PočetnaVijesti"Ne žalim ni zbog čega" i "Lica" najbolji dokumentarci 21. Filmske revije...

“Ne žalim ni zbog čega” i “Lica” najbolji dokumentarci 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala

-

U karlovačkom Zorin domu jučer su dodijeljene nagrade 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala koji su se od 6. do 10. rujna održavali u Gradu na četiri rijeke. Ukupno je uručeno osamnaest nagrada uz dvije posebne – Pack & Pitch i Prodigy Camp. Pobjednike svih kategorija natjecateljskog programa čeka  i suradnja s filmskim profesionalkama, Inom Bijelić i Jelenom Modrić, s kojima će slavodobitnici realizirati srednjemetražni  film.

Stručni ocjenjivački sud kojeg su ove godine sačinjavali Anna Eriksson, Marc Price i Joe Stephensonom te devetnaest članova Malog žirija iz Velike Britanije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Amerike, imali su uistinu, po svojim riječima, težak zadatak u odabiru konačnih pobjednika.

Najboljim nacionalnim dokumentarnim filmom 21. Filmske revije mladeži proglašen je “Ne žalim ni zbog čega” (Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, 2016.) Lucije Strugar koji portretira mladog plesnog umjetnika s otoka Visa.

“Najbolji autori dokumentaraca su oni koji su otvoreni za pronalazak svojih priča dok snimaju nešto drugo. Ovaj film je prekrasan primjer kako osoba koju se prikazuje ustvari oblikuje film. Film ima nekoliko snažnih scena koje prikazuju jezgru konflikta između prihvaćanja i življenja života punim plućima”, obrazložila je odluku žirija jedna od njegovih članica, Anna Eriksson.

Makedonac Hanis Bagashov sa svojim je filmom “Lica” / “Faces” (Samostalna produkcija, 2015.) i pričom o teškom životu stanovnika sela Crnika, došao do titule Najboljeg međunarodnog dokumentarnog filma 9. Four River Film Festivala.

“U veoma jakoj konkurenciji festivala jedan je film upečatljiv po svojem prekrasnom, nježnom i odraslom pristupu temi te očito obećavajućoj budućnosti mladog filmaša na početku uzbudljive filmske karijere.

“Prikazati ovu temu opušteno i ugodno nije lak zadatak pogotovo uz istovremeno stvaranje prekrasnog i iskrenog portreta negativca i njegove borbe koja je u isto vrijeme jako specifična i univerzalna. Film je očito stvaran s razumijevanjem i empatijom, kao i s dostojanstvom i umjetničkim integritetom. Ne mogu dočekati da vidim što će iduće napraviti”, rekao je član žirija, Joe Stephenson.

Redatelj Hanis Bagashov / Foto: Hrvatski filmski savez
Redatelj Hanis Bagashov / Foto: Hrvatski filmski savez

Osim pobjednika Revije i Festivala, ove godine imamo i dobitnike posebnih nagrada. Troje sretnika dobili su povratne avionske karte za Sjedinjene Američke Države. Rudolf Ravbar iz Kinokluba Karlovac napisao je najbolji scenarij i osvojio stroge mentore američke Relativity School tijekom Pack & Pitch programa. On će iduće godine posjetiti Los Angeles gdje će u okviru radionice Relativity School imati priliku razviti svoju filmsku ideju do samoga kraja.

“Da mi je netko rekao prije deset godina da ćemo dodijeliti ove nagrade, ne bih vjerovala. Mislim da je mladim filmašima pružena izuzetna prilika jer će pobjednik Pack i Pitch programa biti tri tjedna u Los Angelesu gdje će razvijati ideju i snimiti film. No i sam pitching pred stručnim žirijem je sjajno iskustvo, pogotovo za srednjoškolce”, rekla je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala.

Foto: Hrvatski filmski savez
Foto: Hrvatski filmski savez

Ekipa iz Prodigyja, talent kampa iz Seattlea koji okuplja dvadeset najboljih filmaša iz cijelog svijeta, i ove su godine izabrali jednog sudionika karlovačkog programa. Luka Pisačić tako će provesti šest dana na sjeverozapadu SAD-a učeći od najboljij stručnjaka filmske industrije i stvarajući svoj novi filmski uradak.

Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival dugogodišnje uspješno organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Jučer su se pak na pozornici pojavili gotovo svi dosadašnji članovi žirija iz Hrvatske koji su proteklih deset godina bili dijelom Revije: animator Vjekoslav Živković; filmski kritičari Boško Picula i Diana Nenadić; redatelji Petar Krelja, Daniel Kušan i Aldo Tardozzi; glumac Marinko Leš te redateljica i producentica, Sanja Šamanović.

Pobjednike ostalih kategorija doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.