Foto: Hrvatski filmski savez

Nezaboravnim svjetlosnim spektaklom projekcija na vodenom zidu, jučer su u Karlovcu otvoreni 21. Filmska revija mladeži te 9. Four River Film Festival – međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu. Iduća četiri dana sve će biti u znaku srednjoškolskih filmaša, a organizatori Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac ponovno su se potrudili da festivalski gosti, kojih je ove godine čak 180, zajedno s publikom, pogledaju 73 filma u konkurenciji za nagrade Revije i Festivala.

Koordinatorica oba događaja, Marija Ratković Vidaković, naglasila je kako joj je drago da Revija i Festival svoju desetogodišnjicu slave upravo u Karlovcu.

“Kada pogledam unatrag, ponosna sam na sve što smo ostvarili. Sada trebamo razmisliti koje ćemo si ciljeve postaviti u idućih deset godina. Mladim filmašima želim da kreiraju nove filmove, razmišljaju i uče o filmu i da se odlično zabave”, rekla je Marija Ratković Vidaković.

Foto: Hrvatski filmski savez
Foto: Hrvatski filmski savez

Otvorenje su pohodili i Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture; Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca; Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca i ravnatelj Gimnazije Karlovac; Andreja Navijalić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca; te Jelena Ilić i Ksenija Đukić ispred Veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

“Nalazite se u filmskom gradu i hvala vama što ga oplemenjujete iz čitavog svijeta”, rekao je gradonačelnik Damir Jelić.

Program otvorenja 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala vodio je poznati voditelj i imitator Luka Bulić.

“Volim kad se nešto događa za mlade i super mi je da se mladi bave filmom. Ja sam na pragu da ne budem više mlad i zato bih mladim filmašima poručio da se drže svojih uvjerenja, da budu umjetnici i ostvare svoje snove”, poentirao je Bulić.

Po svemu sudeći žiriju neće biti nimalo lako. Onaj Veliki sačinjavaju filmašica i producentica iz Odjela za kulturu regije Halland u Švedskoj, Anna Erikkson; samostalni filmski autor i suradnik Britanskog filmskog instituta, Marc Price; te redatelj koji je svoju britansku filmsku akademiju završio sa svega 17 godina, Joe Stephenson.

“Nema tajne kako sam završio Akademiju. Jednostavno sam radio filmove iz srca i to je najvažnije”, napomenuo je Stephenson.

“Dosad sam bio u žiriju na puno festivala, ali nikada na filmskom festivalu mladih. Inače se bavim edukacijom mladih filmaša i entuzijastičan sam oko njihova rada”, rekao je pak Marc Price.

Gosti festivala / Foto: Hrvatski filmski savez
Gosti festivala / Foto: Hrvatski filmski savez

Veliki žiri dodjeljuje ukupno devet nagrada, a Mali dvije manje. Mali je mali isključivo po godinama, pošto njegovih tridesetak članova dolate iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Makedonije, Srbije i naravno, iz svih karlovačkih srednjih škola.

Uz ceremoniju otvaranja održala se i karlovačka premijera filma “Žena zmaj” (Restart, 2016.) Ivane Sansević o tri žene koje su se godinama borile protiv anoreksije i bulimije. Jedna od junakinja je i nekadašnja volonterka Revije i Festivala – Karlovčanka Magdalena.

Karlovac je, ukoliko niste znali, 2014. godine proglašen najbiciklističkijem gradom u Hrvatskoj? Upravo bic, bajs, bicikl je i vizualni identitet ovogodišnjih karlovačkih filmskih događaja. Zato je već prvog dana predstavljeno hit prijevozno sredstvo – bicikl za vožnju u paru, takozvani tandem, djelo mladog Bojana Bige. Iako slijep od svoje druge godine, Bojan je nedavno uspješno dovršio jedan takav bicikl, sastavivši ga uz pomoć oca, i to od dva stara bicikla i nekih novih dijelova. Osim predstavljanja bicikla prikazan je i kratki film o Bojanu i procesu rada na tandemu.

Mali žiri / Foto: Hrvatski filmski savez
Mali žiri / Foto: Hrvatski filmski savez

Zabava se nastavila nakon otvorenja uz glazbeni program grupe 4head.

Filmska revija mladeži festival je filmova koji su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina. Revija, zajedno s njezinom međunarodnom inačicom – Four River Film Festivalom, u Karlovac donosi 594 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, četiri tisuće gledatelja i 180 međunarodnih gostiju. Oba događaja već su duže vrijeme centralno mjesto za srednjoškolski film u ovom dijelu Europe.

Organizatori događaja su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca. Tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac. Festival i Revija traju do subote, 10. rujna.

Raspored programa pogledajte na sljedećoj poveznici.

Programski raspored za srijedu, 7. rujna 2016.:

9.30, GK Zorin dom: 1. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
11.30, GK Zorin dom: Predstavljanje Relativity School programa + 2. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
14.30, različite lokacije: Radioničko-teoretski program za učenike i mentore
18.30 – 21.30, kupanje i zabava na Mrežnici
21.30, rijeka Mrežnica: Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: Autorska večer s Anom Đordić

Večernji program: “Turizam” (Akademija dramske umjetnosti Zagreb / Kino klub Split; 2015.) u režiji Tonćija Gaćine

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here