PočetnaNajave10. DORF na četiri različite lokacije

10. DORF na četiri različite lokacije

|

10. Festival dokumentarnog rock filma – DORF ove će se godine održati tijekom ljeta na više lokacija: u Cresu, Puli, Ozlju i Vinkovcima. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u tri programa (Regionalni, Međunarodni i Tajna povijest rocka) uz  bogat popratni program.

Na jubilarnom festivalskom izdanju biti će prikazano 18 filmova, dok će DORF gostovati na prijateljskim festivalima u Hrvatskoj i Sloveniji. Početak je u Ljetnom kinu na Cresu, gdje će od 7. do 9. srpnja osim projekcija biti organiziran i popratni program. Nakon toga u Puli će ekskluzivno biti prikazana četiri filma u okviru Filmsplash programa “R znači reggae” Seasplash festivala (21. – 24.7. u tvrđavi Fort Punta Christo), gdje će DORF nagradu za životno djelo primiti kultni britanski autor Don Letts. U Ozlju će se program krajem kolovoza odvijati od 12. do 13. kolovoza na Gradskom kupalištu Ozalj. Na samom kraju – u Vinkovcima, od 26. do 27. kolovoza bit će organiziran završni program u crkvi Meraja i drugim lokacijama.

Krajem srpnja DORF će biti filmski gost 17. Art and music festivala Sajeta u Tolminu (Slovenija), a dio programa festivala SuperUho u Primoštenu bit će od 1. do 3. kolovoza rezerviran za dva DORF-ova filma.

U okviru OFF DORF programa organizirat će se promocije knjiga, izložba plakata i EDIT Comics ilustracija, koncerti i filmski kviz. Plakat za jubilarno festivalsko izdanje djelo je Mirona Milića, mladog akademskog slikara, grafičara, ilustratora i street artista iz Vinkovaca.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji ove će godini odlučiti Robert Bubalo, redatelj prošlogodišnjeg pobjednika “Izgubljeno dugme” (2015); Hana Jušić, redateljica te Vedran Šuvak, redatelj i glazbenik.

Već četvrtu godinu zaredom, u suradnji s Klasik TV-om iz Zagreba, DORF dodjeljuje nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca.

Više informacija o ovogodišnjem DORF-u na njegovim službenim stranicama, dok intervju s direktorom festivala možete pročitajte ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.