Kratke slike: Hrvatska premijera dokumentarca o ubijenom uredniku Charlie Hebdoa

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Oncle Bernard – A Counter-Lesson in Economics"

Francuski ekonomist Bernard Maris (Ujak Bernard / Oncle Bernard) ubijen je u napadu na satirični časopis Charlie Hebdo u siječnju 2015. Dokumentarac “Oncle Bernard – A Counter-Lesson in Economics” / “Oncle Bernard – L’anti-leçon d’économie” (2015) kanadskog redatelja Richarda Brouillettea uzbudljivo je i britko dešifriranje ekonomije kroz Marisovu smjelost i satiričnost koje ćemo moći pogledati ovog četvrtka u zagrebačkom MM centru.

Bernard Maris bio je sveučilišni profesor, književnik i satiričar čiji je ekonomski um bio izvan svih okvira klasičnog, a akademsku karijeru uspješno je kombinirao s novinarstvom. Bio je jedan od suvlasnika, urednika te kolumnista časopisa Charlie Hebdo. Kolumna koju je pisao pod imenom “Ujak Bernard” oštrim je, ali i duhovitim stilom bacala novo svjetlo na različite aspekte ekonomije.

Intervju s Marisom snimljen 2000. godine u prostorima Charlie Hebdoa, istovremeno je neizmjerno zabavna i duboko poučna anti-lekcija iz ekonomije. U opuštenoj atmosferi,  mudro, smjelo i kroz satiru, Maris s velikim žarom otkriva oštre činjenice koje izazivaju postojeće dogme današnje znanosti o ekonomiji.

Razgovor je napravljen za potrebe dokumentarne serije “Encirclement – Neoliberalism Ensnares Democracy” Richarda Brouillettea, a nakon tragedije u siječnju 2015. autor je napravio svojevrsni hommage velikom ekonomskom umu Ujaka Bernarda upotrijebivši cijeli izvorni materijal iz 2000. godine. Snimljen 16-milimetarskom kamerom, razgovor nije montiran, pa se kroz 79 minuta filma pred nama povremeno rastvaraju i svi produkcijsko-tehnički elementi te problemi koji nastaju prilikom snimanja, posebice filmskom vrpcom.

Nakon lekcija iz ekonomije Bernarda Marisa, s gostom  Mislavom Žitkom (Odsjek za filozofiju, FFZG) bit će organiziran razgovor o značaju ekonomije u svakodnevnom životu te kako je ona postala dominantni interpretacijski okvir razumijevanja društvenih odnosa. Na tragu termina koje nam rasvjetljava Ujak Bernard, pozabavit ćemo se njihovim značenjem u domaćem kontekstu. Ovaj uvod poslužit će i kao smjernica za nastavak razgovora ideološki određenim ekonomskim praksama koje nam se unutar javnog diskursa predstavljaju kao imperativi svake ekonomske politike.

Film Richarda Brouillettea, jednog od najvažnijih imena kanadskog nezavisnog filma, na rasporedu je u četvrtak, 21. travnja u 19.30 sati u MM centru. Projekcija je organizirana u okviru programa Kratke slike i programske cjeline Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema aktualnim društveno–političkim temama. Ulaz je slobodan.

Prethodni članakPredstavljanje knjige “Dum spiro spero” Pere Kvesića na 25. DHF-u
Sljedeći članakPala prva klapa dokumentarca o Vladi Divljanu

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime