PočetnaVijestiDva hrvatska dokumentarca na 78. Međunarodnom festivalu neprofesijskog filma

Dva hrvatska dokumentarca na 78. Međunarodnom festivalu neprofesijskog filma

|

Svojevrsne Olimpijske igre neprofesijskog filma – možda ipak točnije – Svjetsko prvenstvo – održat će se od 19. do 26. kolovoza ove godine u rumunjskoj Suceavi.

Međunarodno udruženje neprofesijskog filma – UNICA (Union International du Cinema Non Professionel) po 78. put predstavlja svoj Međunarodni festival neprofesijskog filma koji na jednom mjestu, svake godine u drugom gradu, okuplja ono najbolje sa svjetske filmske amaterske scene.

Filmove na festival šalju krovne filmske organizacije zemalja-članica, a ove godine Hrvatska u Suceavu odlazi s ukupno pet filmova, od čega dva dokumentarna – oba u produkciji Kinokluba Zagreb. Put Rumunjske će “Hrvatska djevica” (uz redateljicu, koproducent Martin Semenčić; 2015.), posve unikatan pogled Sunčice Ane Veldić na ljubavne odnose te “Kupus na lešo” (2016) producenta i redatelja Zorka Sirotića koji nam približava autorov odnos s prijateljem oboljelim od raka. “Djevicu” će u Rumunjskoj uz samu autoricu uživo predstavljati i koscenaristica Olja Budimir.

O pobjednicima i osvajačima zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, kao i dobitnicima posebnih nagrada, odlučivat će sedmeročlani žiri izabran od strane vijeća UNICA-e.

Podsjetimo, prošle godine naša zemlja je na UNICA-i osvojila pet brončanih medalja, a filmove je, kao i ove godine, birala predsjednica Društva filmskih kritičara, Diana Nenadić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.