PočetnaNajaveVečeras na Cresu počinje 10. DORF

Večeras na Cresu počinje 10. DORF

|

Na Cresu večeras počinje 10. Festival dokumentarnog rock filma DORF, koji će se ove godine održavati na čak četiri lokacije. Creški dio festivala traje od 7. do 9. srpnja, a otvara ga regionalna premijera francuskog dokumentarca “Oslobođeni Daft Punk” / “Daft Punk Unchained” (Hervé Martin-Delpierre, 2015.).

Projekcija u Ljetnom kinu Cres započinje u 21.30 sati, dok će devedeset minuta ranije, od 20 sati, u programu OFF DORF biti održana izložba stripova pod etiketom EDIT Comicsa.

“Oslobođeni Daft Punk” prvi je dokumentarni film o istoimenom francuskom pop-kulturnom fenomenu, dvojcu koji je obilježio suvremenu glazbu, prodao 12 milijuna albuma diljem svijeta te osvojio sedam Grammyja.

Kroz uspješnu karijeru Guy-Manuel de Homem-Christo i Thomas Bangalter odbijali su svaki kompromis i nametnute kodove showbusinessa, uspješno zadržavši kontrolu nad svakim detaljem vlastitog kreativnog procesa.

U doba globalizacije i društvenih mreža, dvojac je odlučio sakriti svoja lica, usput se rijetko pojavljujući u javnosti. Ovaj dokumentarac istražuje njihovu revoluciju te ih otkriva kao dosljedne i inteligentne kreativce – od prvog nastupa u školi u Parizu pa do trijumfa u Los Angelesu na dodjeli pet Grammy nagrada za album “Random Access Memories” 2014. godine.

Na Cresu će biti prikazano ukupno pet DORF filmova o kojima ćete narednih dana moći čitati i na našim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.