a već u prvih nekoliko minuta jasno je da gledamo nešto posebno, kolosalno u rangu sličnih filmskih epika dokumentarne forme, poput “Barake” ili “Samsare”, s jednako velikom ambicijom i apetitima, ali i istančano lirskih, strašnih i prekrasnih ljudskih sudbina, isprepletenima u jedan veliki mural.

Mural začinjen veličanstvenim fotografijama iz zraka / sa samog terena (njive duginih boja, nepregledna ljudska luftić-masa na umjetnim valovima, skladni pokreti nogometnih navijača…) koji samo dodatno rasplamsava dojam o dokumentarnom remek-djelu.

Svašta se ovdje kotrlja: od dvostrukog ubojice koji ljubav mjeri količinom oduzete boli, do battlefield ragea američkih vojnika. “Ljudski” sačinjavaju pripadnici najrazličitijih kultura, razbacani na najudaljenijim dijelovima svijeta, koji daju svoja viđenja kolosalnih punktova postojanja. Oni u nekoliko montažno prikraćenih (ali itekako dovoljnih!) minuta pričaju o ljubavi, smrti, mržnji, ljubomori, sreći…, vodeći nas sa sobom na putovanje unutrašnjim i vanjskim svjetovima.

Biti homo sapiens nije lako – katkada smo usporena, spržena pustinja, a katkada divlje i nemirno more. Iako gledati film o sebi također nije jednostavno – u slučaju “Ljudskog” to ipak jest jedinstveno, neponovljivo i vrhunsko iskustvo.

"Ljudski" / "Human"

O FILMU:

Režija: Yann Arthus-Bertrand
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 190 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.
Režija: Yann Arthus-Bertrand <br> Godina proizvodnje: 2015.<br> Zemlja podrijetla: Francuska<br> Trajanje: 190 minuta12. ZagrebDox: "Ljudski" - Ljudski, previše ljudski