PočetnaNajaveDokumentarni pobjednik Berlinalea od danas u hrvatskim kinima

Dokumentarni pobjednik Berlinalea od danas u hrvatskim kinima

|

Dobitnik prestižnog Zlatnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, “Gori more” / “Fuocoammare” (2016) talijanskog redatelja Gianfranca Rosija, o običnom odrastanju neobičnog dječaka u kolijevki europske migracijske krize, od 22. rujna započinje redovnu hrvatsku kino-distribuciju. Rosijev film je, podsjetimo, prvi dokumentarac u povijesti koji se uspio dočepati glavne nagrade na Berlinaleu.

U pokušaju da preko sicilijanskog prolaza dođu do Europe, u posljednjih dvadeset godina 400 tisuća imigranata stiglo je na Lampedusu, mali talijanski otok sedamdesetak milja udaljen od afričke obale. U isto toliko godina na moru je poginulo više od 15 tisuća ljudi.

Film prati priču 12-godišnjeg dječaka Samuela kojemu se život ne razlikuje previše od drugih vršnjaka odraslih na otocima. Samuel se voli penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama on je odredište muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu u često premalim i(li) oronulim čamcima i brodovima. Njegov je otok Lampedusa, komadić zemlje koji je postao metafora za europsku izbjegličku krizu; za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi.

https://www.youtube.com/watch?v=f8Kc5wy0Rxg

Talijanski redatelj Gianfranco Rosi (dobitnik Zlatnog lava u Veneciji za svoj “Sacro GRA”) na izuzetno zanimljiv način isprepliće sudbine stanovnika otoka Lampedusa te izbjeglica s Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Brodovi talijanske obalne straže i liječnici redovito spašavaju nesretnike čiji se čamci uspiju domoći obala glavnog raskrižja izbjegličkih puteva ka Europi, dok paralelno promatramo svakodnevni život Samuela i njegove osebujne obitelji te ostalih stanovnika malog južnotalijanskog otoka.

Majstoru dokumentarnog filma Gianfrancu Rosiju za rukom je pošlo ono što velikoj većini dokumentarista nikada nije –  s posljednja dva dokumentarna naslova osvojiti venecijanskog Zlatnog Lava te početkom ove godine i berlinskog Zlatnog medvjeda. Film je trenutno u tijesnoj konkurenciji za europskog Oscara, a za tu prestižnu nagradu publike (People’s Choice Award) nominirala ga je Europska filmska akademija.

Film “Gori more” u Hrvatskoj je premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split, a kino-premijeru imat će danas, 22. rujna u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa.

Paralelno sa Zagrebom prikazivat će ga i Art-kino Croatia (Rijeka), kino Valli (Pula), Zlatna vrata (Split), kino Sloboda (Dubrovnik), Pučko otvoreno učilište Čakovec te još desetak kina u cijeloj Hrvatskoj.

S obzirom na tematiku filma, a prema dogovoru s nezavisnim kinima, tri kune od svake prodane ulaznice donirat će se za rad udruge Are You Syrious? koja zahvaljujući volonterskom radu pomaže izbjeglicama od samih početaka migrantske krize u Europi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".