Početna Recenzije 12. ZagrebDox: "Ljudski" - Ljudski, previše ljudski

12. ZagrebDox: “Ljudski” – Ljudski, previše ljudski

-

Talking headsi koji pričaju o životu i grandiozni kadrovi prirode i ljudske košnice – toliko je stvari moglo poći po krivu… Bez većeg problema mogli su zaglibiti u problemima. U ovakvim dokumentarcima, ta je linija uvijek jako, jako tanka.

Raskorak između ambicije u glavi i finala na hard disku, opasnost da se s opernog raskoša i emocionalnog maksimalizma sklizne u kič i patetiku… Strahote vrebaju na svakom koraku.

No sve je to redom izbjegao francuski redatelj Yann Arthus-Bertran, kao da naoružan s tri detektora metala ponosno korača preko minskog polja.

Yann Arthus-Bertrand, autor knjiškog bestselera “Zemlja iz zraka”, život je proveo zarađujući kao specijalist za fotografiju iz zraka. Svoje umijeće hvatanja ljepote iz ptičje perspektive 2009. godine predstavio je prvijencem “Home”, dokumentarcem kojim je uz pomoć holivudskih celebrityja pozivao na spas ekosustava, podsjećajući nas na planet koji propada.

Sada je kameru s doma okrenuo i prema njegovim stanarima. Svih boja, okusa i mirisa.

“Ljudski” / “Human” (2015) je njegov novi uradak, a već u prvih nekoliko minuta jasno je da gledamo nešto posebno, kolosalno u rangu sličnih filmskih epika dokumentarne forme, poput “Barake” ili “Samsare”, s jednako velikom ambicijom i apetitima, ali i istančano lirskih, strašnih i prekrasnih ljudskih sudbina, isprepletenima u jedan veliki mural.

Mural začinjen veličanstvenim fotografijama iz zraka / sa samog terena (njive duginih boja, nepregledna ljudska luftić-masa na umjetnim valovima, skladni pokreti nogometnih navijača…) koji samo dodatno rasplamsava dojam o dokumentarnom remek-djelu.

Svašta se ovdje kotrlja: od dvostrukog ubojice koji ljubav mjeri količinom oduzete boli, do battlefield ragea američkih vojnika. “Ljudski” sačinjavaju pripadnici najrazličitijih kultura, razbacani na najudaljenijim dijelovima svijeta, koji daju svoja viđenja kolosalnih punktova postojanja. Oni u nekoliko montažno prikraćenih (ali itekako dovoljnih!) minuta pričaju o ljubavi, smrti, mržnji, ljubomori, sreći…, vodeći nas sa sobom na putovanje unutrašnjim i vanjskim svjetovima.

Biti homo sapiens nije lako – katkada smo usporena, spržena pustinja, a katkada divlje i nemirno more. Iako gledati film o sebi također nije jednostavno – u slučaju “Ljudskog” to ipak jest jedinstveno, neponovljivo i vrhunsko iskustvo.

"Ljudski" / "Human"

O FILMU:

Režija: Yann Arthus-Bertrand
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlja podrijetla: Francuska
Trajanje: 190 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Belushi” – Posrtanje s vrha svijeta

Dokumentarni film "Belushi" (2020) redatelja R.J. Cutlera donosi priču o pokojnom glumcu i komičaru Johnu Belushiju.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.