PočetnaNajave8. ETNOFILm festival: Posljednji dan rovinjskog etnografsko-filmskog druženja

8. ETNOFILm festival: Posljednji dan rovinjskog etnografsko-filmskog druženja

|

U četvrtak, 28. travnja otvoreno je osmo izdanje ETNOFILm festivala u organizaciji Etnografskog muzeja Istre. U pozdravnom govoru u sklopu svečanog otvorenja, voditeljica festivala Tamara Nikolić Đerić istaknula je blisku suradnju s institucijama u kulturi Grada Rovinja bez koje festival sigurno ne bi bio ovako kvalitetan i dugovječan.

Također, osvrnula se na bogatu međunarodnu suradnju posebno u vidu razmjene iskustva s kolegama antropolozima i studentima koji festival pohode već godinama i na ostvarenu suradnju s rovinjskim osnovnoškolcima.

Prisutne je pozdravila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja, Dubravka Svetličić, koja je najavila moguću cjelogodišnju suradnju s ETNOFILm festivalom koja bi rezultirala prikazivanjem etnografskih filmova prema izboru festivalskog tima u kazalištu Gandusio. Podsjetimo kako gradsko kazalište očekuje dugo očekivano preuređenje upravo tijekom 2016. godine.

8. ETNOFILm festival
Foto: Julien Duval

Festival je otvorila kantautorica Lidija Bajuk izvedbom dviju pjesama a koje su se savršeno nadovezale na film “Nagrišpane traverse” (2016) autora Ante Rozića i same Lidije Bajuk koji su posjetitelji imali prilike pogledati te prve festivalske večeri.

U nastvaku programa, upriličeno je još jedno otvorenje, ono umjetničke instalacije Emanuela Mathiasa u Galeriji Sv. Toma a koje je u sklopu festivala organizirala udruga FARO11 s Galerijom Miroslav Kraljević iz Zagreba.

Uz kustosice, Leu Vene i Ivanu Čehić Rabljenović, prisutne je pozdravila i Ravnateljica Zavičajnog muzeja Grada Rovinja istaknuvši kako se veseli suradnji s mladim umjetnicima i kustosima jer upravo na njima svijet ostaje i oni donose nove i svježe ideje.

Emanuel Mathias, autor izložbe u sklopu 8. ETNOFILma po prvi put je pokazao svoj novi rad koji je do kraja ETNOFILma izložen u Crkvi sv. Tome u Rovinju. Projekt “O odabiru primjerene distance” pozicionira umjetnika Emanuela Mathiasa kao istraživača na terenu u Indoneziji.

8. ETNOFILm festival
Foto: Julien Duval

Pozvan je kao dio tima primatologa i etnologa koji se bave navikama primata i njihovom interakcijom s ljudima. Istraživanje primata i umjetnički projekt direktno se isprepliću jer se u oba slučaja čin promatranja uzima kao ključna metoda istraživanja.

Višekanalna instalacija otkriva niz različitih promatračkih pozicija (primatolozi, etnolozi, majmuni, snimatelji, lokalno stanovništvo, umjetnik) koje su u konstantnoj međusobnoj interakciji. U tom smislu film osvještava mnogostruka gledišta koja paralelno supostoje u okviru terenskog istraživanja.

Drugi dan ETNOFILma obilježile su cjelodnevne filmske projekcije u MMC-u te izvedbeno-plesna večer u gradskom kazalištu Antonio Gandusio, u kojem su premijerno u Istri nastupile Chitra i Alar Arvind.

8. ETNOFILm festival
Foto: Julien Duval

ETNOFILm je ovom nadahnutom izvedbom proslavio Svjetski dan plesa. Chitra Arvind nagrađivana je plesačica iz Karnatake s više od dvadeset godina profesionalnog iskustva kao plesačica, a u svijet klasičnog i suvremenog indijskog plesa uvela je svoju kćerku i nasljednicu Alar Arvind, s kojom je već sudjelovala na raznim festivalima plesa diljem svijeta.

Kao rezultat uspješne suradnje s Indijskim kulturnim centrom u Zagrebu, u gradskom kazalištu su se ovom prilikom okupile različite generacije željne novih izvedbeno – plesnih putovanja i istraživanja bogate indijske kulture.

Za subotu, posljednji dan festivala, pripremljen je razgovor s umjetnikom Emanuelom Mathiasom u 17 sati u Hotelu Adriatic, a cijeli dan na programu su i projekcije posljednjih jedanaest filmova ovogodišnje ETNOFILm selekcije u MMC-u, uz proglašenje pobjednika i uručenje nagrade ETNOFILma u 21.30 sati, nakon čega slijedi završni party s Dr. Smeđim Šećerom od 22 sata u La Choncha meksičkom restoranu u Rovinju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".