PočetnaVijestiPala prva klapa dokumentarca o Vladi Divljanu

Pala prva klapa dokumentarca o Vladi Divljanu

|

Beogradska producentska kuća Starhill prošlog petka službeno je započela sa snimanjem dokumentarnog filma “Nebeska tema” redatelja Mladena Matičevića o jednom od najznačajnijih glazbenika s ovih prostora, Vladi Divljanu.

U studiju Aleksandra Protića zabilježena je fascinantna priča Zdenka Kolara o velikom prijateljstvu s Vladom Divljanom, puna emotivnih trenutaka i zanimljivih anegdota. Ovo svjedočenje, koje je za potrebe filma snimljeno samo zvučno (bez slike, tzv. off), predstavlja intimnu vizuru na jednog izuzetnog čovjeka.

“Sa jedne strane mi je drago što sudjelujem u ovom projektu. To dugujem mom drugu i komšiji Vladi, a sa druge strane to mi budi sjetu jer me je film natjerao da se sjetim nekih stvari koje sam potisnuo.

Foto: Nemanja Đorđević
Vlada Divljan / Foto: Nemanja Đorđević

“Divna je stvar što se ovako nešto događa; što je Mladen Matičević došao na ideju da napravi film o Vladi, jer on to definitivno zaslužuje. Također je divno što će cijela moja generacija glazbenika sudjelovati u filmu za kojeg mislim kako može biti iznimno lijep i kvalitetan”, izjavio je Zdenko Kolar nakon snimanja.

Mladen Matičević, redatelj i scenarist dokumentarca “Nebeska tema”, nakon uspješnog starta je rekao: “Jako sam sretan što je počelo snimanje. Svi smo dugo čekali ovaj trenutak. On donosi posebnu vrstu uzbuđenja jer počinje velika avantura. Druga stvar koja mi je draga je da smo otpočeli film sa Zdenkom Kolarom koji je – i u mojoj glavi i u Beogradu – mitska glazbena figura. Ove dvije stvari me čine vrlo sretnim”.

Foto: Nemanja Đorđević
Zdenko Kolar / Foto: Nemanja Đorđević

Audio snimanje pojedinih učesnika trajat će do kraja mjeseca, a zatim se prelazi na snimanje slike.

U filmu će, pored Zdenka Kolara, sudjelovati i Darko Rundek, Aleksandar Šandorov, Momčilo Bajagić Bajaga, Petar Peca Popović, Svetozar Cvetković, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Dina Divljan, Stevan i Pavle Divljan, Emil Tedeschi, Predrag Popović, Dušan Strajnić (Stray Dogg), Dejan Vučetić Vuča, Boris Mladenović, Dušan Kojić Koja, a spisak još nije konačan.

Premijera “Nebeske teme” planirana je za jesen ove godine. Sve informacije o filmu možete pronaći na službenoj stranici filma i na njegovom Facebooku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.