PočetnaNajaveKratke slike: Film o filmovima za odrasle i bračni bar koji zarađuje live seksom

Kratke slike: Film o filmovima za odrasle i bračni bar koji zarađuje live seksom

|

Projekcijom filma “Sve što raste mora se sastati” / “Everything That Rises Must Converge” (2014) večeras se u zagrebačkom MM centru nastavlja program Kratkih slika.

Ostvarenje svjetski priznatog izraelskog video umjetnika Omera Fasta bavi se dekonstrukcijom dokumentarnog i igranog na filmu. Riječ je 4-kanalnom djelu u kojem se isprepliću tri narativne linije, kroz kategorije dokumentarnog i igranog.

Ovaj hibridni dokumetarno-igrani film prati četvero ljudi – glumce u filmovima za odrasle, od njihove rutine u vlastitom domu do odlaska na radno mjesto u neuglednu kuću u Južnoj Kaliforniji.

Između dokumentarnih scena isprepliće se fikcija, dok je rutina svakodnevice četvero glumaca suprotstavljena napetim i često apsurdnim pričama drugih protagonista. Simultani prikaz četiriju scena istražuje i dekodira trenutak u kojem stvarno iskustvo postaje subjektivna memorija i materijal za višeznačnu priču i, naposljetku, umjetnost.

Stvaralaštvo Omera Fasta (1972.) bavi se psihologijom suvremene traume, često se oslanjajući na zamagljivanje sjećanja i prepričavanja stvarnih događaja kroz filmske konvencije. Njegov rad prelazi granice i formalnosti žanrova, probijajući se kroz stvarno i nestvarno svojih tema i subjekata te se koncentrira na status slike kao sredstva za širenje informacija, stvarnih i umjetno stvorenih.

O pitanjima etike i estetike, stalnog trenja između kolektivne stvarnosti i svijeta intimnog i privatnog, nakon projekcije će se povesti razgovor s Emmom i Eddijem, mladim bračnim parom koji za život zarađuje online izlaganjem vlastite sfere privatnog – live seksom.

Goste će se priupitati i o temi dobrovoljnog uključivanja u seks industriju, dok je moderatorska uloga rezervirana za Jelenu Ostojić.

“Sve što raste mora se sastati” je, između ostalih festivala, prikazan na Berlinaleu i CPH:DOX-u, a pogledati ga možete večeras od 19.30 sati uz slobodan ulaz.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.