Početna Vijesti 19. Festival slovenskog filma: "Houston!" najbolji slovenski dugometražni film, "Meje" na dokumentarnom...

19. Festival slovenskog filma: “Houston!” najbolji slovenski dugometražni film, “Meje” na dokumentarnom Olimpu

-

Nagradnu sezonu naši slovenski susjedi očito su ozbiljno shvatili, nakon nedavnog 5. DOKUDOC-a proglasivši najbolja ostvarenja i na 19. Festivalu slovenskog filma, jučer završenome u Portorožu (13. – 18. rujna).

Svake godine u ovom jadranskom gradiću biraju se najbolji slovenski filmovi tekuće godine u dvadesetak strukovnih kategorija, a sama Vesna – službeno ime nagrade – predstavlja najveće državno priznanje za dosege na području filmske umjetnosti.

O konačnim pobjednicima i ove je godine odlučivao stručni žiri, i to u sastavu: Sonja Prosenc, Meta Mazaj, Rado Likon i Jure Matičić.

Vesna za najboljji dugometražni film uručena je Žigi Vircu i filmu “Houston, imamo problem!” (2016). U koprodukciji ove godine marketinški najrazvikanijeg dokumentarca s balkanskih predjela o izmaštanom jugo-svemirskom programu, podsjetimo, sudjelovao je i hrvatski Nukleus film na čelu s producentom Sinišom Juričićem.

“Suprotstavljanje povijesne stvarnosti i fikcije u ovom nagrađivanom filmu spaja fragmente u smislenu cjelinu te stvara novu istinu, istovremeno problematizirajući naše prihvaćanje te istine, kao i svake druge, koju nam serviraju mediji. Korištenjem dokumentarne forme film nas prisiljava na razmišljanje o nekritičkom produžavanju vjerodostojnosti i autentičnosti sadržaja isključivo na temelju obliku diskursa kojeg povezujemo s istinom”, objasnio je žiri svoju odluku.

A da je “Houston!” itekako zapeo za oko ovogodišnjem žiriju, svjedoči i Vesna za najbolju montažu koja je dodijeljena našem Dubrovčaninu, 37-godišnjem Vladimiru Gojunu. Također, Vesna za najbolju mušku ulogu pripala je hrvatskom glumcu Božidaru Smiljaniću koji je u istome filmu odigrao ulogu umirovljenog zrakoplovnog inženjera, Ivana Pavića.

Vesnu za najbolji dokumentarni film dobio je film “Meje” (2016) Damjana Kozolea. Nakon 5. DOKUDOC-a slovenski redatelj je za svoj kratkometražni snapshot tmurne migrantske stvarnosti u tranziciji, zaradio i najveće domaće filmsko doku-priznanje. “Jedan pomno komponiran kadar bez intervencije postavlja ogledalo prema modernom vremenu i našoj vlastitoj neosjetljivosti”, zaključio je žiri u Portorožu.

Sve ostale dobitnike 19. FSF-a provjerite na službenoj stranici Slovenskog filmskog centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.