PočetnaNajave"Kad Miki kaže da se boji - tko su junaci Johnnyjevih pjesama?" sutra u Klubu Pulske filmske tvornice

“Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyjevih pjesama?” sutra u Klubu Pulske filmske tvornice

|

Klubodrom Pulske filmske tvornice ovog četvrtka, 31. ožujka, donosi projekciju dokumentarca “Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyjevih pjesama?” (2004) pulske redateljice, autorice, scenaristice i producentice Ines Pletikos. Programom koji će početi u 20 sati moderirat će Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

Pletikos je uspjela pronaći četrdeset sugovornika bliskih Branimiru Johnnyju Štuliću koji kroz priču o legendarnom frontmenu Azre rekonstruiraju događanja u Zagrebu u periodu nastanka njegovih najvažnijih pjesama, odnosno od početka 70-ih pa do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća.

Među njima su Mirna, Čero, Kipo, Suzy F., Maja Prišt, Gracija, Miki i Jablan, samozatajni protagonisti koje već poznajemo iz stihova. Oni će nam približiti urbani svijet Štulićevih pjesama i pojasniti socijalno-političke okolnosti u inat kojima su one stvarane, kao i intimne životne okolnosti autora. Osim toga, u filmu su korišteni i mnogi dokumenti poput ekskluzivnih fotografija te akustičnih izvedbi mnogih Johnnyjevih pjesama snimljenih sedamdesetih godina.

Također, redateljica objašnjava kako je Branimir Štulić dobio nadimak Johnny, kako je i zašto osnovao Azru te zbog čega se razišao s Jurom Stublićem, koji je 1979. bio pjevač Azre. Ona progovara i o duhovnoj klimi i članovima anarholiberalnog miljea koji su se početkom sedamdesetih okupili na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i u druženju s kojima je Štulić formirao svoje političke i životne stavove.

Ines Pletikos je rođena u Puli 1963. godine. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Laboratorio Cinema Televisivo u Rimu pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J. M. Straubba. Asistirala je na brojnim talijanskim setovima, dok posljednjih dvadesetak godina živi u Hrvatskoj, baveći se uglavnom dokumentarnim filmom kao redateljica, autorica i producentica.

Uz brojne TV emisije i serijale u produkciji HRT-a realizirala je i nekoliko dokumentarnih filmova srednjeg i dužeg formata: “Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyijevih pjesama?” (2004), “Predi, predi šći moja” (2005), “Sinovi i kćeri u tranzicijskom Disneylandu” (2006), “Antonio Smareglia – La forza del destino” (2007), “Što je meni Balkan – Kino Europa” (2009) i “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” (2012).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.