PočetnaNajave"12:08 Istočno od Bukurešta" u Klubu Pulske filmske tvornice

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

|

Danas (četvrtak, 25. svibnja) će s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice biti prikazan dokumentarni film “12:08 Istočno od Bukurešta” / “12:08 East of Bucharest” / “A fost sau n-a fost?” (2006), nagrađivanog dugometražnog prvijenca istaknutog predstavnika rumunjskog novog vala, Corneliua Porumboiua.

Radi se o zabavnom i duhovitom prikazu rumunjske revolucije iz 1989. godine, dok je film snimljen šesnaest godina nakon pada komunizma u Rumunjskoj. Tada je rumunjsko društvo još uvijek bilo u tranziciji, a pitanja identiteta snažno su se osjećala u svim sferama politike, društva, gospodarstva i kulture.

Rumunjska filmska industrija prolazila je kroz dubok proces metamorfoze koja odražava to razdoblje tranzicije. Uz redatelje kao što su Cristi Puiu ili Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu je predstavnik rumunjskog minimalističkog filmskog pokreta, nastalog nakon 2000. godine.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije s publikom isti analizirati voditelj kluba Marko Zdravković-Kunac. Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.