PočetnaNajaveMM centar otvara vrata nove sezone

MM centar otvara vrata nove sezone

|

Povodom četrdesete obljetnice neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, zagrebački MM centar u sezonu 2016./2017. ulazi s digitaliziranom dvoranom, a zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

MM centar, smješten na dnu dvorišta Studentskog centra, od sredine je sedamdesetih godina 20. stoljeća bio jedno od ključnih mjesta za suvremenu umjetnost i film. Program je od samih početaka bio usmjeren na intermedijalna i multimedijalna strujanja i umjetničke prakse, promociju videa, kompjutorske animacije i video instalacija. Uz kinoprikazivačku djelatnost organiziran je niz konceptualnih akcija i intervencija u svakodnevne urbane prostore.

MM centar danas djeluje u okviru programskog koncepta Kulture promjene SC i specijalizirano je kino koje pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Posebnu pažnju posvećuje domaćem i inozemnom kratkom filmu. MM nudi jedinstveno filmsko iskustvo pažljivo selektiranih programa u suradnji s etabliranim domaćim i inozemnim filmskim kustosima.

Nova sezona u MM centru započinje 22. rujna u 19.30 sati restauriranom verzijom filmaKratki susreti” / “Korotike vstreschi” (1967) ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Ono što Kiru Muratovu čini jedinstvenom jest to što se ne uklapa ni u jednu institucionaliziranu filmsku tradiciju ili filmski kontekst – osim svoga. Naprotiv, uvijek se suprotstavljala i rušila niše u koje je bila svrstavana. Muratova se često igra žanrovima, koristeći pri tome montažu kao omiljeno filmsko sredstvo te stvarajući poetske, groteskne i kompleksne univerzume u kojima svaki lik ima svoje manične strasti, nade i strahove.

“Kratki susreti” su zbog sovjetske cenzure više od dvadeset godina bili zabranjeni, a priča je to o ljubavnom trokutu: geolog koji nikad nije prisutan, njegova žena koja ne može smisliti svoj posao, te njihova zajednička prijateljica i njegova ljubavnica – trokut iluzija koji će se raspršiti svakog časa. Poetski, vibrantan i istovremeno duboko melankoličan, ovaj film ističe njen jedinstven glas i viziju – dvojac utemeljen na paradoksima: romantičnost dolazi s razočarenjem, strast se pretvara u zaluđenost – i obratno. Glavnu ulogu u filmu tumači sama autorica, Kira Muratova, a uz nju se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Visocki.

Rad ove ukrajinske autorice predstavit će se u sklopu programa Kratke slike i programske cjeline Izvan fokusa fokusirane na autore i filmske škole iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Selektor programa otvaranja je ruski filmski kritičar, Evgenij Gusjatinski, ujedno i selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu orijentiran na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

Do kraja rujna na rasporedu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a kroz cijelu sezonu bit će organiziran niz programa posvećenih obilježavanju četrdesete godišnjice djelovanja MM centra.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.