PočetnaRecenzije"Kako smo ušli u Europu - Slučaj SexA" - Amsterdamski maturalac zagrebačkih glazbenih avanturista

“Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” – Amsterdamski maturalac zagrebačkih glazbenih avanturista

|

Nakon vrlo dobrog dokumentarca “Kad Miki kaže da se boji” iz 2005. godine, redateljica Ines Pletikos ponovno je odlučila zaplivati glazbenim vodama i prošle godine uspjela dovršiti “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA”, film o zagrebačkom dark noise bendu SexA, koji je osvojio glavnu nagradu ovogodišnjeg izdanja dokumentarnog rock festivala DORF.

Grupa SexA osnovana je 1981. godine u Zagrebu, a od početne postave (pjevač Nikica Valentić-Nik, gitaristi Ivan Bilosnić-Bic i Darko Kordovan, klavijaturist Saša Last, basist Nino Prišuta i bubnjar Ratko Danilović), do samog raspada u Amsterdamu dogurala je četvorka Valentić-Bilosnić-Last i France.

SexA je, kako je pokazao i vrlo solidni, ali na kraju neujednačeni Pletikosin dokumentarac, uistinu imala nesvakidašnji razvojni put. Punim imenom Sedativ ex Apoteka, ovaj zagrebački drugovalni bend godinama je tavorio po marginalijama domaće scene, sve dok ih nakon prvog i jedinog pravog albuma “No Sleep Till Pussy/Fuck Piction” iz anonimnosti nije izvukao poziv američkog producenta Stevea Albinija, koji je u međuvremenu surađivao s Nirvanom, The Stoogesima, Pixiesima itd. Trebala je to biti odskočna daska avangardnim Zagrepčanima, koji su u to vrijeme – početkom turbulentnih devedesetih – napokon počeli unovčavati vlastiti neosporni talent.

Redateljica Ines Pletikos tehnički je uglavnom besprijekorno ispreplela arhivske snimke SexA-e s aktualnim intervjuima članova benda i uskog kruga njihovih suradnika. “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” u prvih je tridesetak minuta dinamična, britka i atmosferična dokumentarna razglednica iz nekog drugog, mlađeg i nevinijeg razdoblja u kojem je vanjski svijet uglavnom bio apstraktni pojam s izlizanog kućnog globusa.

No, kako to često biva, želje uglavnom ne igraju ravnopravnu utakmicu s nemilosrdnim pravilima ulično hladne stvarnosti, pa je SexA – nakon neuspjele amsterdamske avanture početkom 90-ih – relativno brzo, ovaj put i konačno, zatvorila vrata svoje glazbene butige….

Redateljica Ines Pletikos tehnički je uglavnom besprijekorno ispreplela arhivske snimke SexA-e s aktualnim intervjuima članova benda i uskog kruga njihovih suradnika. “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” u prvih je tridesetak minuta dinamična, britka i atmosferična dokumentarna razglednica iz nekog drugog, mlađeg i nevinijeg razdoblja u kojem je vanjski svijet uglavnom bio apstraktni pojam s izlizanog kućnog globusa.

Da, SexA je u ono vrijeme zvučala avangardnije od većine tamošnje jugoslavensko-hrvatske scene. Da, SexA-u je zapazio veliki producent, koji usput budi rečeno, nije dijelio nikakve garancijske vaučere. I da, SexA je na tom optimističnom valu odsurfala u Amsterdam, upisujući nizozemski grad kao jednu od fusnota prema konačnom američkom zlatnom ćupu. No budimo do kraja iskreni i realni, SexA je u Amsterdamu uglavnom svirala po – skvotovima – čije su podove članovi grupe mjesecima zvali vlastitim domom. SexA-in boravak u Nizozemskoj  na kraju je više nalikovao srednjoškolskom maturalcu nego ozbiljnoj potrazi za ultimativnim glazbenim etabliranjem.

Dokumentarac “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” trebao je, vjerojatno i morao osvanuti u dvostruko kraćoj, kratkofilmaškoj formi. Koliko god u početku bila intrigantno simpatična, konačna priča SexA-e – zahvaljujući nekoherentnom mrmljanju i bespotrebnim kvaziintelektualnim traktatima njezinih članova – ubrzo ulazi u zamorne i monotone vode, iz kojih gledatelji do kraja dokumentarca ne uspijevaju isplivati.

Unatoč prije svega sadržajnim zamjerkama, dokumentarni film redateljice Ines Pletikos – “Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA” – u svojem punokrvnom elementu izvrsno funkcionira kao dokumentarno-glazbeni testament jednih turbulentnih, nadrealnih i mračnih vremena. Vremena koja su svojim gotovo protuprirodnim i buntovnim avanturističkim prkosom obilježili i, na domaćoj sceni uglavnom zaboravljeni i neshvaćeni, dark noise glazbenici iz SexA-e.

"Kako smo ušli u Europu - Slučaj SexA"

O FILMU:

Režija: Ines Pletikos
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Trajanje: 60 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.
Režija: Ines Pletikos<br> Godina proizvodnje: 2012.<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Trajanje: 60 minuta"Kako smo ušli u Europu - Slučaj SexA" - Amsterdamski maturalac zagrebačkih glazbenih avanturista