PočetnaNajave15. DokuFest: Pet hrvatskih dokumentaraca i krema svjetske dokumentaristike u natjecateljskim programima

15. DokuFest: Pet hrvatskih dokumentaraca i krema svjetske dokumentaristike u natjecateljskim programima

-

Vodstvo Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFesta jučer je objavilo kompletan program kosovske filmske manifestacije koja će se po petnaesti put od 5. do 13. kolovoza tradicionalno održavati u Prizrenu.

Korupcija je centralna tema 15. DokuFesta, kao i njen lokalno-globalni društveni kontekst uz pripadajuće posljedice, ističu s festivala. O spomenutoj problematici razgovarat će se na brojnim događajima poput panela i radionica, a za dokumentarce koji progovaraju o korupciji i njenim pritocima rezervirana je popratna kategorija pod nazivom Moć, korupcija i laži (Power, Corruption and Lies) s ukupno devet filmova.

Dokumentarni.net od ove godine po prvi puta kosovske dokumentarne delicije prati iz medijsko-sponzorske pozicije, pa uskoro od nas s lica mjesta možete očekivati brojne reportaže, intervjue i recenzije; sa zagrebačke adrese i detaljno najavno pokrivanje svih programskih kategorija.

Za početak ćemo se zaustaviti na dvije najvažnije – Regionalnoj i Međunarodnoj, premda vam nitko neće zamjeriti ukoliko škicnete na DokuFestovu službenu stranicu i provjerite ostatak filmskog društva.

Regionalnu konkurencijuBalkan Dox – napučivat će pet hrvatskih filmova. Put Prizrena zaputit će se “Kratki obiteljski film” (HRT, 2016.) Igora Bezinovića, “Generacija ’68” (Factum, 2016.) Nenada Puhovskog, “Spomenik” (Kreativni sindikat, 2015.) Igora Grubića, “Turizam!” (ADU Zagreb / Kino klub Split; 2015.) Tonćija Gaćine te “Nešto o životu” (Restart, 2016.) Nebojše Slijepčevića.

Mjesto u regionalnom društvu pronašla je, primjerice, i srpska “Dubina dva” (2016) Ognjena Glavonića, slovenski “Dom” (2015) Metoda Peveca, “Houston, imamo problem!” (2016) Slovenca Žige Virca i koproducenta Siniše Juričića iz Nukleus filma te “Izmaglica Srebrenice” (2015) BiH autora Samira Mehanovića čija je potresna priča o genocidu u Srebrenici prošle godine osvojila Posebno priznanje žirija na IDFA-i.

Međunarodna konkurencija / International Dox

Međunarodni dio DokuFesta također obećava visoke, zapravo već i očekivane kvalitativne standarde regionalnog festivalskog giganta. Tako “Brothers” / “Brødre” (2105) norveške redateljice Aslaug Holm prikazuje odrastanje dvojice braće, Markusa i Lukasa, a koji je prošle godine službeno osvojio srca publike na CPH:DOX-u. Nešto stariji glavni protagonist slovačko-češkog dokumentarca “5 October” / “5. Október” (2016) Martina Kollára suočava se s teškom operacijom i mogućim krajem životnog puta, dok je sam film ove godine već prikazan na uglednim festivalima u Rotterdamu (IFFR) i Karlovim Varima.

Na Kosovo će aterirati i nedavno proglašeni najbolji dokumentarac upravo – 51. Karlovih Vara. Amerikanka Alma Har’el u svojem je filmu “LoveTrue” (2016) ljubav i ljubavne odnose istražila na posve unikatan način, hodajući na granici između sna i stvarnosti.

“Europe, She Loves” (2016) Švicarca Jana Gassmanna nastupio je na ovogodišnjem Berlinaleu, a isti donosi sliku današnje socio-ekonomske stvarnosti majke Europe kroz oči četiri geografski raštrkana ljubavna para.

Jedna od većih ovogodišnjih festivalskih priča zasigurno je “Cameraperson” (2016) Amerikanke Kirsten Johnson, introspektivni filmski masterclass o karijeri jedne od najpoznatijih svjetskih doku-snimateljica koja je surađivala s Michaelom Mooreom i Laurom Poitras, između ostalih. Film je praktički poharao svaki festival na kojem se pojavio, pa tako i ugledni Sheffield Doc/Fest (Glavna nagrada žirija).

Kad smo već kod nagradnih šepurenja, onda i belgijski redatelj Pieter-Jan De Pue svojeg doku-konja za trku ima. “The Land of the Elightened” (2016) sedmogodišnje je dokufikcijsko putovanje kroz ratom izmučeni Afganistan. De Pueu je ovo debitantski dugometražni film (dokumentarac uopće) s kojim je već došao do Nagrade za najbolju filmsku fotografiju Sundance Film Festivala početkom godine.

Međunarodni dio konkurencije zaključujemo s filmom “Dugma: The Button” (2016) norveškog freelance novinara, fotografa i redatelja Påla Refsdala. “Dugma” nudi portret grupe različitih Al Qaedinih bombaša samoubojica koji čekaju svoj red za posljednju misiju. Norvežanin je za ovaj insajderski pristup bez presedana dobio Nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarni film uglednog Hot Docsa.

DokuFest dodjeljuje nagrade u šest različitih natjecateljskih kategorija (Balkan Dox, International Dox, Human Rights Dox, Green Dox, International Shorts i National) o kojima ćemo, uostalom kao i ostatku popratnih programa, pisati u narednim danima. Kompletan lineup DokuFesta nalazi se na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije