Početna Vijesti 19. Festival slovenskog filma: "Houston!" najbolji slovenski dugometražni film, "Meje" na dokumentarnom...

19. Festival slovenskog filma: “Houston!” najbolji slovenski dugometražni film, “Meje” na dokumentarnom Olimpu

-

Nagradnu sezonu naši slovenski susjedi očito su ozbiljno shvatili, nakon nedavnog 5. DOKUDOC-a proglasivši najbolja ostvarenja i na 19. Festivalu slovenskog filma, jučer završenome u Portorožu (13. – 18. rujna).

Svake godine u ovom jadranskom gradiću biraju se najbolji slovenski filmovi tekuće godine u dvadesetak strukovnih kategorija, a sama Vesna – službeno ime nagrade – predstavlja najveće državno priznanje za dosege na području filmske umjetnosti.

O konačnim pobjednicima i ove je godine odlučivao stručni žiri, i to u sastavu: Sonja Prosenc, Meta Mazaj, Rado Likon i Jure Matičić.

Vesna za najboljji dugometražni film uručena je Žigi Vircu i filmu “Houston, imamo problem!” (2016). U koprodukciji ove godine marketinški najrazvikanijeg dokumentarca s balkanskih predjela o izmaštanom jugo-svemirskom programu, podsjetimo, sudjelovao je i hrvatski Nukleus film na čelu s producentom Sinišom Juričićem.

“Suprotstavljanje povijesne stvarnosti i fikcije u ovom nagrađivanom filmu spaja fragmente u smislenu cjelinu te stvara novu istinu, istovremeno problematizirajući naše prihvaćanje te istine, kao i svake druge, koju nam serviraju mediji. Korištenjem dokumentarne forme film nas prisiljava na razmišljanje o nekritičkom produžavanju vjerodostojnosti i autentičnosti sadržaja isključivo na temelju obliku diskursa kojeg povezujemo s istinom”, objasnio je žiri svoju odluku.

A da je “Houston!” itekako zapeo za oko ovogodišnjem žiriju, svjedoči i Vesna za najbolju montažu koja je dodijeljena našem Dubrovčaninu, 37-godišnjem Vladimiru Gojunu. Također, Vesna za najbolju mušku ulogu pripala je hrvatskom glumcu Božidaru Smiljaniću koji je u istome filmu odigrao ulogu umirovljenog zrakoplovnog inženjera, Ivana Pavića.

Vesnu za najbolji dokumentarni film dobio je film “Meje” (2016) Damjana Kozolea. Nakon 5. DOKUDOC-a slovenski redatelj je za svoj kratkometražni snapshot tmurne migrantske stvarnosti u tranziciji, zaradio i najveće domaće filmsko doku-priznanje. “Jedan pomno komponiran kadar bez intervencije postavlja ogledalo prema modernom vremenu i našoj vlastitoj neosjetljivosti”, zaključio je žiri u Portorožu.

Sve ostale dobitnike 19. FSF-a provjerite na službenoj stranici Slovenskog filmskog centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavak serijala “Čistači”

Al Jazeera Balkans u utorak prikazuje drugi dio trodijelnog serijala "Čistači" (2018) redatelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka.

50. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu: “Pejzaži otpora” – Antifašizam – Juče, danas, sutra

Film "Pejzaži otpora" ne staje samo na osvežavanju našeg ustajalog istorijskog pamćenja, već se unekoliko bavi i sadašnjošću.