PočetnaVijestiSvjetlo i spektakl na otvorenju 21. Filmske revije mladeži i 9. Four...

Svjetlo i spektakl na otvorenju 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala

-

Nezaboravnim svjetlosnim spektaklom projekcija na vodenom zidu, jučer su u Karlovcu otvoreni 21. Filmska revija mladeži te 9. Four River Film Festival – međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu. Iduća četiri dana sve će biti u znaku srednjoškolskih filmaša, a organizatori Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac ponovno su se potrudili da festivalski gosti, kojih je ove godine čak 180, zajedno s publikom, pogledaju 73 filma u konkurenciji za nagrade Revije i Festivala.

Koordinatorica oba događaja, Marija Ratković Vidaković, naglasila je kako joj je drago da Revija i Festival svoju desetogodišnjicu slave upravo u Karlovcu.

“Kada pogledam unatrag, ponosna sam na sve što smo ostvarili. Sada trebamo razmisliti koje ćemo si ciljeve postaviti u idućih deset godina. Mladim filmašima želim da kreiraju nove filmove, razmišljaju i uče o filmu i da se odlično zabave”, rekla je Marija Ratković Vidaković.

Foto: Hrvatski filmski savez
Foto: Hrvatski filmski savez

Otvorenje su pohodili i Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture; Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca; Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca i ravnatelj Gimnazije Karlovac; Andreja Navijalić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca te Jelena Ilić i Ksenija Đukić ispred Veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

“Nalazite se u filmskom gradu i hvala vama što ga oplemenjujete iz čitavog svijeta”, rekao je gradonačelnik Damir Jelić.

Program otvorenja 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala vodio je poznati voditelj i imitator Luka Bulić.

“Volim kad se nešto događa za mlade i super mi je da se mladi bave filmom. Ja sam na pragu da ne budem više mlad i zato bih mladim filmašima poručio da se drže svojih uvjerenja, da budu umjetnici i ostvare svoje snove”, poentirao je Bulić.

Po svemu sudeći žiriju neće biti nimalo lako. Onaj Veliki sačinjavaju filmašica i producentica iz Odjela za kulturu regije Halland u Švedskoj, Anna Erikkson; samostalni filmski autor i suradnik Britanskog filmskog instituta, Marc Price te redatelj koji je svoju britansku filmsku akademiju završio sa svega 17 godina, Joe Stephenson.

“Nema tajne kako sam završio Akademiju. Jednostavno sam radio filmove iz srca i to je najvažnije”, napomenuo je Stephenson.

“Dosad sam bio u žiriju na puno festivala, ali nikada na filmskom festivalu mladih. Inače se bavim edukacijom mladih filmaša i entuzijastičan sam oko njihova rada”, rekao je pak Marc Price.

Gosti festivala / Foto: Hrvatski filmski savez
Gosti festivala / Foto: Hrvatski filmski savez

Veliki žiri dodjeljuje ukupno devet nagrada, a Mali dvije manje. Mali je mali isključivo po godinama, pošto njegovih tridesetak članova dolate iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Makedonije, Srbije i naravno, iz svih karlovačkih srednjih škola.

Uz ceremoniju otvaranja održala se i karlovačka premijera filma “Žena zmaj” (Restart, 2016.) Ivane Sansević o tri žene koje su se godinama borile protiv anoreksije i bulimije. Jedna od junakinja je i nekadašnja volonterka Revije i Festivala – Karlovčanka Magdalena.

Karlovac je, ukoliko niste znali, 2014. godine proglašen najbiciklističkijem gradom u Hrvatskoj? Upravo bic, bajs, bicikl je i vizualni identitet ovogodišnjih karlovačkih filmskih događaja. Zato je već prvog dana predstavljeno hit prijevozno sredstvo – bicikl za vožnju u paru, takozvani tandem, djelo mladog Bojana Bige. Iako slijep od svoje druge godine, Bojan je nedavno uspješno dovršio jedan takav bicikl, sastavivši ga uz pomoć oca, i to od dva stara bicikla i nekih novih dijelova. Osim predstavljanja bicikla prikazan je i kratki film o Bojanu i procesu rada na tandemu.

Mali žiri / Foto: Hrvatski filmski savez
Mali žiri / Foto: Hrvatski filmski savez

Zabava se nastavila nakon otvorenja uz glazbeni program grupe 4head.

Filmska revija mladeži festival je filmova koji su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina. Revija, zajedno s njezinom međunarodnom inačicom – Four River Film Festivalom, u Karlovac donosi 594 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, četiri tisuće gledatelja i 180 međunarodnih gostiju. Oba događaja već su duže vrijeme centralno mjesto za srednjoškolski film u ovom dijelu Europe.

Organizatori događaja su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca. Tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac. Festival i Revija traju do subote, 10. rujna.

Raspored programa pogledajte na sljedećoj poveznici.

Programski raspored za srijedu, 7. rujna 2016.:

9.30, GK Zorin dom: 1. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
11.30, GK Zorin dom: Predstavljanje Relativity School programa + 2. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
14.30, različite lokacije: Radioničko-teoretski program za učenike i mentore
18.30 – 21.30, kupanje i zabava na Mrežnici
21.30, rijeka Mrežnica: Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: Autorska večer s Anom Đordić

Večernji program: “Turizam” (Akademija dramske umjetnosti Zagreb / Kino klub Split; 2015.) u režiji Tonćija Gaćine


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.