PočetnaVijestiFilmski centar Srbije podržao dokumentarac o Branimiru Glavašu

Filmski centar Srbije podržao dokumentarac o Branimiru Glavašu

-

Upravni odbor Filmskog centra Srbije na svojoj sjednici održanoj 19. rujna ove godine, na prijedlog natječajnog odbora u sastavu: Predrag Antonijević, predsjednik; Miljenko Jergović, Ivan Ikić, Rajko Petrović i Nikola Majdak, članovi; donio je odluku o izboru projekata u kategoriji sufinanciranja razvoja projekata domaćeg dugometražnog filma.

U dokumentarnoj kategoriji palac gore podignut je za ukupno osam projekata, koji će od FCS-a primiti ukupno pet milijuna srpskih dinara, ili preračunato u hrvatsku novčanu protuvrijednost – oko 300 tisuća kuna.

Za našu javnost vjerojatno najzanimljivija stavka natječajnih rezultata odnosi se na film “Hronika jedne destrukcije” (Samaljot Production) redatelja Marka Popovića i koscenarista Drage Hedla, o kontroverznom umirovljenom generalu HV-a a danas aktivnom saborskom zastupniku Branimiru Glavašu, kojeg se sumnjičilo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske narodnosti počinjen u Osijeku 1991. godine. Za realizaciju ovog filma o suprotstavljenim svjetonazorima i viđenju svijeta od strane samog autora koji je 2010. godine izdao zapaženu knjigu “Glavaš-kronika jedne destrukcije” i glavnog protagonista, FCS je osigurao 700 tisuća srpskih dinara ili nešto više od 40 tisuća kuna.

Ljubitelje nogometa mogla bi obradovati vijest o rađanju filma o legendi jugo-srpskog nogometa Draganu Stojkoviću-Piksiju. Film jednostavnog naziva – “Piksi” (Hit and Run Production) priskrbio je identičan iznost poput “Hronike”, a scenarist i redatelj Miloš Pušić obećava nove i dosad nepoznate detalje o životu umirovljenog asa Crvene zvezde.

Najviši iznos FCS-ovog Natječaja za sufinanciranje projekata domaćeg dugometražnog filma u nefikcijskoj kategoriji (1.000.000 RSD-a / oko 60 tisuća kuna), pripao je dokumentarcu “Dnevnik” (Cinnamon Production) redatelja Igora Toholja i Ivice Vidanovića.

Službeni sinopsis navodi kako se radi o filmu cestu u kojem dvanaest tinejdžera inspiriranih “Dnevnikom Ane Frank” sprema svoje viđenje knjige, ali u glazbeno-scenskoj verziji – upravo u amsterdamskoj kući preminule dječje heroine. Na putu do Amsterdama tinejdžeri će preispitati pitanja osobne i javne slobode, odnose demokratskih i totalitarnih sloboda itd.

Od ostatka dobitnika sredstava, “Čovek s kontrabasom na putu Beograd – Kraljevo putuje da svira na festivalu u blizini rudnika” (Nama film; 50 tisuća kuna) Gorana Radovanovića bavit će se fenomenom odumiranja srpskih sela, dok bi “Duga resa” (Frakcija-Filmska revolucionarna akcija; 37 tisuća kuna) Dragana Protića i Đorđa Balmazovića kroz duhovito putovanje balkanskim dnevnim i spavaćim sobama trebala baciti šire svjetlo na društveno-političku situaciju naših prostora.

Tu su još i “Tri pesme o Balkanu” (Platforma; 25 tisuća kuna) Koste Ristića koji gledatelja odvodi na motociklističko putovanje balkanskom rutom; “Nemoj da se vraćaš” (Cinnamon Production; 25 tisuća kuna) Danila Lazovića i Miloša Ljubomirovića donose priču o fakultetski obrazovanim ali prisilnim kamiondžijama u inozemstvu te “Govori da bih te video” (Bilboke; 25 tisuća kuna) Marije Stojnić koja opservacijski prati događanja na Radio Beogradu 2, jedinom srpskom radio-programu posvećenom kulturno-umjetničkim temama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije