PočetnaVijesti"Ne žalim ni zbog čega" i "Lica" najbolji dokumentarci 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala

“Ne žalim ni zbog čega” i “Lica” najbolji dokumentarci 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala

|

U karlovačkom Zorin domu jučer su dodijeljene nagrade 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala koji su se od 6. do 10. rujna održavali u Gradu na četiri rijeke. Ukupno je uručeno osamnaest nagrada uz dvije posebne – Pack & Pitch i Prodigy Camp. Pobjednike svih kategorija natjecateljskog programa čeka  i suradnja s filmskim profesionalkama, Inom Bijelić i Jelenom Modrić, s kojima će slavodobitnici realizirati srednjemetražni  film.

Stručni ocjenjivački sud kojeg su ove godine sačinjavali Anna Eriksson, Marc Price i Joe Stephensonom te devetnaest članova Malog žirija iz Velike Britanije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Amerike, imali su uistinu, po svojim riječima, težak zadatak u odabiru konačnih pobjednika.

Najboljim nacionalnim dokumentarnim filmom 21. Filmske revije mladeži proglašen je “Ne žalim ni zbog čega” (Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, 2016.) Lucije Strugar koji portretira mladog plesnog umjetnika s otoka Visa.

“Najbolji autori dokumentaraca su oni koji su otvoreni za pronalazak svojih priča dok snimaju nešto drugo. Ovaj film je prekrasan primjer kako osoba koju se prikazuje ustvari oblikuje film. Film ima nekoliko snažnih scena koje prikazuju jezgru konflikta između prihvaćanja i življenja života punim plućima”, obrazložila je odluku žirija jedna od njegovih članica, Anna Eriksson.

Makedonac Hanis Bagashov sa svojim je filmom “Lica” / “Faces” (Samostalna produkcija, 2015.) i pričom o teškom životu stanovnika sela Crnika, došao do titule Najboljeg međunarodnog dokumentarnog filma 9. Four River Film Festivala.

“U veoma jakoj konkurenciji festivala jedan je film upečatljiv po svojem prekrasnom, nježnom i odraslom pristupu temi te očito obećavajućoj budućnosti mladog filmaša na početku uzbudljive filmske karijere.

“Prikazati ovu temu opušteno i ugodno nije lak zadatak pogotovo uz istovremeno stvaranje prekrasnog i iskrenog portreta negativca i njegove borbe koja je u isto vrijeme jako specifična i univerzalna. Film je očito stvaran s razumijevanjem i empatijom, kao i s dostojanstvom i umjetničkim integritetom. Ne mogu dočekati da vidim što će iduće napraviti”, rekao je član žirija, Joe Stephenson.

Redatelj Hanis Bagashov / Foto: Hrvatski filmski savez
Redatelj Hanis Bagashov / Foto: Hrvatski filmski savez

Osim pobjednika Revije i Festivala, ove godine imamo i dobitnike posebnih nagrada. Troje sretnika dobili su povratne avionske karte za Sjedinjene Američke Države. Rudolf Ravbar iz Kinokluba Karlovac napisao je najbolji scenarij i osvojio stroge mentore američke Relativity School tijekom Pack & Pitch programa. On će iduće godine posjetiti Los Angeles gdje će u okviru radionice Relativity School imati priliku razviti svoju filmsku ideju do samoga kraja.

“Da mi je netko rekao prije deset godina da ćemo dodijeliti ove nagrade, ne bih vjerovala. Mislim da je mladim filmašima pružena izuzetna prilika jer će pobjednik Pack i Pitch programa biti tri tjedna u Los Angelesu gdje će razvijati ideju i snimiti film. No i sam pitching pred stručnim žirijem je sjajno iskustvo, pogotovo za srednjoškolce”, rekla je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala.

Foto: Hrvatski filmski savez
Foto: Hrvatski filmski savez

Ekipa iz Prodigyja, talent kampa iz Seattlea koji okuplja dvadeset najboljih filmaša iz cijelog svijeta, i ove su godine izabrali jednog sudionika karlovačkog programa. Luka Pisačić tako će provesti šest dana na sjeverozapadu SAD-a učeći od najboljij stručnjaka filmske industrije i stvarajući svoj novi filmski uradak.

Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival dugogodišnje uspješno organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Jučer su se pak na pozornici pojavili gotovo svi dosadašnji članovi žirija iz Hrvatske koji su proteklih deset godina bili dijelom Revije: animator Vjekoslav Živković; filmski kritičari Boško Picula i Diana Nenadić; redatelji Petar Krelja, Daniel Kušan i Aldo Tardozzi; glumac Marinko Leš te redateljica i producentica, Sanja Šamanović.

Pobjednike ostalih kategorija doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.