PočetnaVijesti19. Festival slovenskog filma: "Houston!" najbolji slovenski dugometražni film, "Meje" na dokumentarnom...

19. Festival slovenskog filma: “Houston!” najbolji slovenski dugometražni film, “Meje” na dokumentarnom Olimpu

-

Nagradnu sezonu naši slovenski susjedi očito su ozbiljno shvatili, nakon nedavnog 5. DOKUDOC-a proglasivši najbolja ostvarenja i na 19. Festivalu slovenskog filma, jučer završenome u Portorožu (13. – 18. rujna).

Svake godine u ovom jadranskom gradiću biraju se najbolji slovenski filmovi tekuće godine u dvadesetak strukovnih kategorija, a sama Vesna – službeno ime nagrade – predstavlja najveće državno priznanje za dosege na području filmske umjetnosti.

O konačnim pobjednicima i ove je godine odlučivao stručni žiri, i to u sastavu: Sonja Prosenc, Meta Mazaj, Rado Likon i Jure Matičić.

Vesna za najboljji dugometražni film uručena je Žigi Vircu i filmu “Houston, imamo problem!” (2016). U koprodukciji ove godine marketinški najrazvikanijeg dokumentarca s balkanskih predjela o izmaštanom jugo-svemirskom programu, podsjetimo, sudjelovao je i hrvatski Nukleus film na čelu s producentom Sinišom Juričićem.

“Suprotstavljanje povijesne stvarnosti i fikcije u ovom nagrađivanom filmu spaja fragmente u smislenu cjelinu te stvara novu istinu, istovremeno problematizirajući naše prihvaćanje te istine, kao i svake druge, koju nam serviraju mediji. Korištenjem dokumentarne forme film nas prisiljava na razmišljanje o nekritičkom produžavanju vjerodostojnosti i autentičnosti sadržaja isključivo na temelju obliku diskursa kojeg povezujemo s istinom”, objasnio je žiri svoju odluku.

A da je “Houston!” itekako zapeo za oko ovogodišnjem žiriju, svjedoči i Vesna za najbolju montažu koja je dodijeljena našem Dubrovčaninu, 37-godišnjem Vladimiru Gojunu. Također, Vesna za najbolju mušku ulogu pripala je hrvatskom glumcu Božidaru Smiljaniću koji je u istome filmu odigrao ulogu umirovljenog zrakoplovnog inženjera, Ivana Pavića.

Vesnu za najbolji dokumentarni film dobio je film “Meje” (2016) Damjana Kozolea. Nakon 5. DOKUDOC-a slovenski redatelj je za svoj kratkometražni snapshot tmurne migrantske stvarnosti u tranziciji, zaradio i najveće domaće filmsko doku-priznanje. “Jedan pomno komponiran kadar bez intervencije postavlja ogledalo prema modernom vremenu i našoj vlastitoj neosjetljivosti”, zaključio je žiri u Portorožu.

Sve ostale dobitnike 19. FSF-a provjerite na službenoj stranici Slovenskog filmskog centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.