Međunarodni filmski festival u Berlinu od sljedeće godine po prvi puta u svojoj povijesti uvodi specijaliziranu nagradu za najbolje dokumentarno ostvarenje.

Zadaću sponzoriranja nagrade Glashütte Original Documentary Award na sebe je preuzeo njemački proizvođač satova, Glashütte Original, dok će pobjedniku će pripasti lijepih 50 tisuća eura.

Priliku za lijepi džeparac hvatat će dvadesetak filmova iz glavnih berlinskih programa (Competition, Panorama, Forum, Generation, Berlinale SpecialPerspektive Deutsches Kino i Culinary Cinema). Konačnog slavljenika birat će tročlani žiri, a konačnu pedeseticu ravnopravno će podijeliti redatelj i producent nagrađenog filmskog djela.

“Oduševljeni smo jer ćemo s dugogodišnjim festivalskim partnerom i Glashütte Original Documentary nagradom pojačati našu opredijeljenost prema dokumentarnom filmu. Ona je važan signal za dokumentarizam, a ujedno i znak poštovanja i zahvalnosti fimašima koji svoje projekte često moraju realizirati uz veliki osobni rizik”, rekao je direktor Berlinalea, Dieter Kosslick.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here