PočetnaVijestiSvjetska premijera "Slobodnih" Tomislava Žaje na Dokumentarnom

Svjetska premijera “Slobodnih” Tomislava Žaje na Dokumentarnom

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Slobodni”

Novi tjedan – nove filmske poslastice direktno s menija portala Doc Alliancea. Deveto izdanje rumunjskog Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova o ljudskim pravima Jedan svijet (International Human Rights Documentary Film Festival One World; 21. – 27. ožujka) je pred vratima, a vrijedna ekipa DAFilms.com-a izabrala je pet dokumentaraca s festivala koji progovaraju o gubitku slobode, bilo političke ili one unutarnje.

Hrvatski dokumentarni film “Slobodni” (2016) Tomislava Žaje u Bukureštu će doživjeti svjetsku premijeru, a vi ga i prije tamošnjih gledatelja među prvima možete besplatno pogledati upravo na Dokumentarnom.

Žajin film, prvotnog naziva “Dobar dan i doviđenja”, nastao je u produkciji zagrebačkog Gral Filma, a tijekom dvije godine prati pojedince koji izlaskom iz hrvatskih institucija za osobe s intelektualne poteškoće, započinju nova poglavlja u svojim životima.

Uz “Slobodne” predstavljamo i “Destinaciju_Serbistan” (2015), dokudramu Želimira Žilnika o migrantima koji prolaze kroz Srbiju. Dokumentarac je prošle godine gostovao na 11. ZagrebDoxu. Svi filmovi besplatno su dostupni na stranici DAFilms.com, do nedjelje, 20. ožujka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.