Početna Vijesti Objavljen program 54. Revije djece, 21. Filmske revije mladeži i 9. FRFF-a

Objavljen program 54. Revije djece, 21. Filmske revije mladeži i 9. FRFF-a

-

Na znakovitom žutom tepihu zagrebačkog kina Tuškanac i ove godine prošetale su mlade nade hrvatskog filmskog stvaralaštva. Hrvatski filmski savez pozdravio je jučer sunčano ljeto objavom filmova koji su ušli u natjecateljski program 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala. Program “Pozdrav ljetu” vodile su glumice Dunja Fajdić i Petra Kurtela.

Od čak 195 filmova prijavljenih na Reviju djece, kvalitetom priče, tehničkim karakteristikama filmova te njihovom cjelinom, izdvojila su se 83 filma koja ulaze u konkurenciju te putuju u Makarsku na 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Selektori Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala odabrali su od rekordno prijavljenih 594 filmova njih 74 koji će se ove godine natjecati za prestižne nagrade u Karlovcu od 6. do 10. rujna.

Obje selekcijske komisije imale su težak posao odabira među brojnim prijavljenim filmovima, no uz puno razmišljanja, analize i proučavanje filmova uspjele su predstaviti one najvrijednije filmove koji su ušli u konkurenciju.

Diana Nenadić i Slaven Zečević / Foto: Hrvatski filmski savez
Diana Nenadić i Slaven Zečević / Foto: Hrvatski filmski savez

Za selekciju filmova 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bili su zaduženi montažer Slaven Zečević, filmska kritičarka Diana Nenadić te dugogodišnji medijski pedagog iz Gunje, Josip Krunić.

“Neki su kinoklubovi bili izrazito produktivni ove godine te su prijavili i po petnaest filmova, što nas izrazito veseli. To su klubovi s dugom tradicijom poput Foto kino video kluba Zaprešić, Vanime, ŠAF-a Čakovec te u novije vrijeme i Blank filmskog inkubatora“, istaknula je filmska kritičarka i selektorica filmova Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Diana Nenadić.

Iako su selektori Revije i Festivala u Karlovcu bili manje-više bili usklađeni oko izbora, bilo je jako teško odlučiti, kako kažu, izabrati 450 minuta programa zbog velikog broja kvalitetnih prijava.

Marija Ratković Vidaković i Dunja Fajdić / Foto: Hrvatski filmski savez
Marija Ratković Vidaković i Dunja Fajdić / Foto: Hrvatski filmski savez

Najviše je prijavljeno igranih filmova te je zapravo selektore ove godine začudila njihova duljina, pošto su neka djela prelazila dvadeset minuta. Filmove su sve do zadnjeg trena birali profesorica Ana Đordić, filmski kritičar Boško Picula te Stipe Radić. Za konkurenciju su odabrali 74 filma koji će otputovati u Karlovac, dok su na Filmsku reviju mladeži pristigla čak 162 filma; konkurenciju su pak izborila 43 filmska naslova.

Four River Film Festival je zaprimio čak 432 filma iz cijelog svijeta, a za konkurenciju je od njih odabran 31 film iz Belgije, BiH, Danske, Grčke, Gruzije, Hong Konga, Hrvatske, Irske, Južna Koreje, Kosova, Makedonije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.

Popis službene konkurencije 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala provjerite na sljedećoj poveznici, dok program 54. Revije hrvatskog filmskog možete pronaći ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.