PočetnaNajaveMM centar otvara vrata nove sezone

MM centar otvara vrata nove sezone

-

Povodom četrdesete obljetnice neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, zagrebački MM centar u sezonu 2016./2017. ulazi s digitaliziranom dvoranom, a zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

MM centar, smješten na dnu dvorišta Studentskog centra, od sredine je sedamdesetih godina 20. stoljeća bio jedno od ključnih mjesta za suvremenu umjetnost i film. Program je od samih početaka bio usmjeren na intermedijalna i multimedijalna strujanja i umjetničke prakse, promociju videa, kompjutorske animacije i video instalacija. Uz kinoprikazivačku djelatnost organiziran je niz konceptualnih akcija i intervencija u svakodnevne urbane prostore.

MM centar danas djeluje u okviru programskog koncepta Kulture promjene SC i specijalizirano je kino koje pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Posebnu pažnju posvećuje domaćem i inozemnom kratkom filmu. MM nudi jedinstveno filmsko iskustvo pažljivo selektiranih programa u suradnji s etabliranim domaćim i inozemnim filmskim kustosima.

Nova sezona u MM centru započinje 22. rujna u 19.30 sati restauriranom verzijom filmaKratki susreti” / “Korotike vstreschi” (1967) ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Ono što Kiru Muratovu čini jedinstvenom jest to što se ne uklapa ni u jednu institucionaliziranu filmsku tradiciju ili filmski kontekst – osim svoga. Naprotiv, uvijek se suprotstavljala i rušila niše u koje je bila svrstavana. Muratova se često igra žanrovima, koristeći pri tome montažu kao omiljeno filmsko sredstvo te stvarajući poetske, groteskne i kompleksne univerzume u kojima svaki lik ima svoje manične strasti, nade i strahove.

“Kratki susreti” su zbog sovjetske cenzure više od dvadeset godina bili zabranjeni, a priča je to o ljubavnom trokutu: geolog koji nikad nije prisutan, njegova žena koja ne može smisliti svoj posao, te njihova zajednička prijateljica i njegova ljubavnica – trokut iluzija koji će se raspršiti svakog časa. Poetski, vibrantan i istovremeno duboko melankoličan, ovaj film ističe njen jedinstven glas i viziju – dvojac utemeljen na paradoksima: romantičnost dolazi s razočarenjem, strast se pretvara u zaluđenost – i obratno. Glavnu ulogu u filmu tumači sama autorica, Kira Muratova, a uz nju se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Visocki.

Rad ove ukrajinske autorice predstavit će se u sklopu programa Kratke slike i programske cjeline Izvan fokusa fokusirane na autore i filmske škole iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Selektor programa otvaranja je ruski filmski kritičar, Evgenij Gusjatinski, ujedno i selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu orijentiran na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

Do kraja rujna na rasporedu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a kroz cijelu sezonu bit će organiziran niz programa posvećenih obilježavanju četrdesete godišnjice djelovanja MM centra.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije