PočetnaIntervjuiToni Šarić: "Možeš se preseliti - ne možeš odseliti. DORF će uvijek biti vinkovačka priča"

Toni Šarić: “Možeš se preseliti – ne možeš odseliti. DORF će uvijek biti vinkovačka priča”

|

O kraju početka, početku kraja ili samo novom poglavlju u desetogodišnjoj povijesti vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, trenutno je rano spekulirati.

Sigurno je jedino da je DORF u svojem prijašnjem obliku prestao funkcionirati, iako glazbena karavana ne odlazi u potpunosti iz Vinkovaca.

Direktor festivala Toni Šarić od ove je godine, naime, festival odlučio preseliti u toplije mjesece, ali ga i dodatno raspršiti na tri različite lokacije (Pula, 21. – 24.7. u okviru Seasplash festivala; Ozalj, potkraj kolovoza), uključujući Vinkovce gdje će početkom rujna biti organiziran završni program na više gradskih punktova.

Prijavni natječaj za 10. DORF otvoren je do 1. svibnja ove godine, a sve detalje oko istog potražite na službenoj stranici festivala.

O razlozima promjene termina i mjesta održavanja festivala porazgovarali smo s direktorom DORF-a, Tonijem Šarićem:

“Radi se o ulasku u drugo festivalsko desetljeće, s puno novih parametara i detalja koji okreću i pokreću, novom tehnologijom i trendom u glazbenim dokumentarcima…

“Bili smo u 79 gradova u šest država – u dosta njih idemo svake godine, s odličnom kontinuiranom epizodom u Skopju, na Cinedays festivalu, recimo – i promovirali mnoge manje poznate filmove. Počeli smo gledati dokumentarce koje smo uz Klasik TV pomogli u njihovom nastanku, zatim ostvarenja nekih autora koje smo prvih godina viđali u publici.

“S obzirom na funkcioniranje iz pozicije provincije, bez komercijalnog predznaka i velikih brojeva, s etiketom cool festivala, par stvari je bilo izuzetno dobro. Bilo ih je nekoliko i ne tako dobrih.

“Osobno, kad gledam unazad, prva mi je uspomena fascinantan broj odmetnika u tih devet vinkovačkih godina. Sjećam se druženja po drugim gradovima, osjećaja pripadnosti, zajedničke estetike te ljubavi prema filmu i glazbi koji su nam svima važni.

“Druga stvar je OFF DORF program i nadopunjavanje filmskog dijela, doprinos prezentiranju slušaj najglasnije raznovrsnosti scene, odnosno tog njenog postotka.

“O tome koliko je sve imalo smisla, uvijek se da govoriti. Posebno sam ponosan na uži tim frendova, drugu obitelj, s kojima sam sve ove godine gledao filmove, satima komentirao, analizirao i pokušavao biti u korak s vremenom.

“Nažalost, okolnosti su se promijenile. Značajan broj kreativnih ljudi je otišao u neke druge krajeve i Vinkovci su postali – naravno, još prije nekoliko godina – mjesto koje ne može omogućiti daljnji razvoj.

“Vinkovci? Nisam nezadovoljan, podrška je postojala, uvijek, od prvog dana, pitanje je samo koliko je iskorišten potencijal i koliko se win-win situacija mogla učiniti operativnijom, na obostrano zadovoljstvo… DORF će uvijek biti vinkovačka priča, možeš se preseliti – ne možeš odseliti.

“Mi tamo i dalje radimo edukativne aktivnosti, u skladu s mogućnostima i interesom druge strane, naravno. Upravo provodimo EDIT-Fizika projekt, uz potporu MZOS-a. Ide dalje i EDIT-Comics…. Svi imamo želju uljepšati život mlađima, ostaviti nešto iza, na neku foru kao što su to odradili i oni prije nas – Zimonić, Mataković, Bare i ostali genijalci. Valjda je to prirodno.

“Ponosan sam i na Mirona Milića, autora ovogodišnjeg plakata, isto ve-ka priča, samo iz 21.stoljeća. Tu je i Martin Peranović, sjajan dizajner, s kojim odlično surađujemo, pa Marko Šošić, najbliži, višegodišnji suradnik, koji je doktorirao umjetnost…

“Glazbeni dokumentarci danas se redovno vrte na HRT-u, nagrađuju ih Oscarima i postoji generalno bolja recepcija dokumentarnih filmova. Iako još uvijek govorimo o maloj niši, dobar je osjećaj biti dio tog svijeta. Siguran sam da je DORF dodao nešto vrijednosti u lokalnim okvirima i da tu ima još ideja koje bi mogle biti zanimljive u realizaciji.

“Ove godine idemo u ljetnom terminu, to je zapravo najveća promjena. Uvijek je i bila ideja da se zezamo na otvorenom. Nikad neću zaboraviti jednu godinu kada je na otvaranju padao snijeg. Imali smo Templeov film o Dr. Feelgoodu, ali zbog vanjskog kijameta u dvorani nije bilo ni pedeset ljudi.

“Ne mora značiti da će nas vrijeme u novim okolnostima uvijek služiti, ali ćemo testirati neke nove lokacije i vidjeti u kojem smjeru bismo mogli razvijati DORF i cjelokupni koncept.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.