Početna Vijesti "Ne žalim ni zbog čega" i "Lica" najbolji dokumentarci 21. Filmske revije...

“Ne žalim ni zbog čega” i “Lica” najbolji dokumentarci 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala

-

U karlovačkom Zorin domu jučer su dodijeljene nagrade 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala koji su se od 6. do 10. rujna održavali u Gradu na četiri rijeke. Ukupno je uručeno osamnaest nagrada uz dvije posebne – Pack & Pitch i Prodigy Camp. Pobjednike svih kategorija natjecateljskog programa čeka  i suradnja s filmskim profesionalkama, Inom Bijelić i Jelenom Modrić, s kojima će slavodobitnici realizirati srednjemetražni  film.

Stručni ocjenjivački sud kojeg su ove godine sačinjavali Anna Eriksson, Marc Price i Joe Stephensonom te devetnaest članova Malog žirija iz Velike Britanije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Amerike, imali su uistinu, po svojim riječima, težak zadatak u odabiru konačnih pobjednika.

Najboljim nacionalnim dokumentarnim filmom 21. Filmske revije mladeži proglašen je “Ne žalim ni zbog čega” (Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, 2016.) Lucije Strugar koji portretira mladog plesnog umjetnika s otoka Visa.

“Najbolji autori dokumentaraca su oni koji su otvoreni za pronalazak svojih priča dok snimaju nešto drugo. Ovaj film je prekrasan primjer kako osoba koju se prikazuje ustvari oblikuje film. Film ima nekoliko snažnih scena koje prikazuju jezgru konflikta između prihvaćanja i življenja života punim plućima”, obrazložila je odluku žirija jedna od njegovih članica, Anna Eriksson.

Makedonac Hanis Bagashov sa svojim je filmom “Lica” / “Faces” (Samostalna produkcija, 2015.) i pričom o teškom životu stanovnika sela Crnika, došao do titule Najboljeg međunarodnog dokumentarnog filma 9. Four River Film Festivala.

“U veoma jakoj konkurenciji festivala jedan je film upečatljiv po svojem prekrasnom, nježnom i odraslom pristupu temi te očito obećavajućoj budućnosti mladog filmaša na početku uzbudljive filmske karijere.

“Prikazati ovu temu opušteno i ugodno nije lak zadatak pogotovo uz istovremeno stvaranje prekrasnog i iskrenog portreta negativca i njegove borbe koja je u isto vrijeme jako specifična i univerzalna. Film je očito stvaran s razumijevanjem i empatijom, kao i s dostojanstvom i umjetničkim integritetom. Ne mogu dočekati da vidim što će iduće napraviti”, rekao je član žirija, Joe Stephenson.

Redatelj Hanis Bagashov / Foto: Hrvatski filmski savez
Redatelj Hanis Bagashov / Foto: Hrvatski filmski savez

Osim pobjednika Revije i Festivala, ove godine imamo i dobitnike posebnih nagrada. Troje sretnika dobili su povratne avionske karte za Sjedinjene Američke Države. Rudolf Ravbar iz Kinokluba Karlovac napisao je najbolji scenarij i osvojio stroge mentore američke Relativity School tijekom Pack & Pitch programa. On će iduće godine posjetiti Los Angeles gdje će u okviru radionice Relativity School imati priliku razviti svoju filmsku ideju do samoga kraja.

“Da mi je netko rekao prije deset godina da ćemo dodijeliti ove nagrade, ne bih vjerovala. Mislim da je mladim filmašima pružena izuzetna prilika jer će pobjednik Pack i Pitch programa biti tri tjedna u Los Angelesu gdje će razvijati ideju i snimiti film. No i sam pitching pred stručnim žirijem je sjajno iskustvo, pogotovo za srednjoškolce”, rekla je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala.

Foto: Hrvatski filmski savez
Foto: Hrvatski filmski savez

Ekipa iz Prodigyja, talent kampa iz Seattlea koji okuplja dvadeset najboljih filmaša iz cijelog svijeta, i ove su godine izabrali jednog sudionika karlovačkog programa. Luka Pisačić tako će provesti šest dana na sjeverozapadu SAD-a učeći od najboljij stručnjaka filmske industrije i stvarajući svoj novi filmski uradak.

Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival dugogodišnje uspješno organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Jučer su se pak na pozornici pojavili gotovo svi dosadašnji članovi žirija iz Hrvatske koji su proteklih deset godina bili dijelom Revije: animator Vjekoslav Živković; filmski kritičari Boško Picula i Diana Nenadić; redatelji Petar Krelja, Daniel Kušan i Aldo Tardozzi; glumac Marinko Leš te redateljica i producentica, Sanja Šamanović.

Pobjednike ostalih kategorija doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.