PočetnaNajaveDokukino KIC: Otvaranje sezone s filmom "Mapplethorpe: Pogledajte slike"

Dokukino KIC: Otvaranje sezone s filmom “Mapplethorpe: Pogledajte slike”

-

Prošlo je 27 godina od smrti karizmatičnog američkog fotografa Roberta Mapplethorpea, a još više od nastanka fotografija koje i danas u društvu izazivaju polemike. Kronologija života i rada ekscentričnog umjetnika koji se proslavio fotografirajući sirovu seksualnost homoseksualne scene New Yorka, objedino je film redateljia Fentona Baileyja i Randyja Barbata“Mapplethorpe: Pogledajte slike” / “Mapplethorpe: Look at the Pictures” (2016).

Hrvatska premijera ovog dokumentarca nominiranog za dva ovogodišnja Primetime Emmyja održat će se u subotu, 17. rujna u 20 sati. Film će se prikazati u sklopu 8. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida u suradnji s Dokukinom KIC i udrugom Queer Zagreb u renoviranom prostoru Kulturno informativnog centra čije nas svečano otvaranje čeka u listopadu.

Dokukino KIC već treću godinu otvara svoju jesensku sezonu s Organom Vida i filmovima posvećenim ljudima koji su mijenjali sliku svijeta gledajći ga kroz svoj objektiv. “Mapplethorpe: Pogledajte slike” donosi portret privlačnog mladog fotografa proganjajuće strasti te detaljan opis tadašnjeg njujorškog društva koje je, iza Robertova fotoaparata, izravno utjecalo na ono što se događalo ispred njega.

Redatelji Bailey i Barbato dotakli su se svih aspekata Mapplethorpeova života i rada: od zaigranog djeteta iz katoličke obitelji i prvih crteža vjerske tematike preko velike ljubavi Patti Smith i porno kolaža, do homoseksualnosti, provokativne fotografije u središtu s muškim spolovilom te, na kraju, same Robertove smrti.

Glas Roberta Mapplethorpea vodi nas kroz 108 minuta filma zajedno s izjavama njegovih prijatelja, ljubavnika i obitelji. Svatko se prisjeća svojeg vremena provedenim s fotografom koji je svijetu ostavio oko 120 tisuća radova, stvarajući time cjelovit uvid u neobičan život još neobičnijeg umjetnika.

Cijena ulaznice je 22 kune, a film možete pogledati i 18., 23. te 24. rujna u 20 sati.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije