PočetnaVijestiObjavljen program 54. Revije djece, 21. Filmske revije mladeži i 9. FRFF-a

Objavljen program 54. Revije djece, 21. Filmske revije mladeži i 9. FRFF-a

|

Na znakovitom žutom tepihu zagrebačkog kina Tuškanac i ove godine prošetale su mlade nade hrvatskog filmskog stvaralaštva. Hrvatski filmski savez pozdravio je jučer sunčano ljeto objavom filmova koji su ušli u natjecateljski program 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala. Program “Pozdrav ljetu” vodile su glumice Dunja Fajdić i Petra Kurtela.

Od čak 195 filmova prijavljenih na Reviju djece, kvalitetom priče, tehničkim karakteristikama filmova te njihovom cjelinom, izdvojila su se 83 filma koja ulaze u konkurenciju te putuju u Makarsku na 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Selektori Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala odabrali su od rekordno prijavljenih 594 filmova njih 74 koji će se ove godine natjecati za prestižne nagrade u Karlovcu od 6. do 10. rujna.

Obje selekcijske komisije imale su težak posao odabira među brojnim prijavljenim filmovima, no uz puno razmišljanja, analize i proučavanje filmova uspjele su predstaviti one najvrijednije filmove koji su ušli u konkurenciju.

Diana Nenadić i Slaven Zečević / Foto: Hrvatski filmski savez
Diana Nenadić i Slaven Zečević / Foto: Hrvatski filmski savez

Za selekciju filmova 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bili su zaduženi montažer Slaven Zečević, filmska kritičarka Diana Nenadić te dugogodišnji medijski pedagog iz Gunje, Josip Krunić.

“Neki su kinoklubovi bili izrazito produktivni ove godine te su prijavili i po petnaest filmova, što nas izrazito veseli. To su klubovi s dugom tradicijom poput Foto kino video kluba Zaprešić, Vanime, ŠAF-a Čakovec te u novije vrijeme i Blank filmskog inkubatora“, istaknula je filmska kritičarka i selektorica filmova Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Diana Nenadić.

Iako su selektori Revije i Festivala u Karlovcu bili manje-više bili usklađeni oko izbora, bilo je jako teško odlučiti, kako kažu, izabrati 450 minuta programa zbog velikog broja kvalitetnih prijava.

Marija Ratković Vidaković i Dunja Fajdić / Foto: Hrvatski filmski savez
Marija Ratković Vidaković i Dunja Fajdić / Foto: Hrvatski filmski savez

Najviše je prijavljeno igranih filmova te je zapravo selektore ove godine začudila njihova duljina, pošto su neka djela prelazila dvadeset minuta. Filmove su sve do zadnjeg trena birali profesorica Ana Đordić, filmski kritičar Boško Picula te Stipe Radić. Za konkurenciju su odabrali 74 filma koji će otputovati u Karlovac, dok su na Filmsku reviju mladeži pristigla čak 162 filma; konkurenciju su pak izborila 43 filmska naslova.

Four River Film Festival je zaprimio čak 432 filma iz cijelog svijeta, a za konkurenciju je od njih odabran 31 film iz Belgije, BiH, Danske, Grčke, Gruzije, Hong Konga, Hrvatske, Irske, Južna Koreje, Kosova, Makedonije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.

Popis službene konkurencije 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala provjerite na sljedećoj poveznici, dok program 54. Revije hrvatskog filmskog možete pronaći ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".